Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Hemma hos grundaren av Estelle & Thild: "Jag bestämmer över inredningen"

Tempot är högt för mamtreprenören och tvåbarnsmamman Pernilla Rönnberg, 41, vd på framgångsrika hudvårdsmärket Estelle & Thild (döpt efter döttrarna). I villan vid vattnet får hon chans att landa.

Lisa Nylén

Stockholms inlopp ligger spegelblankt och genom panoramafönstren i familjen Rönnbergs vardagsrum är utsikten fantastisk. Suterrängvillan, byggd på 1970-talet, ligger på en brant som stupar rakt ner till vattenbrynet och i trädgården har familjen byggt flera uteplatser på olika nivåer.

– Det bästa vi har gjort med huset är omgörningen av tomten. Jag har skissat och designat alltihop. Från början var det bara en sluttning mot vattnet. Nu har vi en terrass med soffgrupp och en veranda med matplats och grill. Det har blivit som egna rum i trädgården. På sommaren utnyttjar vi det jättemycket, säger Pernilla Rönnberg, 41, som är född och uppvuxen på Lidingö. Det var här familjen hamnade för elva år sedan, när äldsta dottern Estelle var liten.

Estelle & Thilds grundare Pernilla Rönnberg bor på Lidingö med man och två döttrar. Foto: Jakob Dahlström Foto: www.jakobdahlstrom.com.jakob@jakobdahlstrom.com

– Vi föll för utsikten och panoramavyn med fönster över vattnet. Lidingö är nära stan, men ändå väldigt grönt. Det jag gillar mest med utsikten är att kunna se årstidernas skiftningar, naturens eget skådespel. När jag susar runt i vardagen hinner jag inte det, säger hon.

"Man kan inte göra allt själv"

Pernillas vardagsliv går i högt tempo. Hon är grundare av och vd för hudvårdsmärket Estelle & Thild. Samtidigt prioriterar hon familjelivet högt.

– Som entreprenör jobbar man inte nio till fem. Fördelen är friheten att kunna styra över min egen tid även om det totalt sett blir mer arbete. Jag har varit väldigt mycket med barnen. Jag har alltid en regel att vara med på alla saker som händer i skolan. Där har jag inte behövt känna mig stressad. På loven är jag också med barnen. Jag har haft friheten att kunna göra det, jag bestämmer mina egna tider.

LÄS MER: Se vilken Estelle & Thild-produkt som får bäst i test!

Men familjen har också tagit hjälp utifrån för att få ihop pusslet.

Estelle & Thild är uppkallat efter döttrarna Estelle (på bilden) och Mathilde. Foto: Jakob Dahlström Foto: Jakob Dahlström

– Vi har haft hjälp av en fantastisk person som hämtar från skolan och håller ordning hemma vissa dagar i veckan. Man kan inte göra allt själv för det räcker tiden inte till.

När Pernilla hade fött sitt andra barn Mathilde såldes det hudvårdsföretag som hon då var delägare i och vd för. Då bestämde hon sig för att börja plugga och satsade på en MBA, Master of business administration, vid Handelshögskolan i Stockholm.

Lanserade Estelle & Thild 2009

Under föräldraledigheten pluggade hon hårt och började göra affärsplaner för sitt eget hudvårdsföretag.

– Jag hade två små barn och var väldigt intresserad av ekologisk mat och hudvård. Då – 2007 – fanns det inte så mycket av det. När man får barn tänker man mycket mer på de sakerna. Jag var tidigt ute och såg att det fanns en lucka på marknaden för ekologisk hudvård. Jag kände mig ganska trygg för jag kunde mycket innan. Jag hade en bra plattform att utgå från och kände mig övertygad om att köra i gång efter examen, säger hon.

Från början låg fokus på att hitta rätt leverantör och rätt fabrik. Då var det inte lika vanligt att fabriker var ekologiskt certifierade, så det fick Pernilla hjälpa till med. År 2009 lanserades de första produkterna och Pernilla satt hemma och arbetade och lät företaget växa organiskt.

I badrummet står förstås produkter från Estelle & Thild. Foto: Jakob Dahlström Foto: Jakob Dahlström

– Jag gjorde först en liten produktion för att slippa ha lager. Jag kunde finansiera verksamheten så. Nu är vi tio anställda.

När förstod du att det skulle gå vägen för Estelle & Thild?

– När vi såg de stigande försäljningssiffrorna på Kicks. Och när vi upptäckte att kunderna köper och köper igen, då kände jag att detta gillar de. När man kan bevisa att det fungerar hos konsumenten, då man vet att det kommer att gå.

[adSpace placement="manual"]

Vardagsrummet är favoriten

Estelle & Thild har inte bara gjort succé i Sverige, utan även utomlands, trodde du att det skulle gå så bra?

