Hållbarhetsprofilen: Så gör du bästa second hand-fynden – till dig och barnen
Sara Olsson älskar second hand-mode och handlar begagnat till både sig själv och barnen. Här ger hållbarhetsprofilen sina bästa tips på hur du fixar en snygg, klimatvänlig och billig garderob: ”Det bästa med att shoppa second hand är att det känns bra i både kropp, hjärta och plånbok.”
Glöm trasorna från mormors vind – dagens second hand-marknad är en färgsprakande symfoni av exklusiva designers, unik vintage och populära plagg från kedjorna. Att köpa begagnat är vägen fram för den som vill leva hållbart.
– Det bästa med att shoppa second hand är att det känns bra i både kropp, hjärta och plånbok. Det är kreativt, lekfullt och härligt! För mig är det viktigt att utöva mitt modeintresse så att mina barns framtid inte påverkas negativt, säger hållbarhetsprofilen Sara Olsson.
Sara Olsson
Ålder: 29.
Familj: Maken David, döttrarna Inez, 5, och Alva, 2.
Bor: Luleå.
Gör: Influencer inom hållbart mode, avfallsingenjör.
Aktuell: Inspirerar tusentals på Instagram med kontot @hallbarasara
Hon är tvåbarnsmamman i Luleå som peppar till en grönare garderob på Instagramkontot @hallbarasara. Iklädd chica outfits sprider hon stilsäker inspiration men också kunskap om kläders påverkan på miljö och människor.
Hållbart mode går ut på att ställa om mot second hand, ärva, byta och hyra kläder. Och det är inte bara miljön som har att vinna på att cirkulera mera, plånboken kommer också att jubla.
Att göra entré i second hand-miljön kräver träning. Utbudet är stort men lite stökigt. Samtidigt är priserna låga och det är lätt att dras med i köpglädjen.
– Gör ett stilkollage. Skaffa inspirationsbilder så du vet vilka färger och snitt du letar efter. Med en vision om hur du vill se ut i sommar är det lättare att skanna av second hand-butiken och komma hem med det du verkligen vill ha, säger Sara Olsson.
Graviditet, amning och storlekspendling kan kräva nya kläder. Det brukar finnas en gravidhörna i många second hand-butiker, men Sara Olsson uppmanar att titta bortom gravidkläderna.
– Second hand funkar utmärkt om man väljer att köpa i större storlekar. Leta efter tunikor med volym och stretchiga slimmade fodralklänningar. Eller välj en oversize skjorta från herravdelningen och klä tillsammans med gravidtajts och ett par snygga sneakers.
Bebiskläder i toppskick
Barn växer i raketfart och behovet av kläder för alla årstider kan kännas överväldigande. Finns det möjlighet att ärva kläder så är det jackpot. Andrahandsmarknaden för barn är annars väl tilltagen. Bebiskläder finns ofta i toppskick och de äldre kidsen kan välja och vraka bland stilar.
Saras döttrar, Inez, 5, och Alva, 2, älskar loppis.
– Inez kan längta efter loppis. Båda barnen älskar glitter, paljetter och Frost. När jag inte köper second hand till dem försöker jag se till att köpa GOTS-märkta nyproducerade kläder i ekologisk bomull. Väljer man bättre märken har de ett högre andrahandsvärde, säger Sara.
Här hittar du fynden för barnen
Bästa tipset när det gäller second hand till barnen är planering, menar Sara. Upprätta en lista med det som behövs och beta av i tid, eftersom att alla storlekar inte alltid finns tillgängliga vid ett och samma köptillfälle.
– Och glöm inte namna om kläderna! säger Sara.
Ett annat hållbart hack är att hyra, speciellt ytterplagg. Då har du kläder i rätt säsong, i rätt storlek och slipper huvudvärken med att dels köpa, dels förvara galonisar och allehanda jackor.
”Det mest hållbara plagget är det som redan hänger i din garderob”
Tonåringar kan vara petiga och styras av vad ”alla andra” har. Försök att engagera tonåringen i shoppingen, tipsar Sara.
– Prata om klädkonsumtion och om dess miljöpåverkan. Motivationen till second hand kan komma från ekonomin. Visa att de kan få mycket för sin månadspeng och låt dem titta på märkesgrejer på Tradera och Sellpy.
En svensk slänger i snitt åtta kilo kläder och textilier varje år, enligt Naturskyddsföreningen. En lösning för att minska svinnet är att vårda plaggen. Vädra hellre än att tvätta och laga hål. Och få med barnen på hållbarhetståget.
– Det är viktigt att lära barnen att leva miljövänligt redan nu eftersom vi kommer genomgå en klimatomställning vare sig vi vill eller inte. Man gör det lättare för barnen genom att lära om sakers värde och att cirkulera vidare.
7 smarta hacks för en hållbar garderob
1. Våga! Testa nya silhuetter och ovana färger. Strunta i storleken och prova istället.
2. Se potentialen. Strunta i en liten fläck och en saknad knapp – det går att fixa på ett kick.
3. Vårda varsamt. Vädra hellre än att tvätta. Ta bort enskilda fläckar för hand och skippa sköljmedlet.
4. Lär dig husmorsknep. Som att hänga statiska plagg på en metallgalge – som genom ett trollslag faller de fint efteråt.
5. Tänk fritt till barnen. En lite större t-shirt blir en tunika och en sax förvandlar nötta jeansen till shorts.
6. Scouta online. Facebook-grupperna Circle of clothes och Labels we love är poppis, så även sajterna Tradera, Sellpy och Plick.
7. Skaffa sykunskaper. Så kan du rädda plagget som fått ett hål eller till och med sy ett helt eget.
Skicket avgör vart plagget tar vägen när det är färdiganvänt hemma hos Sara. Ett helt och rent plagg kan säljas eller skänkas. Ett uttjänt plagg kan användas som städduk eller återupplivas i form av en remake. Bara fantasin sätter gränser för vad en trött t-shirt kan transformeras till.
Supertipset till en klimat- och plånboksvänlig garderob är dock simpelt: var nöjd med det du äger.
– Det mest hållbara plagget är det som redan hänger i din garderob, säger Sara Olsson.
Visste du att...
… en svensk köper i snitt 14 kilo kläder och textilier om året.
… vi använder ett plagg i snitt 7 gånger.
… en par nyproducerade jeans har lika stor klimatpåverkan som 197 begagnade.
Källor: Naturskyddsföreningen, Europeiska miljöbyrån, Återbruksbarometern.
Text: Isabella Ahmadi