Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kenza väntar sitt tredje barn i juni: ”Egentligen så har vi alltid sagt att vi ska ha fyra barn, men då behöver jag nog inte försöka så tätt som tidigare”.
Kenza väntar sitt tredje barn i juni: ”Egentligen så har vi alltid sagt att vi ska ha fyra barn, men då behöver jag nog inte försöka så tätt som tidigare”.
Kenza väntar sitt tredje barn i juni: ”Egentligen så har vi alltid sagt att vi ska ha fyra barn, men då behöver jag nog inte försöka så tätt som tidigare”.
1 AV 2
Väntar sitt tredje barn i juni
2 AV 2
Kenza väntar sitt tredje barn i juni: ”Egentligen så har vi alltid sagt att vi ska ha fyra barn, men då behöver jag nog inte försöka så tätt som tidigare”.
Foto: Hannah Hedin / Expressen Lifestyle

Gravida Kenza: ”Hade aldrig kunnat tro det här för fem år sedan”

Med samma deadline för sitt tredje barn som renoveringen av nya landstället och dagliga uppdateringar till sina miljontals följare har entreprenören Kenza Zouiten Subosic inga planer på att dra ner på tempot. mama träffar ”the O.G” influencer och pratar fertilitet, kritik och varför hon inte kan ta ledigt en vecka.  

Kenza, efternamn egentligen överflödigt, tar emot i våningen i Vasastan i Stockholm - en elegant och välkänd miljö för hennes följare på både Instagram och Youtube. 

Hennes man, Aleks Subosic, även han välkänd från sin frus sociala kanaler, jobbar i vardagsrummet under mamas besök. Entreprenörparet som känt varandra sen Kenza först blev bloggstjärna får inte oväntat dagens mjukisoutfits att se eleganta ut de med. 

Gravid med sitt tredje barn fortsätter Kenza att dela med sig av sitt vanliga, ovanliga liv. Från mode och make-up till inredning och resor, noga utvalt och självklart snyggt presenterat - men det är mammalivet som engagerar mest. 

– Det känns nästan roligare att dela med mig av mitt liv sedan jag blev mamma eftersom det verkar som att det är så många som kan känna igen sig i både mina highs och lows. Man får verkligen känslan av att man inte är ensam, säger hon över en kopp kaffe i familjens välstädade och minimalistiska kök. 

När Kenza var 26 fick hon beskedet: hon var på väg in i klimakteriet och hade få ägg. ”Jag är tacksam över att vi är där vi är idag, jag hade aldrig kunnat tro det för fem år sedan.” Foto: Hannah Hedin / Expressen Lifestyle

Kenza Zouiten Subosic

Ålder: 31. 

Familj: Maken Aleks Subosic, 38, och sönerna Nikola, 3, och Danilo, 2. 

Uppväxt: Jarlaberg i Nacka utanför Stockholm. 

Bor nu: I Vasastan, Stockholm och på nya landstället i Norrtälje.
Aktuella projekt: Hårvårdsmärket The Every ihop med Aleks samt att renovera husen i Norrtälje. 

Kenza, som bjudit på förlossningsfilmer och berättat om sin fertilitetsresa upplever att det finns en stor efterfrågan att hon delar med sig av just de erfarenheterna. 

– Många uppskattar att jag delar med mig av sådant som bara för inte alls länge sedan var rätt ovanligt att ens prata om, som förlossningar eller hur man mår under och efter en graviditet. Hur underlivet ser ut när man är gravid till exempel, sådana saker har jag lyft och fått en enorm respons på. 

Och det känns bra?
– Ja! Visst, det kommer alltid finnas de som tycker att det är lite ”too much information” men där känner jag att vet du vad, hur kan det vara ”too much information” om något som är så naturligt som att få barn och alla de saker som vi alla som får barn går igenom? Hur kan man få för mycket information om det?  

Du fick höra att du var nära klimakteriet när du var 26 och hade få ägg. Hur kändes det?
– Det var otroligt tufft att få höra det när man var mitt uppe i att försöka bli med barn. Min pappa gick även bort i samma veva så hela den tiden är väldigt suddig för mig. Jag mådde otroligt dåligt. 

Jag är så tacksam över att möjligheten att få hjälp att bli med barn finns.

