Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Selena Gomez beskriver sin kamp mot psykisk ohälsa i nya dokumentärserien ”Selena Gomez: My Mind & Me”. Foto: Xavier Collin/Image Press Agency / STELLA Pictures / Splash News

Selena Gomez om psykosen och bipolära sjukdomen: ”Kan nog aldrig bli gravid”

Hollywoodstjärnan Selena Gomez öppnar upp om sin psykos och den bipolära sjukdom hon länge levt med i en ny intervju med Rolling Stone. Där berättar hon också om sin dröm att en dag bli mamma – och varför hennes psykiska ohälsa kan göra det omöjligt för henne att gå igenom en graviditet.

Selena Gomez, 30, ger en närgången inblick i såväl sina fysiska som mentala hälsoproblem i nya dokumentärserien ”Selena Gomez: My Mind & Me”. Skådespelerskan och artisten fick 2015 diagnosen SLE, systemisk lupus erythematosus – en kronisk, autoimmun sjukdom som påverkar flertalet organ i kroppen och som har tvingat Selena att gå igenom en njurtransplantation. 

För två år sedan gick hon också ut med att hon fått diagnosen bipolär sjukdom, vilket inneburit att hon gått igenom maniska episoder varvade med djupa depressioner då hon i princip varit helt sängliggande i veckor.
”Jag har varit på fyra olika kliniker, berättar Selena Gomez för Rolling Stone i en ny intervju inför premiären av sin dokumentär. ”När jag var drygt tjugo började det kännas väldigt mörkt. Det kändes som att jag inte hade kontroll över mina känslor, oavsett om de var väldigt bra eller väldigt dåliga.”

Selena Gomez drabbades av en psykos

År 2018 började skådespelerskan och artisten att höra röster som blev allt starkare och till sist triggade en psykos, berättar hon. Stjärnan blev inlagd och tillbringade flera månader i ett psykotiskt tillstånd kantat av paranoia och känslan av att hon inte kunde lita på någon eftersom hon trodde att alla var ute efter henne. 

Selena var tungt medicinerad och minns i dag bara fragment från den tiden. Efteråt fick hon kontakt med en psykiatriker som insåg att hon gick på för många olika läkemedel. Alla utom två mediciner plockades då bort.

Selena Gomez fick en psykos och blev tungt medicinerad. I dag minns hon väldigt lite av den psykotiska episoden. Foto: Planet Photos / ddp


”Jag blev tvungen att detoxa mig från medicinerna jag åt. Jag blev tvungen att lära mig komma ihåg vissa ord. När jag pratade med min psykiatriker kunde jag glömma bort var jag befann mig. Det krävdes mycket jobb för att dels acceptera att jag var bipolär och dels lära mig hantera det, för det kommer inte att gå över,” säger hon.

Medicinerna medför risker för fosterskador

Medicinerna kommer Selena Gomez behöva äta en lång tid framöver – och det gör det troligtvis omöjligt för henne att kunna gå igenom en graviditet. Läkemedlen för bipolär sjukdom är nämligen väldigt starka och medför risker för fosterskador. 

Selena beskriver i intervjun hur hon nyligen besökte en vän som försökte bli gravid och sedan satt i sin bil och grät för att hon insåg att hon förmodligen själv aldrig skulle kunna bära ett barn.
”Det är en väldigt stor, stor, närvarande sak i mitt liv”, berättar hon om sina tankar på att bilda familj i framtiden.

Drömmen om att någon gång bli mamma lever dock kvar, även om det än så länge är oklart hur det kommer att gå till.
”Hur det än är meningen att jag ska få barn, så kommer jag att göra det”, säger Selena Gomez.

Bipolär sjukdom och graviditet

Tätare kontroller vid graviditet: Om du tar läkemedel mot bipolär sjukdom och blir gravid eller planerar att skaffa barn är det viktigt att du berättar det för din läkare. Det kan då vara viktigt att se över din medicinering. Du som är gravid och tar läkemedel mot bipolär sjukdom behöver också gå på täta läkarkontroller. 

Källa: 1177.se 

LÄS OCKSÅ: Veronica bloggar om livet som bipolär mamma: ”Jag är inte dum i huvudet”

LÄS OCKSÅ: Sanna Lundell om graviditeten: ”Förberedde mig på att bli ensam”