Barn växer och behöver byta hjälm ofta.

Välj rätt cykelhjälm till ditt barn – så vet du att den är säker

En cykelhjälm med grönt hakspänne kan vara livsavgörande för ditt barn – men det finns också några andra saker att tänka på när du köper hjälm. Vi guidar dig!

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Det viktigaste när man väljer hjälm till sitt barn är att det är en småbarnshjälm, som har grönt hakspänne och märkningen CE-1080. Det gröna spännet löser ut om barnet fastnar i något och förhindrar att hen blir hängande. I värsta fall kan en sådan olycka ha dödlig utgång. Därför är hjälmen med ett grönt hakspänne den säkraste hjälmmodellen för små barn. Men det finns också några andra saker att tänka på.

– Barn växer fort och man behöver skaffa hjälm ganska ofta, säger Robert Bell, ägare av Säkerhetsbutiken i Stockholm, som har specialiserat sig på allt som har med barnsäkerhet att göra.

Läs också: Simskola – guide till att lära barn simma

Försök att hitta en hjälm som barnet trivs i så att den verkligen används. Och var noga med storlek och passform, både för ­ bekvämligheten och för säkerheten. Välj rätt storlek från början.

– Hjälmen måste täcka panna, tinning och huvud. En urvuxen hjälm hamnar bak på huvudet som en liten kalott. Mät gärna barnets huvud när du väljer storlek, säger Robert Bell.

Storleken kan justeras med ratt

Men för att hjälmen ska sitta rätt på just ditt barns huvud behöver du antagligen även justera passformen. Många hjälmar har en ratt i nacken för enkel justering, andra justeras med skruvar eller genom att man byter ut kuddar inuti hjälmen.

Hjälmen ska sitta stabilt men inte klämma och göra ont.

– Den ska sitta så pass hårt att det finns lite motstånd när man drar i den, utan att man har knäppt hakbandet, säger Jonas Eriksson, utredare av produktsäkerhet på Konsumentverket.

Hakbandet behöver inte sitta snävt mot huden.

– Man bör kunna få in ett eller två fingrar under hakbandet när det är knäppt, säger Jonas Eriksson.

Kolla hjälmens märkning

En småbarnshjälm är märkt med CE-1080 och har ett grönt hakspänne, som löser ut om barnet fastnar. Därför är det den enda säkra hjälmmodellen vid lek. Den uppfyller samma krav som för cykelhjälmar. Småbarnshjälmar kan ha olika utformning och design, men det gröna spännet är gemensamt. Rekommenderas upp till 7 år.

Så sitter hjälmen rätt!

1. Ska barnet ha mössa under måste kanske storleken justeras. Många hjälmar har en ratt i nacken för enkel justering, andra justeras med skruvar eller genom att man byter ut kuddar inuti hjälmen.

2. Sätt på barnet hjälmen så att den täcker panna, tinning och huvud. Kontrollera att den gör lite motstånd när du drar i den. Den ska inte kunna glida bakåt för lätt.

3. Knäpp hakbandet. Försiktigt! Det är lätt att klämma huden. Det är lagom hårt om du får plats med ett finger eller två mellan haka och hakband.

Artikeln publicerades i juni 2015.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!