Vilken skostorlek passar mitt barn? Det är en svår fråga att svara på – och oftast är det bästa att faktiskt gå till butiken och testa! Foto: Getty Images/iStockphoto

Lathund för köp av barnskor – här är din guide

Vilken skostorlek passar mitt barn? Givetvis hoppas man ofta att det ska finnas ett svar som passar alla, men det är ofta individuellt. Här är vår guide till skostorlekar för barn.

Vi Föräldrar

Detta är en artikel från Vi Föräldrar 

Den här artikeln utgår från två läsarfrågor. Den första handlar om skostorlekar för barn:

"Jag har hittat en lista över centilongstorlekar för barn och skulle bli väldigt glad för en lista när det gäller skostorlekar kopplat till åldrar också."

Skostorlekar för barn är väldigt individuellt

När det gäller barnskor är storlekarna mycket individuella. Därför bör man alltid låta barnet prova skon i butiken. Om en sko passar eller inte beror på flera faktorer: fotens längd, fotens bredd och hur hög vristen är.

Har man inte möjlighet att ta med barnet kan man ställa det mot en vägg med hälarna in mot väggen. Rita av eller mät båda fötterna från häl till den längsta tån när barnet är stående.

Välj rätt skostorlek till ditt barn

Skon ska vara lite större än foten. Räkna med att promenad- och sportskor ska vara 1,5 centimeter längre än foten. Vinterskor kan gärna vara ytterligare lite större, så att ett extrapar strumpor får plats.

Det beror även på hur smal eller bred foten är.

Är skon mindre än 5 millimeter längre än foten har barnet vuxit ur den. Det finns vissa mått att gå efter, men tänk på att storlekarna varierar mellan olika skomärken – här är en fingervisning:

Skostorlek barn – tabell

Barns klädstorlek kan ge en hint om vilken skostorlek som är lagom:

Barn med 68–74 cl har ungefär 9–12 cm långa fötter, skostorlek 17–18

Barn med 80–86 cl har ungefär 11–13 cm långa fötter, skostorlek 19–21

Barn med 92– 98 cl har ungefär 13–15 cm långa fötter, skostorlek 22– 24

Barn med 104–116 cl har ungefär 15–17 cm långa fötter, skostorlek 25– 27

Barnstorlek – storleksguide i tabell

Vilken storlek har barn ålder för ålder? Här är en ungefärlig  guide för barnstorlekar i cl, knuten till barnets ålder. Observera att storleken kan variera kraftigt mellan olika barn i samma ålder:

• 3–6 månader: stl 60 cl

• 6–12 månader: stl 70 cl

• 1–2 år: stl 80 cl

• 2–3 år: stl 90 cl

• 3–4 år: stl 100 cl

• 4–5 år: stl 110 cl

• 5–6 år: stl 120 cl

Källa: Lingon/Ninnie Nisser, Barnskospecialisten

Hur snabbt växer barns fötter?

Den andra läsarfrågan handlar om hur snabbt ett barn kan växa i för stora skor:

"Vår son på 13 månader har precis börjat gå korta sträckor utan stöd. Hans fötter är 11 centimeter. Jag har läst att vinterskor ska vara 1,5–2 centimeter större än barnets fötter.

Om ett halvår, det vill säga i vinter, börjar vår son i förskola och behöver vinterskor. Vi har tre bra par men alla är lite för stora, 14–14.5 centimeter. Kommer han att växa i dem? Kan vi använda sockor?"

Hur stora skor ska man köpa till barn?

Malin Ericsson, Barnskospecialisten: "Barns fötter kan växa upp till 15 millimeter på ett halvår – och när barnet går rör sig foten cirka 5 millimeter framåt vid varje steg. Det är därför nya barnskor ska köpas något för långa – helst mellan 1 och 1,5 cm längre än foten. Vinterskor bör ha en tillväxtmån på minst 15–20 millimeter.

Vår rekommendation är att inte använda för stora skor. Över 3 centimeter för långa skor blir väldigt stort på en så liten fot som er sons. Vänta därför tills hans fötter har vuxit minst 1 centimeter innan ni börjar använda de skor ni har.

Jag skulle tro att de blir perfekta att använda i början på nästa vinter, men kanske inte hela säsongen. Har ni tur har hans fötter växt tillräckligt mycket redan i januari eller februari. Till dess behöver ni ha en sko som inte är fullt så stor.

Att fylla igen en något för stor sko med extra sula och extra strumpor hjälper till."

Hur mycket växer barns fötter?

Barns fötter växer hela tiden. För att vara säker på att få rätt skostorlek är det viktigt att mäta barnets fötter och skor regelbundet. Foten växer ryckvis och inte jämnt fördelat över året. Så här mycket brukar man säga att barns fötter växer :

• Barn 1–2 år: drygt 20 millimeter per år

• Barn 2–3 år: cirka 15 millimeter per år

• Barn 3–11 år: cirka 10 millimeter per år

Artikeln publicerades i augusti 2007.