Hämmar du ditt barns kreativitet - omedvetet?

”Åh, vad fint du har ritat!”, säger vi gärna uppmuntrande när barnet stolt håller fram en teckning. En taktik som tyvärr kan ge precis motsatt effekt och hämma barnets kreativitet, enligt psykologen Eva Hoff.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Att vara kreativ är att utforska sig själv, att skapa, tänka nytt – och att göra det på sitt eget sätt. Något barn är världsbäst på.

Men som förälder är det lätt att – i all välmening – hämma barnens kreativitet genom att bedöma och värdera, menar Eva Hoff, psykolog vid Lunds universitet som forskar kring barn och kreativitet.

– Att stödja våra barns kreativitet är bland det viktigaste vi kan göra. Kreativitet innebär problemlösning och är nödvändigt i vårt komplexa samhälle. I en värld som ständigt är i rörelse behöver vi kunna se nya möjligheter och lösningar, säger hon.

Redan i 2-årsåldern börjar barnet utveckla och testa sin kreativitet. Detta går hand i hand med självständighetsträningen, ibland kallad trotsåldern. En period som handlar om att upptäcka och skilja ut sitt eget jag och sin egen vilja gentemot omgivningen.

Som förälder är det extra viktigt att uppmuntra barnets försök till självständighet, menar Eva Hoff.

– Ett sätt att låta barnets vilja komma fram är att till exempel låta det välja kläder själv, trots att det kanske blir udda strumpor eller pyjamas i förskolan, säger hon.

Att träna kreativitet handlar mycket om att barnet lär sig att våga tro på sina egna idéer och förmåga att lösa problem. Om favorittröjan blir mjölkdränkt vid frukosten, hur löser man det? Involvera och lyssna på barnet, tycker Eva Hoff.

Eva Hoff har ett absolut ”no no”. Hon tycker inte om ordet ”fint”.

– Att säga att något som barnet har skapat är fint innebär ju att det också finns något som är fult, alltså något som man inte ska göra. Det är mycket hämmande och gör att barnet inte vågar prova lika mycket, menar hon.

Att vara kreativ handlar inte bara om att skapa nytt, utan också om att själv kunna bedöma sina idéer och alster och välja ut dem man själv verkligen tror på.

Den som vill ge kreativitetsuppmuntran kan säga saker som ”Vad roligt att du gjorde något som jag aldrig har sett dig göra tidigare”. Man kan ge beröm för att barnet har testat en ny färg, en ny klädkombination eller ett ovanligt smörgåspålägg. Och framför allt, man kan ge beröm för själva försöket.

– Det viktiga är att våga prova, att få misslyckas och prova igen. Vad det än gäller, säger Eva Hoff.

Läs också: 10 tips som utvecklar barnets kreativitet

Artikeln publicerades 2012.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!