Mari Englsperger är mamma till tre söner och lever med den dolda sjukdomen fibromyalgi. Foto: Privat

Trebarnsmamman Mari, 35, lever med fibromyalgi: ”Jag är inte lat, jag är sjuk”

Smärta som kommer och går och känslighet för beröring. Trebarnsmamman Mari Englsperger lever med kvinnosjukdomen fibromyalgi: ”En väldigt aktiv dag kan lätt leda till en sängliggande mamma under flera dagar efter”.

Ordet fibromyalgi betyder värk i muskler och bindväv. Och det är precis vad det handlar om. Enligt Reumatikerförbundet är 9 av 10 som drabbas av sjukdomen kvinnor (men även män och unga kan få fibromyalgi). 

Enligt 1177 Vårdguiden ska du för att få diagnosen ha:
Haft ont i kroppen i minst tre månader.
Ökad känslighet för smärta. Få ont av sådant som inte gör ont hos friska personer.
Stela muskler och domningar.

De här kriterierna har Mari Englsperger, 35, från Hackås utanför Östersund känt av hela livet. Men när hon för 12 år sedan blev sjukskriven för sina smärtor fick hon sin diagnos.

– Jag har nog, med facit i hand, haft fibromyalgi hela livet. Jag har alltid fått väldigt ont efter träning, varit väldigt känslig för beröring och massage har till exempel alltid skadat mer än vad det hjälpt. Det upptäcktes dock först när jag var 23, då jag blev sjukskriven för min smärtproblematik första gången. Den läkaren jag träffade då gjorde en koll på triggerpunkter och jag reagerade på alla.

”Jag önskar att man kunde beskriva tröttheten som kommer med att ständigt gå runt och ha smärtor! Nej, jag är inte lat, jag är sjuk!”, säger Mari Englsperger som har fibromyalgi. Foto: Privat

Värmefilt och värktabletter lindrar Maris fibromyalgi

Karaktäristiskt för fibromyalgi är att värken flyttar sig mellan olika delar av kroppen, mellan de så kallade triggerpunkterna. Med åren har Mari lärt sig vad kroppen klarar av och inte. När det vankas aktiva familjeaktiviteter som lekland och badhus delat hon till exempel bara en liten stund - för att inte riskera att bli sängliggande med värk efteråt. 

– En för aktiv dag kan lätt leda till en sängliggande mamma under flera dagar efter. Efter en viktnedgång har jag mindre problem med just värken. Visst kroppsarbete som till exempel krattning och snöskottning får jag lämna till någon annan. Lagom är bäst, men ibland är även lagom för mycket. Då är jag i god hjälp av min värmefilt och en alvedon, smärtan blir i alla fall hanterbar.

För mama har Mari tidigare berättat om sin långa väg till att bli trebarnsmamma. En fyra år lång period när hon fick sju missfall och två missed abortions. Ironiskt nog är det just under graviditeterna som hon mått som allra bäst i sin sjukdom.

– Graviditeterna, när kroppen utsöndrar massor med hormoner, har gjort underverk även för fibromyalgin! Jag har aldrig mått så bra som under mina graviditeter. Först efter att barnen fötts har jag fått ”foglossning”, och då har det å andra sidan varit brutalt.

Symptom på fibromyalgi:

•Du har ont i kroppen under en lång period.
•Du har ökad känslighet för smärta. Det betyder att du kan få ont av sådant som inte gör ont hos friska personer.
•Du har stela muskler och domningar.
Det är också vanligt med andra symtom, till exempel magbesvär.
Källa: 1177 Vårdguiden

”Jag önskar att folk förstod att smärtan inte syns”

Att leva med en sjukdom som inte syns utåt tar energi. Trebarnsmamman önskar att hon kunde förmedla tröttheten som kommer av att ständigt gå runt med smärta och att aldrig veta på förhand hur just den här dagen kommer bli.

– Jag önskar att folk förstod att smärtan inte syns. Med ett gipsat ben förstår folk att du har ont, jag har förmodligen mer värk men den syns inte, säger hon och avslutar:

– Jag är inte lat, jag är sjuk.

Mari Englsperger

Ålder: 35.

Familj: Maken Robert, Elias, 16, Levi, 8, och Valde, 6

Bor: I Hackås utanför Östersund.

Gör: Arbetar som ordermottagare.