Guide: Hitta bästa bärstolen till ditt barn

En bärstol är ett bra alternativ till barnvagen på semestern. Vi har jämför 6 olika bärstolar i olika prisklasser. Vilken passar dig och ditt barn bäst? Så hittar du bästa bärstolen.
Johanna Klöfvermark

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

En bärstol har ungefär samma ­konstruktion som en ryggsäck fast med en inbyggd stol där barnet kan sitta.

– De gånger det är knepigt att ta med sig en vagn, till exempel i ­skogen eller annan terräng, kan en bärstol vara väldigt användbar, säger Katarina Falsin, som jobbar på butiken Outdoorexperten.se, och som själv har vana av att bära barn i bärstol.

Det finns inga bärstolar som barnet kan ligga i. Därför lämpar sig en bärstol från att barnet kan sitta självt.

– Ju äldre barnet blir, desto längre stunder kan det sitta i bärstolen, säger Katarina Falsin.

Fördelar med bärstol

I jämförelse med bärselar, där man ofta bär barnet på magen, får man en annan styrka när man bär på ryggen. Konstruktionen gör att man ofta orkar bära längre sträckor, framför allt om det gäller större barn.

– De flesta bärstolar klarar av att bära barn upp till 15 eller 20 kilo. Det finns också inbyggt packutrymme och extra tillbehör att köpa till, som regn- och solskydd. Till en del modeller kommer också ett litet liggunderlag som man kan använda som skötbord ute i naturen, säger Katarina Falsin.

Det extra packutrymmet och tillbehören gör att bärstolen väger mer än en bärsele. Men ska man gå längre sträckor är en bärstol absolut att föredra, tycker Katarina Falsin.

– Visst, den väger lite mer, men i en bärstol kan man bära tyngre barn, säger hon.

Bärstolar är ofta lätta att ställa in och anpassa efter den som bär, vilket är bra om man ska dela bärstol med någon som är mindre eller större än en själv. Det viktigaste är att prova ut bärstolen så att den verkligen passar. Katarina Falsin tycker att man ska ta med sig barnet till affären för att se att också barnet sitter bra.

– Det skiljer så mycket i storlek mellan olika barn, och för att få bästa upplevelsen är det viktigt att bärstolen passar bra både för barnet och för den som bär.

Vilken bärstol ska man välja?

När det gäller bärstolar finns det ”lättviktare”, som ska vara så enkla, smidiga och lätta som möjligt och som inte har plats för lika mycket packning. Sedan finns det bärstolar som är mer avancerade och ombonade, och som naturligt nog väger lite mer. Var och hur man ska använda bärstolen avgör vilken modell man ska välja.

– Ska du på fjällvandring med din 2-åring? Då vill du kanske ha lite extra komfort och plats för packning. Ska du bara använda bärstolen kortare sträckor där målet är att ha så lätt packning som möjligt? I så fall behöver du inte lika många funktioner utan kan välja en smidigare variant, säger Katarina Falsin.

Guide: Hitta bästa bärstolen

Bärstol Littlelife Cross.

Littlelife Cross Country S4

Cirkapris: 2 000 kr - billigast! 

Återförsäljare: Littlelife.com.

Färg: Grå.

Bärstolens vikt: 2,5 kg - lättast!

Volym på packutrymmet: 20 liter.

Maxvikt (packning och barn): 20 kg.

Tillbehör: Solskydd ingår, regnskydd köps separat.

Beskrivning: Justerbar för att passa olika ryggmått. Justerbar sitthöjd och justerbart fotstöd. ­Inbyggt stöd gör att bärstolen kan ställas ner när barnet ska lyftas i och ur stolen. Plats för förvaring under sitsen, i höftbältet, i ryggstödet och i fickor på sidorna. Medföljande backspegel. Två bärhandtag.

Bärstol Lilletind Child carrier. Foto: 3sixty

Lilletind Child carrier

Cirkapris: 2 395 kr.

Återförsäljare: Lekmer.se.

Färg: Grå och röd.

Bärstolens vikt: 3,4 kg.

Volym på packutrymmet: 14 liter - minst utrymme! 

Maxvikt (packning och barn): 17 kg.

Tillbehör: Sol- och regnskydd ­ingår.

Beskrivning: Justerbar för att passa olika ryggmått. Justerbar sitthöjd och justerbart fotstöd. Avtagbar nackkudde. Istället för stödben finns en fast stödplatta som ger stöd när barnet lyfts i och ur stolen. Plats för förvaring i fickor på sidorna och i ett avtagbart fack under sitsen. Ett bärhandtag.

Bärstol Deuter kid Comfort 2.

Deuter kid Comfort 2

Cirkapris: 2 600 kr - Nalle ingår!

Återförsäljare: Malmooutdoor.se.

Färg: Röd och blå.

Bärstolens vikt: 3,25 kg.

Volym på packutrymmet: 16 liter.

Maxvikt (packning och barn): 22 kg.

Tillbehör: Solskydd och regnskydd köps separat.

Beskrivning: Justerbar för att passa olika ryggmått. Justerbar sits och justerbart fotstöd. Stödben gör att bärstolen kan ställas ner när barnet ska lyftas i och ur stolen. Plats för vätskesystem. Plats för förvaring på ryggstödet, under sitsen, i fickor på höftbältet och på sidorna. Nalle ingår. Två bärhandtag.

Bärstol Thule Sapling.

Thule Sapling

Cirkapris: 2 699 kr.

Återförsäljare: Addnature.com.

Färg: Grå och blå.

Bärstolens vikt: 3,3 kg.

Volym på packutrymmet: 21 liter.

Maxvikt (packning och barn): 22 kg.

Tillbehör: Solskydd ingår. Regnskydd köps separat.

Beskrivning: Justerbar för att passa olika ryggmått. Justerbar sitthöjd och justerbart fotstöd. Stödben gör att bärstolen kan ställas ner när barnet ska lyftas i och ur stolen. Plats för förvaring i botten, på stolsryggen, i höftbältet och i fickor på sidorna. Plats för vätskesystem. Två bärhandtag.

Bärstol Vaude shuttle Comfort.

Vaude shuttle Comfort

Cirkapris: 2 799 kr.

Återförsäljare: Outnorth.se.

Färg: Svart, blå och röd.

Bärstolens vikt: 3,1 kg.

Volym på packutrymmet: 25 liter.

Maxvikt (packning och barn): 22 kg (barn 18 kilo).

Tillbehör: Solskydd och regnskydd köps separat.

Beskrivning: Justerbar för att passa olika ryggmått. Justerbar sits och justerbart fotstöd. Stödben gör att bärstolen kan ställas ner när barnet ska lyftas i och ur stolen. Plats för ­förvaring på ryggen, under sitsen, och på höftbältet. Två bärhandtag.

Bärstol Osprey poco AG plus. Foto: BITE Studio

Osprey poco AG plus

Cirkapris: 3 700 kr - dyrast!

Återförsäljare: Ospreyeurope.com.

Färg: Grön, svart och blå.

Bärstolens vikt: 3,5 kg.

Volym på packutrymmet: 26 liter - rymmer mest!

Maxvikt (packning och barn): 22 kg.

Tillbehör: Inbyggt solskydd och ­löstagbart regnskydd ingår.

Beskrivning: Justerbar för att passa olika ryggmått. Justerbar sits och justerbart fotstöd. Stödben gör att bärstolen kan ställas ner när barnet ska lyftas i och ur stolen. Plats för ­förvaring på baksidan, under sitsen, på höftbältet och i sidfickor. Plats för vätskesystem. Två bärhandtag.