Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Jag har accepterat att min smärta aldrig kommer försvinna, men det finns saker man kan göra för att inte ha så ont”, säger influencern Fia Anderberg som nyligen diagnosticerats med lipödem.
”Jag har accepterat att min smärta aldrig kommer försvinna, men det finns saker man kan göra för att inte ha så ont”, säger influencern Fia Anderberg som nyligen diagnosticerats med lipödem.
”Jag har accepterat att min smärta aldrig kommer försvinna, men det finns saker man kan göra för att inte ha så ont”, säger influencern Fia Anderberg som nyligen diagnosticerats med lipödem.
”Jag har accepterat att min smärta aldrig kommer försvinna, men det finns saker man kan göra för att inte ha så ont”, säger influencern Fia Anderberg som nyligen diagnosticerats med lipödem. Foto: @artbyvidelle / Instagram

Fia Anderberg om diagnosen: ”Jag kan knappt ha min dotter i knät”

Ibland gör det så ont att hon inte kan hålla dottern Ingrid, 1,5, i knät. För mama berättar influencern Fia Anderberg om sjukdomen lipödem, det dåliga bemötandet på vårdcentralen – och glädjetårarna efter diagnosen: ”Jag är så jäkla glad över att bli tagen på allvar och inte bli dömd i förväg”. 

Smärta, tunga svullna ben och tryckkänslighet. När dottern Ingrid föddes i maj 2019 eskalerade problemen för influencern Sophia ”Fia” Anderberg.

Det kan räcka med att Ingrid eller sambon Rasmus nuddar underkroppen för att hon ska rycka till, få ont eller till och med blåmärken. 

– Det har varit jätte-, jättetufft och jag har knappt kunnat ha Ingrid i knät. Jag kan ju inte förklara för henne heller… Men jag försöker säga att hon ska vara försiktig med mammas ben. 

Sophia ”Fia” Anderberg

Ålder: 31.

Familj: Sambon Rasmus, dottern Ingrid, 1,5, mopsen Märta och katten Elsa.

Bor: Halmstad.

Gör: Kroppspositiv inspiratör/influencer.

Kroppspositiva Fia Anderberg, som röstades fram till Årets inspiratörsmama på Årets mama-galan 2019, har genomlidit många timmar hos massörer, då hon trott att det varit musklerna som orsakat problemen. Men kanske fanns det en annan förklaring? 

Av sina följare i sociala medier började hon få en del kommentarer om sina bens utseende. Flera nämnde lipödem – en sjukdom där kroppens fettceller, främst på underkroppen, ökar i storlek och där smärta och tryckkänslighet är vanliga symptom. Klassiskt för sjukdomen är en nättare överkropp och större underkropp.

– Först kände jag ”åh, måste vi hålla på och kommentera varandras kroppar”... Men ju fler som sa det, desto mer började jag grubbla. Jag följer även en tjej som har lipödem och brukar skriva om det. När jag började googla insåg jag att jag matchade på alla symptom. Smärtan, utseendet – allt.

Symptom lipödem

Symptom är ökade fettansamlingar oftast på underkroppen, höfter, lår och underben, men förekommer även på överarmarna. Typiskt är att fettansamlingen sitter symmetriskt (lika på båda sidor av kroppen), men inte påverkar fötter eller händer. Överkroppen ökar sällan i omfång i samma omfattning som nedre delen av kroppen vilket kan leda till att proportionerna mellan överkropp och underkropp blir avvikande.

Andra vanliga symptom är:
Smärta

Tryckömhet i huden
Lätt att få blåmärken
Diffus spändhetskänsla
Myrkrypningar
Många har också överrörliga leder.

Källa: 1177 Vårdguiden 

Fia Anderberg om diagnosen lipödem: ”En lättnad”

Lipödem drabbar nästan bara kvinnor och det är vanligt att det bryter ut eller blir värre i samband med hormonella förändringar som under puberteten, klimakteriet eller som i Fias fall, efter en graviditet. 

– När jag fick Ingrid – efter förlossningen – blev smärtorna värre. I dag klarar jag knappt av en normal beröring på dem längre. Det kan räcka med att Rasmus lägger en hand på mitt lår för att jag ska rycka till.

Fia är mamma till Ingrid, 1,5. Foto: Privat

Nu var Fia nästan säker på att det var lipödem hon drabbats av och ringde därför till sin vårdcentral för att få hjälp, tips och råd. Men svaret hon fick gjorde henne både ledsen och förbannad.

