Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vilka vintervantar ska man välja till sitt barn? Foto: E+ / Getty Images / Imgorthand

Bäst i test: vintervantar för barn

Flera barnvantar i Vi Föräldrars test läcker in vatten – trots att de marknadsförs som ­vattentäta. Men de flesta vantar är bra på att hålla värmen.

Martin Hansson/Testfakta

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vilka vintervantar ska man köpa om man vill att ens barn ska hålla sig varmt och torrt om händerna? Vi Föräldrar gav Testfakta i uppdrag att laboratorietesta nio vintervantar för barn utifrån fyra faktorer: vattentäthet, förmåga att hålla värmen, slitstyrka samt kemisk analys av tyget för att hitta eventuella tungmetaller eller ftalater.

Bra på att hålla värmen

När det gäller vantarnas förmåga att hålla värmen presterar de flesta märken ungefär lika bra. Bara vantarna från Didriksons sticker ut med klart sämre värmeisolation än övriga. För att undersöka hur bra vantarna är på att hålla värmen placerades de i en femgradig klimatkammare. Därefter mättes hur lång tid det tar för temperaturen inuti vanten att sjunka från 38 till 33 grader.

Att just Didriksonsvantarna skiljer ut sig som kallare är inte särskilt förvånande, enligt Rebecka Landin på laboratoriet Swerea IVF, som utfört testet.

– Det är framförallt tjockleken som avgör hur värmeisolerande en textil produkt är och de flesta vantarna i testet är ganska tjocka och fluffiga. Vantarna från Didriksons är tunnare och ser även mindre ut i storleken vilket kan påverka avkylningstiden, säger hon.

Läcker in vatten

Men hur varm en vante än är så blir händerna snabbt nedkylda om vantarna tar in vatten. När det gäller förmågan att hålla väta ute är det stor skillnad mellan varumärkena. Trots att de marknadsförs som vattentäta blev vantarna från Mini Rodini, KappAhl och Stadium genomblöta efter bara tio minuters doppning i vattenbad. När det hade gått en timme hade även vantarna från Name it läckt igenom.

– Resultaten är ganska dåliga. Det här är ett snällt test som motsvarar att man till exempel leker i en vattenpöl, säger Rebecka Landin.

– Vi har inte utsatt vantarna för något tryck från vattenpelare som är en vanligare metod för att mäta vattentäthet. Men den metoden går inte använda på så här små textilier, tillägger hon.

Dåliga sömmar

Den troliga förklaringen till resultatet är dåliga sömmar och tejpningar, enligt laboratoriet. När tillverkarna anger att en vante är vattentät syftar man ofta på själva materialet och inte hela vanten. Så när Stadium och Mini Rodini lovar en vattentäthet på tio meter vattenpelare är det tyget man menar och inte sömmarna.

– Det kan bli missvisande för konsumenten. Det skulle bli tydligare om tillverkaren specificerade var på vanten testerna är gjorda, säger Rebecka Landin.

Torr även i blötsnö

Visserligen kanske man som konsument inte förväntar sig att en vintervante ska tåla att doppas i vatten­pölar, men däremot måste den klara lek i snö som är blöt. Och att som till­verkare marknadsföra en vante som vattentät, utan att vara tydlig med att det bara handlar om huvudmaterial och inte sömmar, skulle kunna vara vilseledande, enligt Joséphine Slotte, jurist på Konsumentverket.

– Att utelämna väsentlig information kan vara vilse­ledande och eventuellt otillåtet enligt marknadsförings­lagen, säger hon.

En vattentät vante som tar in vatten skulle även kunna vara felaktig enligt konsumentköplagen, menar Joséphine Slotte.

– Om en vara inte stämmer överens med beskrivningen som säljaren har lämnat kan man som konsument hävda att det är fel på varan och reklamera den, säger hon.

Slitstyrkan skiljer också

Laboratoriet testade även hur slitstarka vantarna är genom att nöta bitar av tyget mot sandpapper. Och precis som med vattentätheten är skillnaden i slitstyrka stor. Medan Didriksons vante klarar hela 2 500 varv i nötningsmaskinen klarar KappAhl och Name it inte ens 100 varv innan det går hål.

– För små barn är det kanske inget stort problem. Men för äldre barn som leker intensivt kan det ha större betydelse. Även om det inte går hål på vanten så kan membranet förstöras så att vanten bli mindre vattentät, säger Rebecka Landin.

