Guide: Så skyddar du ditt barn från solen

Åh, titta solen! Men vänta, barnen sprang väl inte ut genom dörren utan solcréme? I samma sekund som solen går upp, kommer smörjpaniken. Men vad gäller egentligen? Lite solljus är väl bara bra? mama guidar dig och dina barn till en skön - och sund - stund i solen.

Maria Matsson, doktor i ­ytkemi och utvecklings­ansvarig för solskyddsprodukter på Aco Nordic, vet det mesta om solskydd.De senaste åren har det pratats mycket om farliga solcrèmer. Vad gäller?

– Många artiklar har vinklats på ”den farliga solcrèmen”, vilket är synd, eftersom de är extra noga kontrollerade av oberoende vetenskapliga kommittéer genom EU:s kosmetikadirektiv och EU-kommissionens rekommendation. De är mycket mer testade än andra hudvårdsprodukter. Som konsument kan du kan dig känna trygg med de flesta solcrèmer på marknaden.Men zinkoxid i barnsolcrèmer konstaterades väl vara farligt och togs bort?

– Nej, man hade inte konstaterat att det var farligt. Man hade bara inte fastställt att det var säkert i solskyddsprodukter än. Det är fortfarande inte klarlagt om zinkoxid är säkert, men i USA och Australien använder man det sedan länge. Av miljöskäl kan det ändå vara bra att minimera användningen.Många vanliga dagcrèmer har solskyddsfaktor i dag. Hur viktigt är det?

– Komplettera hellre din vanliga dagcrème med ett särskilt solskydd. Dagcrèmer måste inte följa samma regelverk, så kvalitetsskillnaderna på solskyddet kan vara väldigt stora.Vi behöver sol för att tillverka kroppseget vitamin D. Finns det risk för D-vitamin-brist med för mycket skydd?


– Inte om du inte redan har D-vitaminbrist, vilket är ovanligt. D-vitamin bildas snabbt och på sommaren är solen så stark att du trots att du smörjer in dig ändå får tillräckligt med UV-strålning för att det skulle kunna ske.Varför är det så höga spf-siffor i dag?


– Det finns en ökad medvetenhet, samtidigt som regelverk med resten av Europa har drivit fram detta. Men konsumenter använder också mindre solcrème än vad de borde, då är det tryggt att ändå välja en högre spf.Hur mycket solcrème ska man använda?

– En handfull klick till hela kroppen för att få det skydd som står på flaskan. 200 ml räcker till sju appliceringar. När det gäller barn är det barnets handflata som ska vara full med crème. Skugga och kläder är också bra skydd.Är det är ”farligt” att använda samma solskydd för vuxna på barn – förutom att de är parfymerade?

– Nej, inte generellt. Hellre vuxencrème än ingen alls. Hur barn- och vuxencrèmer skiljer sig beror på tillverkare. I vissa fall är det bara förpackningen, i andra har man tänkt mer på kompositionen. Ofta har man samma krav på produkter till barn som till känslig hud.Risker om mitt barn bränner sig?

– Statistiskt sett ökar risken för hudcancer i vuxen ålder. Men som förälder ska man inte oroa sig, fortsätt att förebygga solskador. Det är när barnen kommer i tonåren som många slutar att skydda sig. Bland tonåringar solas det nästan lika mycket som för 20 år sedan.När kan jag vänta mig att skadorna från mitt tidigare soldyrkande börjar synas?

– Vid 25–30 års ålder kan huden bli grövre, mindre elastisk, med mer rynkor. Du kan inte stoppa processen, men dra ner på takten och sola mindre. Mycket av hudens åldrande, som pigmentfläckar, är genetiskt.Under graviditeten kommer pigmentförändringar, försvinner de?


– Pigmentranden på magen, ja. Solpigment­fläckar försvinner inte, men kan bli mindre framträdande med tiden.

Bra solskyddsprodukter för både mamma och barn på nästa sida!

#br

5 solskydd för barn

1. Maria Åkerberg Sun Lotion spf 20, 245 kr/100 ml.

Med vårdande jojobaolja och svalkande aloe vera, har enbart fysikaliskt solfilter som ger ett medelhögt solskydd och färgar huden lite vit.2. Maria Åkerberg Sun protection oil spf 15, 245 kr/125 ml.


Olja med enbart partikelfilter som ger solskydd även i vatten, används ihop med Maria Åkerberg Sun lotion spf 20 för att göra den vattenfast.3. Shiseido after sun ultimate cleansing oil, 240 kr/150 ml.


Löser upp och tar bort vattenfasta solskydd samtidigt som den återfuktar huden. Idealisk för barn om du oroar dig för hur kemikalierester som lämnas kvar på huden kan påverka.

1. Aco High protection sun spray spf 30 kids, 139 kr/125 ml.

Innehåller kombinationsfilter (kemiska + partikelfilter). Extra vattenresistent och fri från alkohol, parfym och färgämnen.

2. Vichy Capitol soleil sollotion till barn spf 50, 250 kr/300 ml.

Innehåller kombinationsfilter som ger bredspekrumskydd. Lättapplicerad krämig lotion som är vattenresistent. Oparfymerad.

Solskyddsprodukter för mamma på nästa sida!

#br

6 solskydd för mamma

1. Estée Lauder Bronze goddess sun indulgence lotion for face spf 15, 285 kr/50 ml.

En silkeslen ansiktskräm med mediumskydd som doftar ambra och krämig kokosnöt, med stråk av vetivergräs, myrra och sandelträ.2. Shiseido Sun protection spray oil-free spf 15, 295 kr/150 ml.


En oljefri och återfuktande solskyddsspray som kan användas över precis hela kroppen, inklusive ansikte, hår och skalp.3. Vichy Capitol soleil solcreme till ansikte spf 30 dry touch, 160 kr/50 ml.


Kladdar mindre och passar dig med normal/kombinerad hy. Kan också bli en favorit för dig som vill ha solskydd under din makeup.

1. Cliniderm Tan boosting protection spf 15, 189 kr/150 ml.

En lätt och vårdande sollotion med medelskydd som samtidigt stimulerar kroppens egna melaninproduktion så att du blir brun fortare.

2. Clinique Target protection sun stick spf 35, 240 kr/6 gram.

Innehåller mjukgörande jojoba och E-vitamin som skyddar huden mot de fria radikaler som uppstår vid solning. Lätt att ha med sig i farten för att kunna ge extra solskydd till utsatta områden, till exempel där du brukar utveckla pigmentfläckar. Oparfymerad.

3. Guerlain Terracotta sun blondes spf 30, 380 kr/110 ml.

Har högt solskydd och passar också solkänsliga brunetter. Kan användas både på kroppen och i ansiktet och är berikad med extrakt från johannesbrödträdet som stimulerar hudens egen produktion av melanin, så att du blir brun fortare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!