Hålet i legobiten räddade pojkens liv – nu vill mamman dela familjens berättelse

Vad som var en lek på ovanvåningen blev plötsligt blodigt allvar. När 8-årige Keane från Oxford i Storbritannien försökte separera två legobitar med tänderna och den ena biten hamnade i luftstrupen. Det kunde ha slutat riktigt illa.

Keane Halls försökte separera två legobitar med tänderna. Det hela slutade med att han fick ner en av bitarna i halsen – och hade det inte varit för det minimala hålet i den lilla legobiten hade han kanske inte varit vid liv i dag. Efter händelsen skrev hans mamma Laura ett hjärtgripande inlägg på LEGOs officiella Facebook-sida där hon berättade om den dagen för ett par veckor sen, när hon inte visste om han skulle överleva eller inte.

I inlägget beskriver Laura hur hon upprepade gånger klappade sonen i ryggen för att få ut den konformade legobiten – utan resultat samtidigt som hon slängde sig på telefonen för att ringa efter ambulans.

Faksimil: Facebook

Keane och hans mamma kom snabbt iväg till John Radcliffe sjukhus i Oxford där han fick genomgå en akut operation efter att röntgen visat hur legobiten fastnat i högra lungan.

– Doktorerna hoppades att legobiten hade följt med ner till hans matsäck Men den blockerade luftröret på väg ner till lungan, så det kunde komma in luft men inte ut vilket fick hans lunga att svälla, säger Laura till The Sun.

– Operationen tog en timme men det kändes som tio. Vi var livrädda. Legobiten hade kommit så pass långt ner att de inte bara kunde söva ner honom och fiska upp den. Vi visste inte att en så liten bit kunde orsaka en så stor skada, fortsätter hon.

Det var hålet i legobiten (och läkarnas snabba insatser) som räddade hans liv. Nu har Keane den knappt tre centimeter stora legobiten i en burk för att göra sig påmind om att inte stoppa dem i munnen i fortsättningen.

I sitt Facebook-inlägg poängterar Laura att de inte skyller på Lego men vill ändå gå ut och varna andra föräldrar innan olyckan är framme någon annanstans. Lego har själva svarat på inlägget och beklagat det som inträffat. Nu hoppas Laura att Lego ser detta som ett tecken och ser till att alla legobitar kommer innehålla hål i fortsättningen och har även startat kampanjen #holesineverylego för att driva frågan vidare.

Tips till alla föräldrar där ute. Den här lilla manicken är perfekt om man ska separera två legobitar och medföljer oftast i de större byggsatsmodellerna. Fråga personalen i din lokala leksaksbutik om du är osäker.

LÄS MER I ÄMNET:

Mysteriet är löst: Därför har legofigurer hål i sina huvuden

Lego gör tofflor för föräldrar (aldrig mer smärtan när man trampar på en bit!)

Gör som 16 000 andra personer och följ Mama på Facebook för mer härliga uppdateringar och läsvärda texter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!