– Hon jag fick prata med sa att de inte kunde hjälpa mig, att det inte är ”deras bord”. Sen avslutade hon samtalet med att ge mig numret till Halmstads plastikkirurgi och tips för att gå ner i vikt, säger Fia med en stor suck och berättar att det är vanligt att sjukdomen förväxlas med fetma.

”Det är inte roligt att få en diagnos på en kronisk sjukdom, men det var en lättnad att förstå vad det var som var fel och utifrån det kunna hitta saker som funkar för mig ”

Till skillnad mot fetma är lipödem inget som kan ”bantas bort”, något som Fia Anderberg blivit varse genom att läsa på om sjukdomen och ta del av andra berättelser. Efter att ha förstått hur vanligt det är att få kämpa för att bli tagen på allvar av vården, bestämde hon sig att på eget initiativ söka vård hos en lymfterapeut i Stockholm. Ett besök som hon fick bekosta själv och där hon också fick bekräftat att hon lider av lipödem.

– Jag började gråta när jag fick beskedet. Det är inte roligt att få en diagnos på en kronisk sjukdom, men det var en lättnad att förstå vad det var som var fel och utifrån det kunna hitta saker som funkar för mig och underlättar min smärta.

”Jag hoppas kunna hjälpa andra och öka kunskapen så att vi med lipödem blir tagna på allvar”, säger Fia Anderberg. Foto: @artbyvidelle / Instagram

”Just nu har jag kompressionstajts på mig och upplever att det underlättar”

För sjukdomen finns ingen botande behandling, men det finns mycket man kan göra som kan underlätta vardagen. En ”aktiv och sund livsstil” kan minska symptomen, enligt 1177 Vårdguiden. Kompressionskläder som kan förbättra cirkulationen i de drabbade områdena kan vara ett sätt att minska själva smärtan.

– Nu är jag i det där stadiet att jag försöker hitta det som hjälper för mig. Just nu har jag kompressionstajts på mig och upplever att det underlättar väldigt mycket. Vad jag har förstått så är den här sjukdomen jätteindividuell. Vissa mår bra av pulshöjande träning, medan vissa andra – som jag själv – får jätteont av det. 

– Vissa säger att de blivit bättre av fettsugning men en operation skrämmer mig och det är något jag verkligen vill undvika. Jag förstår att det inte finns en annan utväg i mångas fall och att man kanske testat allt men inget funkar. Men jag själv är just nu i det stadiet där jag vill testa mig fram och se om jag kan hitta något som jag kan leva med.

Foto: Privat

Fia Anderberg får själv hjälp och stöd i sociala medier

I en tidigare period i livet har Fia Anderberg lidit av kroppsfixering och ett skevt förhållande till mat. Hjälpen hon fick att ta sig ur det är en av anledningarna till att hon idag är en av Sveriges största kroppspositiva profiler.

– Jag önskar så att sociala medier hade funnits när jag var yngre, jag tror det hade sparat mig många år av självförakt att få se ett större utbud av kvinnokroppar än det man förr fick se. 

Fia lyfter fram Facebook-gruppen ”LIPÖDEM – Inte mitt fel” där hon fått mycket tips och råd. Det var även där hon fick tipset att skriva en ”lipödem-dagbok”, att anteckna vad hon gör och hur hon mår. För att själv kunna se mönster, vad hon mår bra – och mindre bra – av.

Lidödem fick en officiell diagnoskod så sent som 2017 men fortfarande saknas nationella riktlinjer, något som efterlysts av bland annat Svenska Ödemförbundet (SÖF). I takt med att Fia Anderberg lär sig mer om sin egen sjukdom hoppas hon kunna sprida kunskap till andra på sina egna plattformar.

– Jag förstår inte hur man kan motivera att den här sjukdomen inte hör till vårdcentralen, då det är så många som har den. Så jag hoppas att jag, allteftersom jag lär mig, ska kunna inspirera och föra en talan kring detta så att andra inte blir illa bemötta.
Du kanske också vill läsa om Petra, 43, som drabbades av dolda kvinnosjukdomen: ”Jag fick kaosblödningar”
Eller vår intervju med Fenjima som lever med PMDS: ”Jag trodde att jag höll på att bli tokig”