Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Många nattlampor från internationella nätjättar som Wish, Ebay och Aliexpress är farliga, larmar Elsäkerhetsverket och Sveriges Konsumenter. Foto: iStock / Getty images

Många nätjättar säljer farliga nattlampor för barn

Många stora nätjättar som Wish, Ebay och Aliexpress säljer nattlampor för barn. Nu larmar Elsäkerhetsverket att alla nattlamporna de testat skulle fått försäljningsförbud direkt om de sålts inom EU.

En nattlampa är ett populärt inslag i barnrummet. Ett mysigt inslag när det är dags att sova. En trygg kompis om barnet vaknar på natten – och kanske lite ledljus om barnet behöver gå på toaletten eller vill tassa in till föräldrarnas rum.

Många produkter som säljs på utländska nätsajter innefattas dock inte av de krav som finns i Sverige när det kommer till märkning och elsäkerhet. I en genomgång som Elsäkerhetsverket gjort tillsammans med Länsförsäkringars forskningsfond testades totalt 11 nattlampor från nätjättarna. Ingen av de 11 lamporna klarade kraven för att få säljas inom EU. 

”Här hade vi satt försäljningsförbud direkt om de varit inköpta i Sverige”

Att flera nattlampor designats som leksaker och därmed lockar till lek, trots att de sitter kopplade till vägguttaget, sågs som särskilt allvarligt.

– Här hade vi satt försäljningsförbud direkt om de varit inköpta i Sverige, konstaterar Patrik Espino Collin på Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Flest anmärkningar hade produkterna från Wish och Aliexpress. Eftersom de är marknadsplatser där tusentals företag säljer sina produkter är det ingen som tar ansvar för att produkterna är säkra, säger Sinan Akdag, digital expert på Sveriges Konsumenter:

– Ibland tar man bort en produkt, men några dagar senare är den tillbaka. Vi ser det gång på gång. Här behövs ett betydligt bättre regelverk.
Du kanske också vill läsa: Barnsäkra hemma - när barnet är 6 månader till 3 år.