Hälsoprofilen Petra Månström fick smärtsamma blödningar som höll i sig länge. Foto: Getty images / Evelina Sigetty

Petra, 43, drabbades av dolda kvinnosjukdomen: ”Jag fick kaosblödningar”

Kan en riklig mens vara ett symptom på en sjukdom? Hälsoprofilen och löpcoachen Petra Månström drabbades av plågsamma myom, en kvinnosjukdom som drabbar nästan hälften av alla kvinnor någon gång i livet, men som få känner till. Tack vare en ny sorts operation är hon i dag fri från besvären.

Tänk dig att ha en normal mens under hela ditt liv, för att sedan få en sådan riklig blödning att du måste byta skydd flera gånger i timmen, under flera veckor. Det hände hälsoprofilen Petra Månström, mamma till Adrian, 4. 

– Under andra halvan av 2018 började jag få vidriga blödningar, som gjorde mig så svag att jag knappt kunde gå en rask promenad förrän det började flimra för ögonen. Under den här tiden orkade jag inte vara en glad mamma, partner eller företagare. Jag var bara sur, trött och irriterad och ville inget hellre än att få leva ett vanligt liv utan att behöva gå omkring med en arsenal av bindor och tamponger i handväskan, säger Petra Månström. 

Petra minns särskilt ett jobbuppdrag då hon under stora delar av dagen skulle sitta på en pilatesboll och prata om vardagsträning. Men all hennes fokus hamnade på att springa till toaletten och byta mensskydd varje kvart – och trots det var hon livrädd för att blöda igenom och förstöra den där pilatesbollen.

Smärtan under mensen var olidlig. Foto: Getty Images

Petra fick veta att blödningar berodde på myom

Så småningom fick hon reda på att ”kaosblödningarna” berodde på myom, vilket är en kvinnosjukdom som drabbar 40 procent av alla kvinnor någon gång i livet, men som inte alla får besvär av. Det handlar om en eller flera muskelknutor i livmodern, godartade tumörer, som kan resultera i mycket rikliga blödningar och svår mensvärk. 

– Ja, utöver blödningarna fick jag en vidrig mensvärk som satt som en tyngd över tjejmagen och kändes värre än förlossningsvärkar. Jag vet, för jag har ju fött barn utan epiduralbedövning. Jag skämtar inte om jag säger att dessa värkar ibland är värre.

Efter ett och ett halvt år med besvär och ett flertal besök hos gynekologer som testade att skriva ut järntabletter och olika typer av preventivmedel för att hämma blödningarna, kom Petra i kontakt med Helena Kopp Kallner, gynekolog och forskare på Danderyds sjukhus.  

Operationen lyckades! Idag kan Petra Månström springa igen, som här, tillsammans med sonen Adrian. Foto: Privat / Jonas Hansen

– Jag fick då delta i en studie om olika behandlingsmetoder för myom och min lycka visste inga gränser, berättar Petra Månström. 

I studien lottades man mellan två olika behandlingsmetoder, embolisering och mikrovågor. Petras lott föll på embolisering, som kortfattat innebär att man med hjälp av mikroskopiska plastkulor stryper blodtillförseln till myomet så att det skrumpnar. Allt sker med hjälp av avancerad röntgenutrustning och före ingreppet får man en epiduralbedövning för att dämpa den smärta som uppstår efter operationen när myomet börjar skrumpna.

– Jag opererades i december 2019 och i dag är jag fri från mina besvär! Jag vill råda alla kvinnor med dessa symtom att söka hjälp. Och jag vill dessutom prata om denna tabubelagda folksjukdom så att fler känner till den.

Petra hoppas att fler kvinnor ska känna till sjukdomen myom. Foto: Jonas Hansen

Myom innan och under graviditet

Petra hade inga besvär med myom under sin graviditet. Men om man har en eller flera muskelknutor när man planerar att bli gravid kan det uppstå problem, eftersom de kan minska chansen att bli gravid och dessutom trassla till själva graviditeten, berättar gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner.

– Myom uppstår helt oberoende av graviditet, men myomen kan växa mycket kraftigt i början av graviditet och ge upphov till kraftiga smärtor. Om myomen blir mycket stora kan de också ge kraftiga smärtor i slutet av graviditeten när det inte finns så mycket plats.
– Myom kan också ge svårigheter att bli gravid. Det beror helt på var de sitter någonstans. De kan täppa till äggledaren, men de kan också sitta inne i själva livmoderhålan och då stör de slemhinnan inne i livmodern. Sådana myom som sitter inne i hålan ger ofta kraftiga blödningar.

Du kanske också vill läsa vår intervju med Fenjima som lever med PMDS: ”Jag trodde att jag höll på att bli tokig”.