Vinteroverall till barn – de här funktionerna är viktiga

Nu är det dags att köpa vinteroverall! Men hur vet man vilken overall som är bäst? Experterna guidar dig rätt inför köpet av vinterkläder till ditt barn.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vad ska man tänka på när man väljer vinteroverall? Vi har pratat med Annelie Sneitz som har bra koll på barns ytterkläder efter många år som försäljare i sportbutik, samt med förskolläraren Annelie Åsander från en  I ur och skur-förskola i Stockholm.

Läs också: Vinteroveraller 2019 – guide 

Annelie, barnklädesförsäljare:

”Mudd är bättre än raka avslut på benen”

Annelie Sneitz har drivit sportaffär med barnkläder i många år.

Guide: 14 vinteroveraller 2019

Förskolläraren Annelie:

”Fothällorna är jätteviktiga”

Annelie Åsander är förskollärare på en I ur och skur-förskola.

Vad är ­viktigast med en overall, enligt dig?

– Hällorna under fötterna är jätteviktiga för att overallen inte ska glida upp över stöveln och göra att barnen bli blöta och kalla. Att man ser till att overallen är rätt i storlek, har en bra längd på benen och att barnen kan röra sig ordentligt är också jätteviktigt.

Behöver man alltid en vinteroverall?

– Jag skulle säga att det beror på var man bor i landet. I ­Stockholm är det inte längre så mycket snö på vintrarna så här, och längre söder­ut, kan det vara bra att komplettera med ett fodrat galonställ.

4 saker att kontrollera på overallen

• Resår är bra. Tänk på att overallen helst inte bör ha raka avslut, varken i ärmar eller ben. Resår gör att den sitter bättre. Dessutom är alla extra ­detaljer, som till exempel en kardborre­slejf i ärmslutet, i vägen och blir onödigt klumpigt under eller över en vante.

• Kraftiga fothällor. Det är bra med kraftiga hällor under ­fötterna, gärna i gummi. De får gärna vara avtagbara, inte fastsydda, så att de går att byta ut.

• Utrymme i grenen. Kolla så det är ordentligt med plats i grenen på overallen. Du ska kunna ta ett riktigt rejält tag även när barnet har en blöja på sig. Det är för att se till att det finns plats för barnet att böja sig.

• Kolla dragkedjan. Den får gärna vara gömd ­under en ficka högst upp så att metallen inte ­ligger direkt mot barnets haka när det är kallt. Glöm inte! Reflexer så att barnet syns i mörkret.

Källa: Annelie Sneitz, säljare av barnkläder

Läs också: Guide till vinteroveraller för barn 2019 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!