Gravidcravings

Gravidcravings

Magen växer, brösten växer, har man otur får man ont och mår illa. Men såna gravidsidoeffekter är självklarheter. Vad man absolut inte kunde ana var att man skulle kräva tre burkar champinjoner varje kväll.

Jag har varit gravid fem gånger och fött tre barn. Men det jag har varit sugen på har varierat mellan gångerna. Med min första unge var jag tvungen att äta prinsesstårta. Det skrek i hela kroppen efter tårtan. Jag har en kompis som var likadan, hennes prinsesstårtebegär var så starkt att hon kände sig tvungen att fördela den dagliga inhandlingen mellan flera olika konditorier.

Med mitt andra barn var det husmanskost som gällde. Stabbiga rätter med så lite grönsaker som möjligt. Och det i portioner jag i vanliga fall skulle orkat äta kanske en fjärdedel av. Men längtan efter trygg husman kanske inte är så konstig. Det konstiga var istället att jag innan varje måltid måste ha en dammsugare. En sådan där grön och brun godbit, som helst skulle vara kyld och tunt skivad. Vissa dagar krävdes det tre dammsugare före lunch. Och så en stor biff à la Lindström på det.

Med tredje ungen ville jag inte äta annat än färska (ekologiska, tack) hallon och Matza, ett hårt tunnbröd som äts under Pesach av dem som vill hedra det judiska uttåget ur Egypten. Samt av gravida svenska mama-skribenter. Matza innehåller inget annat än mjöl och vatten och smakar därefter.

Man skulle kunna tro att mina tre barn påverkats av vad jag åt eller att jag själv skulle ha gått upp olika mycket i vikt av dessa olika dieter. Men så är det inte. Jag gick upp ungefär lika mycket och barnen vägde ungefär lika mycket.

Mina cravings för de två första barnen är rätt tydliga; sött, fett och stabbigt. Man blir mätt för två och lägger på hullet inför månader av amning.

Det är inte alla som har så lättförklarliga behov. En mamma avslöjar sin mystiska last och blottar samtidigt det märkliga fenomen som så ofta drabbar den gravida: man tror att det man längtar efter delas av hela mänskligheten.

– Med min första dotter kunde jag äta flera burkar konserverade champinjoner per kväll, men ansåg inte att det var en gravidcraving just då. Det kändes bara fullkomligt självklart att äta mycket av något så gott.

En annan mamma säger att hon blev sugen på att slicka på garageväggen när hon väntade ett av sina fyra barn. För andra kan det märkliga med cravingen vara inte själva maten utan tidpunkten då den slår till. Anna berättar:

– Mina cravings var väl inte så annorlunda än andras, det var mer att jag måste ha det jag längtade efter till frukost: nachotallrik med extra stark sås och en stor cola. Så där satt jag själv vid öppningstid på tacobaren i Söderhallarna. Ingen hade lust att dela mina udda frukost­vanor heller, så det var väldigt skönt när det övergick till Soljuice – den där beska.

Kändissuget

Kända morsor med konstiga cravings!

Halle Berry

Krävde bröd, fotmassage och inlagda gurkor när hon väntade lilla Nalah.

Cate Blanchett

Med tredje ungen (som nog blir ensam på dagis om sitt namn – Ignatius) ville Cate serveras inlagda gurkor och glass.

Angelina Jolie

Gravid med tvillingarna Vivienne och Knox längtade Angie efter choklad med kanelsmak. Hon åt också stora mängder friterade lökringar med senap.

Nicole Richie

När hon väntade sitt och Joel Maddens andra barn, Sparrow, twittrade Nicole om sin konstiga craving: chèvrepizza, vattenmelon och wasabi. Hon tillade själv insiktsfullt ”undrar var jag ska kunna hitta den kombinationen”.

Milla Jovovich

När hon väntade dottern Ever gick Milla upp 35 kilo med hjälp av ägg, bacon och, mer ovanligt, benmärg. Det sista var lite svårt att hitta men till slut fick Milla tag på ett ben hos en slaktare i Paris, grävde ur märgen och bredde en macka med det.

Kate Hudson

Det är ett tag (sex år!) sedan Kate fick sonen Ryder. Men på den tiden hon väntade honom var hon mest sugen på en sak… sin dåvarande man. Eller kanske snarare sex. ”Han var helt slut.”

Jools Oliver

Jamie ”Nakne kocken” Olivers fru ville inte äta sin mans goda mat när hon väntade parets tredje barn Petal Blossom Rainbow. Istället kände hon suget efter mynta och okokt spagetti.

Varför blir man sugen på...

Cement?

När en gravid eller ammande kvinna blir sugen på något man normalt inte brukar äta eller dricka, som till exempel bensin, cement, krita eller jord kallas det för pica-syndrom. Det kan vara så att det beror på brist på något viktigt näringsämne som zink, järn eller kalk, men man vet egentligen inte, så det är tur att längtan efter att äta grus är ganska ovanlig.

Salt?

Längtan efter chips, saltlakrits och anjovis kan hänga ihop med hormonförändringar och/eller natriumbrist som lätt uppstår i och med att den gravida kvinnans blodmängd ökar så kraftigt. Försök, om du klarar av det, att ta det lite lugnt med saltet eftersom det kan binda vätska och högt blodtryck.

Hallon?

Hallon och andra bär har en

naturligt hög halt av folsyra som är viktigt för fostrets utveckling. Kanske är det därför man längtar efter det. Men se till att du får i dig tillräckligt med folsyra genom till exempel vitaminer.

Sött, fett och kolhydrater?

Din kropp laddar och barnet växer. Ett tips är att försöka äta naturligt sött som frukt, men om du känner att du går under utan choklad – ät!

Vad har du för cravings? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!