Försök att hinna en hjälm som barnet trivs i, så att den verkligen används.

Hjälmar till pulka, skridskor och skidåkning

Hjälm är ett måste för barn som åker pulka, skidor och skridskor. Men vilken hjälm ska man välja? Klarar man sig med EN hjälm?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Gå direkt till guiden: Sex vinterhjälmar 2019

Fungerar med samma hjälm året runt

En del småbarnshjälmar ser ut som traditionella cykelhjälmar. Har man en sådan går det fint att använda den även i pulkabacken med en tunn mössa under. Men det finns även småbarnshjälmar med urtagbar innermössa som är särskilt anpassade för att använda olika årstider.

– Barn växer fort och man behöver skaffa hjälm ganska ofta, så jag gillar när man kan ha samma hjälm året runt, säger Robert Bell, tidigare ägare av en barnsäkerhetsbutik och expert på allt som har med barnsäkerhet att göra.

Robert Bell, expert på barnsäkerhet.

Försök att hitta en hjälm som barnet trivs i så att den verkligen används. Och var noga med storlek och passform, både för bekvämligheten och för säkerheten. Välj rätt storlek från början.

– Hjälmen måste täcka panna, tinning och huvud. En urvuxen hjälm hamnar bak på huvudet som en liten kalott. Mät gärna barnets huvud när du väljer storlek, säger Robert Bell.

En hjälm ska tåla hårda slag

För att hjälmen ska sitta rätt på just ditt barns huvud behöver du antagligen justera passformen. Många hjälmar har en ratt i nacken för enkel justering, andra justeras med skruvar eller genom att man byter ut kuddar inuti hjälmen.

– För barns vinteraktiviteter är det också bra att välja en småbarnshjälm som tål upprepade hårda slag utan att behöva bytas ut. Om hjälmen har den egenskapen ska det framgå av bruksanvisningen, säger  Jonas Eriksson, utredare av produktsäkerhet på Konsumentverket. 

– Det är en fördel om storleken är lätt att justera så att barnet får plats med mössa under. Alternativt välj en hjälm med inbyggt foder. Det brukar fungera med en tunn mössa, men den kan glida ner i pannan och det kan vara lite bökigt, säger han.

Om barnet har mössa under hjälmen får inte mössan ha tofs eller vara för tjock; då blir det svårt att få ner hjälmen ordentligt på huvudet. En balaklava i ull värmer samtidigt som den är tunn och har bra passform.

Hjälmen ska sitta stabilt men inte klämma och göra ont.

– Den ska sitta så pass hårt att det finns lite motstånd när man drar i den, utan att man har knäppt hakbandet, säger Robert Bell.

Hakbandet behöver inte sitta snävt mot huden.

– Man bör kunna få in ett eller två fingrar under hakbandet när det är knäppt, säger Jonas Eriksson.

Hjälm anpassad för aktiviteten

Sammanfattningsvis: Med valfri hjälm med grönt spänne och bra passform är barnet rustat för vinterlek. Ett litet barn som ska lära sig åka skridskor kan också använda en småbarnshjälm. Men när leken övergår i mer avancerad utövning av någon sport, som utförsåkning eller hockey, är det dags för en hjälm anpassad för just den aktiviteten.

Använd en hjälm särskilt anpassad för alpin skidåkning när du är i fjällen. Foto: Shutterstock

– När man börjar med utförsåkning är det lämpligt med en skidhjälm eller alpinhjälm som de också kallas. Småbarnshjälmen är inte testad för utförsåkning. Skidhjälmar är utformade för att garanterat sitta kvar på huvudet vid flera hårda islag i marken. Vid cykling bromsas kroppen upp på ett annat sätt än vid utförsåkning, där man kan fortsätta i hög fart på en glatt yta. Skidhjälmar har också ett penetrationsskydd för att kunna stå emot vassa föremål. Men en skidhjälm har inte grönt spänne, så det innebär en risk om barnet skulle klättra med den, säger Jonas Eriksson.

 

 

Guide: 6 vinterhjälmar för utelek och skidåkning

Hjälmen Play Helmet från Stiga

Hjälmen K Allround helmet från Everest/Stadium

Hjälmen HT 715 från Jofa

Skidhjälmen Slingshot från Giro

Skidhjälmen Quiver Plus Jr Mips från Scott

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!