Ingen av vantarna i testet innehåller tungmetaller eller någon av de mjukgörande ftalater som är reglerade inom EU. Förstärkningsmaterialet i Mini Rodinis vantar gav dock utslag för PVC vilket innebär att man har använt någon form av mjukgörare.

Så säger två av tillverkarna om resultatet:

Mini Rodini

Helena Filipsson, kommunikationsansvarig på Mini Rodini.

Era vattentäta vantar släppte in vatten, hur ser ni på det?

– Vad tråkigt att vantarna inte uppfyllde de krav som ni testade efter. I våra egna tester har liknande problem aldrig uppkommit och vi har heller inte fått några reklamationer eller klagomål vad gäller vattentätheten. Även om antalet vatten­pelare baseras på tygets ­vattentäthet ska de tejpade sömmarna så klart se till så att hela vanten är vattentät eller vattentålig.

Är det inte missvisande att skriva att vanten är vattentät när det handlar om materialet?

– Vi tittar nu över hur vi kommunicerar kring vantarna och dess funktioner då vi ser att det kan vara otydligt. Vi bör benämna vanten som vatten­tålig framöver.

Stadium

Angelica Larsson, informationschef på Stadium.  

– De vantar ni testat har utgått och ersatts av en ­uppdaterad modell med bättre passform och material. Men även den gamla modellen ska vara vattentät vilket även våra egna tester visar. Vi miss­tänker därför att det är något fel på den vante Testfakta testat, vilket är högst ­beklagligt. Det handlar i så fall om ett reklamationsärende.

Fotnot: Laboratoriet testade två olika vantar från stadium och båda tog in vatten. Det skulle alltså innebära att det slumpat sig så att Testfakta fått två felaktiga exemplar.

 Se testet som pdf

Så här gick testet till

Swerea IVF har på Vi Föräldrars och Testfaktas uppdrag testat nio vintervantar för barn. De testade vantarna är i storlek 2–4 år. Till testet användes två par vantar från varje märke. De vantar från Stadium (modellen Everest K CL Play GLV F12) som köptes in till testet har nu utgått och ersatts av en ­uppdaterad modell. Vi har frågat Stadium hur modellerna skiljer sig åt. Företaget har inte velat specificera det mer än att den nya vant-modellen har ”bättre passform och material”. Eftersom den modell vi testat med största sannolikhet finns hemma hos många barnfamiljer har vi beslutat att ändå redovisa testresultatet.

Det här testade vi

Vattentäthet

Vantarna fick hänga i ett kar med vatten. I vantarna fanns tyngder så att de inte skulle flyta upp. Vattennivån nådde strax ovanför vantens tumgrepp, något lägre på de vantar som hade dragkedja, för att inte vattnet skulle komma in genom dragkedjan.

Laboratoriet stoppade papper i vantarna. Pappret och vantarna vägdes var för sig före testet, samt efter tio minuter i vattenbadet och efter en timma i vattenbadet. Papprets viktökning visar hur mycket vatten som trängt in genom vanten.

OBS! På de vantar som läckte in vatten gjordes ytterligare ett test på en annan vante för att verifiera resultaten.

Värmeisolation

Vantarna placeras i en femgradig klimatkammare. Inuti vanten placeras en artificiell hand med en temperaturmätare inuti. ­Laboratoriet mäter hur lång tid det tar för handens temperatur att sjunka från 38 grader till 33 grader.

Slitstyrka

Bitar av tyget från vantarnas handflata sattes fast i en nötningsapparat och gnuggades mot sandpapper. Provbitarna inspekterades med jämna mellanrum. Testet avbröts när det blivit hål i tyget som var större än fem millimeter i diameter. Fyra olika provbitar från varje vante testades. Resultatet från de olika proven vägdes samman till ett medeltal.

Kemisk analys

Laboratoriet undersökte förekomsten av bly, kadmium, nickel och PVC i vantarna. En vante (Mini Rodini) indikerar innehåll av PVC i förstärkningsmaterialet, vilket innebär att någon form av mjukgörare kan ha använts.

Materialet analyserades därför för en rad mjukgörande kemikalier som är reglerade inom EU. Inget av dessa ämnen hittades i vanten.

Artikeln publicerades i oktober 2017.