1 av 3: När Paula ”Fenjima” Manrique fick sitt andra barn eskalerade besvären: ”Jag mådde så dåligt, fick psykoser varje månad och ville ta mitt liv flera gånger”. Idag lever hon med diagnosen PMDS. Foto: @fenjima / Instagram
2 av 3: Paula med sonen Liam (född 2007) och Kalia (född 2012). I juni 2020 föddes lillasyster. Foto: @fenjima / Instagram
3 av 3: Bebismys med minstingen Isolde. Foto: @fenjima / Instagram

Fenjima lever med PMDS: ”Jag trodde att jag höll på att bli tokig”

Läkarna sa att hon fått en förlossningsdepression. Paula ”Fenjima” Manrique själv trodde att hon höll på att bli tokig. Och än värre blev det efter andra barnet. Efter många år och ”klippkort” på psykakuten fick hon rätt hjälp och diagnosen PMDS.

Mardrömmen började en tid efter första barnet 2007.

Depression, ilska, ångest – och helt irrationella livsavgörande beslut. 

När mamas bloggare, spelexperten Paula ”Fenjima” Manrique sökte hjälp fick hon höra att det var normalt. Att det kallades för förlossningsdepression. 

– Visst var jag deppig och mådde piss men det kom först när mensen började rulla igång igen. Sen slutade det aldrig utan jag fortsatte vara deppig, arg och ha ångest utan någon som helst anledning. Jag trodde att jag höll på att bli tokig.

Att få ihop vardagspusslet med partner, småbarnsliv och jobb under den här perioden var svårt. Hon beskriver hur det kändes som att ha två olika personligheter, likt Dr Jekyll och Mr Hyde.

”Jag fortsatte vara deppig, arg och ha ångest utan någon som helst anledning”

En gång i månaden ville hon göra slut med pojkvännen - och även på jobbet stormade det.

– Det är liksom lite svårt att förklara för chefen varför jag kallade hen för en idiot och sa upp mig för att sedan be om ursäkt och vilja ha mitt jobb tillbaka, eller blåsa upp världens bråk med pojkvännen helt ur tomma intet och inte kunna svara på varför jag vart så arg på ingenting när jag blev normal igen.

”Det kändes som att jag hade två olika personligheter, som Dr Jekyll och Mr Hyde”, säger Paula. Foto: @fenjima/Instagram

Så fick Fenjima hjälp med sin PMDS: ”Jag mådde så dåligt och fick psykoser varje månad”

När Paula 2012 fick sitt andra barn eskalerade sjukdomen lavinartat. 

– När min mens kom tillbaka den gången så var det som att köra full fart rakt in i en bergsväg, säger hon och fortsätter:
– Jag mådde så dåligt, fick psykoser varje månad och ville ta mitt liv flera gånger. Varje gång jag sökte hjälp på psykakuten skeppades jag till en psykiatriker men eftersom jag mådde bra så fort mensen kom så slutade jag gå kontinuerligt.

Efter ett halvår var det till slut en uppmärksam läkare som såg ett mönster när hon sökte hjälp på psykakuten:

En gång i månaden. Samma dagar varje månad.

– Hon kopplade ihop mig med en gynekolog och då fick jag äntligen min diagnos. Jag hade PMDS.

Testat flera olika behandlingar och mediciner

På vägen att hitta en behandling och medicin som fungerar för just henne har Paula Manrique hunnit beta av flera varianter.

– Jag testade p-piller med hormoner som skulle balansera mina egna, det gjorde bara saken värre. 

Premalex, ett antidepressivt läkemedel som tas före mens och slutar tas när mensen kommer, hjälpte inte heller.

– Till slut fick jag vanliga antidepressiva som faktiskt hjälper. En rätt så stor dos. De tar bort udden av symptomen. Även om inte allt försvinner så är det skönt att kunna ha lagom stora känslostormar som faktiskt går att hantera. 

Även att kartlägga sin menscykel i en mensapp och planera efter det har varit till stor hjälp för att vardagen med PMDS ska fungera.

– Notera i appen när du börjar må piss och notera när du mår bra igen så kan du försöka planera utefter det. Det kanske inte är bäst att träffa släkten mitt under PMDS eller åka i väg på en kärleksweekend med sin partner när man är som mest lättirriterad.

PMDS kan bli värre när du varit gravid och fått barn

Paula har själv upplevt att sjukdomen blivit värre för varje barn hon fått. I juni 2020 blev Paula mamma igen till en liten dotter. Rädslan att det ska eskalera igen finns där.

– Jag vet inte hur pass hårt jag kommer att falla förrän mensen är tillbaka. Jag är väldigt rädd för hur pass jobbigt det blir nu. Som tur är har jag ett starkt nätverk runtomkring mig med läkare och familj som är uppmärksamma. 

Vad är ditt råd till den som känner igen sig i din historia?

– Sök hjälp! Den finns att få om man är påstridig. Du är inte ensam och du är inte knäpp även om det kan kännas så.

Du kanske också vill läsa: Mördande mensvärk och svårt att bli gravid? Du kan ha endometrios.
Eller: 6 övningar som minskar mamma-stressen.