Foto: (c) Photodisc

Rökning på lekplatser kan förbjudas

Lekplatser, sportanläggningar, uteserveringar och busshållplatser är några av de offentliga platser som föreslås bli rökfria.
Anne Kolehmainen

Det är Folkhälsomyndigheten som i en utredning föreslår fler offentliga platser som bör bli rökfria. Man har tittat på hur vanlig passiv rökning är i olika miljöer och då tagit hänsyn till om barn vistas i dessa miljöer samt om det är möjligt att gå undan från röken.

De platser som föreslås bli rökfria är bland annat lekplatser, uteserveringar, sportanläggningar, arenor, busshållplatser, tågperronger och entréer till vårdcentraler, sjukhus och affärer. – Allmänna platser ska vara tillgängliga för alla. Entréer måste man passera för att kunna uträtta ärenden eller nå viktiga samhällsfunktioner. Exempelvis tågperronger har begränsad yta och det kan vara svårt att gå undan när någon röker. Detsamma gäller uteserveringar, där dessutom personalen som arbetar bör ha samma rätt till en rökfri arbetsplats som alla andra. Lekplatser är avsedda för barn vilket gör rökning där särskilt olämpligt, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Stiftelsen A Non Smoking Generation arbetar för att färre unga ska börja röka.

 

– Barn har rätt att vistas i rökfria miljöer. Vi vet att den passiva rökningen skadar människors, och i synnerhet barns kroppar, säger Ann-Therése Enarsson, A Non Smoking Generations styrelseordförande.

I Sverige är skolgårdar och områden kring förskolor och fritidshem rökfria sedan 1994. 2005 förbjöds rökning på restauranger och kaféer.Regeringen ska nu ta ställning till Folkhälsomyndighetens förslag.

Aktuellt just nu