– Det har varit målet och visionen. Man höjer ribban hela tiden och har nästa mål och nästa plan. Någonting jag har lärt mig är att man kan göra precis vad som helst bara man bestämmer sig för det! När man får barn börjar man fundera över livet och jag vet att många funderar på att yrkesmässigt förverkliga sin dröm. Det handlar om envishet och att inte ge upp. Jag önskar att vi kvinnor var bättre på det!

Pernilla älskar utsikten från vardagsrummet. Foto: Jakob Dahlström Foto: Jakob Dahlström

Pernilla sitter vid det runda träbordet i sitt vardagsrum med ett glas juice. I huset finns inte ett spår av 1970-talet kvar. Det renoverades bort när familjen flyttade in. Nästan allt är omgjort, men däremot har de inte ändrat planlösningen. Favoritrummet är just vardagsrummet, tack vare utsikten.

– Det är en skön känsla här. Jag matchar färgerna ganska mycket i min inredning. Den röda tråden är att jag håller färgskalan i beige och brunt. Det är inte så mycket färg här – det är i så fall blommorna som är färgklickar. Min man tycker också att det är kul med inredning och vi har samma smak. Det blir aldrig tjafs om det. Det kanske är jag som bestämmer i och för sig, ler Pernilla.

Vilken inredningsstil har ni?

– Jag plockar det jag tycker är fint. Om man ska definiera stilen på något sätt är den nog internationell, snarare än typiskt svensk. Jag tittar inte i inredningstidningar eller på vad andra har. Jag utgår från vad jag själv tycker.

De möbler och inredningsprylar som finns här, får finnas kvar. De tänker

långsiktigt.

– Jag springer inte och köper så mycket. Man samlar på sig saker under åren ju äldre man blir. Jag försöker att hitta kvalitetsgrejer som håller länge. Det är absolut inte något slit och släng. Jag tycker om klassiska designgrejer som håller. Det är så vi har byggt upp hemmet. Då och då köper vi till detaljer.

Döttrarna är engagerade i Estelle & Thild

En stor inspirationskälla för Pernilla är nya hotell vilket speciellt märks på inredningen i husets bottenplan.

– Det är kul att se vad de har hittat på. Vårt sovrum har jag integrerat med badrummet, som det ofta är på hotell, så de hänger ihop i ett rum, säger Pernilla.

De franska bulldoggarna Tiger och Aston bor också i villan. Foto: Jakob Dahlström Foto: Jakob Dahlström

De två döttrarna är engagerade i Estelle & Thild och brukar ha intressanta synpunkter på produkterna.

– De tycker att det är roligt att jag jobbar med detta. Jag vill vara en förebild för mina döttrar och visa på kvinnligt företagande. Jag tror att det betyder mycket för dem, för det ger dem en tro på sig själva. Hemma hos oss är jobblivet balanserat i min och min mans relation. Jag har varit mycket med mina barn, men jag tror att det finns ett värde i att visa att man kan vara en förebild som inte bara tar hand om hemmet. Jag vill stärka dem i en övertygelse att de kan allt lika mycket som någon annan. Jag känner att de har det i sig. De ser möjligheter och tror på sig själva och det är viktigt.

Hur kom det sig att du döpte ditt företag efter dina barn Estelle och Mathilde?

Vackra stilleben pryder soffbordet. Foto: Jakob Dahlström Foto: Jakob Dahlström

– När jag fick barnen hände mycket i livet och jag började omvärdera saker. Barnen blev min inspiration att starta företaget och ha den ekologiska inriktningen. Det blev naturligt att det var deras namn på produkten. Allt handlar om nästa generation och våra värderingar handlar om nästa generations hudvård. Om ytterligare tio år kommer folk inte att köpa av företag som utnyttjar arbetskraft och jordens resurser, tror jag.

[adSpace placement="manual"]

"Jag ger barnen frihet under ansvar"

För Pernilla är det viktigaste i livet barnen och familjen. Som mamma är hon kärleksfull och lite sträng.

– De betyder allt för mig och det tror jag verkligen att de vet om. Jag är så oerhört tacksam över dem. Jag är otroligt engagerad i hur de mår och har det. På så sätt är jag väldigt närvarande. Samtidigt litar jag på dem och ger dem frihet under ansvar. Jag är hård men rättvis, både på hemmaplan och på jobbet. Sedan är jag inte frun som står hemma med maten färdig, men familjen går alltid först.

Av Malin Collin

Sno stilen från Estelle & Thild-grundaren

 

Rund klar vas, 299 kr/Bonshop

 

Marmorbricka från Day, 1000 kr/Bonshop

 

Doftljus från Candel & Co, 100 kr/Bonshop

 

Grön marmorbricka från Nordstjerne, 400 kr/Bonshop

 

Mässingsljusstake från Skultuna, 1199 kr/Bonshop

 

Kudde från Himla, 499 kr/Bonshop

Denna artikel är tidigare publicerad i mama nr 9 2016, som går att läsa digitalt i appen mama PLUS – dessutom gratis för alla prenumeranter!