Hur ser du på den tiden nu, i backspegeln?
– Nu, fem år senare och med oförändrat värde på äggreserven (och tredje barnet på väg!) önskar jag att man inte gav sådana domar baserat på endast AMH-värdet (ger en fingervisning om äggreserven, reds anm). Det hade besparat mig och oss väldigt mycket stress och oro. Men, framför allt är jag bara tacksam över att vi är där vi är idag, jag hade aldrig kunnat tro det för fem år sedan. Jag är också så tacksam över att möjligheten att få hjälp att bli med barn finns. 

I en tidigare intervju med mama har Kenza berättat om sin första graviditet med Nikola: ”Efter två misslyckade IVF-försök och en otroligt jobbig tid med mycket oro och besvikelser, så var det dags för det tredje försöket. Då skulle vi testa det som ­kallas för det långa protokollet, där första steget är en nässpray som nedreglerar de egna östrogenhalterna innan man börjar med sprutor fyllda med artificiella hormoner när mensen kommer. Men den kom aldrig. Jag hade blivit gravid spontant under den tiden med nässpray, utan IVF eller äggdonation.”, sa hon då.  

Kenza slog igenom som bloggare redan 2006, men tycker att det känns roligare att dela med sig av sitt liv sedan hon blev mamma. Foto: Hannah Hedin / Expressen Lifestyle

Så blev Kenza gravid med sitt tredje barn: ”Hjälp med ägglossning”

Den här graviditeten föregicks av en i juni förra året, som tyvärr avslutades bara någon dag efter det positiva graviditetstestet. När Kenza nu i september blev gravid igen fick hon hormonstimulering på samma sätt som när hon blev gravid med Danilo. 

– Jag får hjälp med ägglossning i form av sprutor och så tar jag gulkroppshormonet progesteron som vaginalt piller. Det känns som att jag har hittat knepet som passar för mig, för att jag ska bli gravid. Jag måste ha den här sortens hjälp för att det ska hålla. 

5 snabba med Kenza:

Ditt bästa mamahack: Att alltid ha med något ätbart vid hämtning på förskolan, typ mangobollar eller russin, det har verkligen räddat våra kaosartade hämtningar när två barn ligger på golvet och vägrar klä på sig (det jobbiga är dock de dagarna jag glömmer).  

Det första du gör på morgonen: Just nu tar min man alla morgnar för att jag är så trött, men barnen väcker mig alltid innan de går i väg till förskolan så det allra första jag gör är att kramas och pussas med dem. 

Standardmiddag hemma: Vi använder oss av Hello Fresh så vi har stor variation på våra middagar. Men, annars går tacos alltid hem. 

Din vanligaste muta till barnen: Förutom något ätbart som jag redan nämnt så är det ”gör du så här nu så får du en överraskning!” Så vinner jag lite tid på att komma på vad överraskningen ska bli bara, haha. 

Ett måste i BB-väskan: Sådan där kylande gel för fiffi.

Kenza och Aleks som har sönerna Nikola och Danilo visste att det skulle bli två pojkar under båda graviditeterna men den här gången har Kenza bestämt sig för att vänta och se vad det blir först när det är dags. Inte minst för att motbevisa både vänner och man att hon faktiskt kan hålla sig. Och det är vardagspusslet med barnen och hämtningar, lämningar och deras sömn hon får flest frågor om. 

– När jag har frågestunder i sociala media så handlar det mesta om det, man vill veta hur jag gör. Det är så fint tycker jag, jag menar jag är ju ingen expert utan det enda jag kan dela med mig av är ju hur jag själv gör. 

Fram till att hennes söner började på förskolan var båda barnen med på bild, men sedan dess har Kenza undvikit att visa deras ansikten. Det var planen från början och handlar om barnens integritet och säkerhet. Hon menar att beslutet inte har hindrat henne att fortsätta dela med sig av småbarnslivet.
– De vill oftast ändå inte titta in i kameran, säger hon. 

Kenza har alltid drömt om en stor familj: ”Egentligen så har vi alltid sagt att vi ska ha fyra barn” Foto: Hannah Hedin / Expressen Lifestyle

Kenza om fler barn med Aleks: ”Har alltid sagt att vi ska ha fyra”

Och snart får vi reda på hur det är att gå från tvåbarnsmamma till att ha tre barn! Tror du att det blir stor skillnad?
– Inte till en början, det beror ju såklart på vad man får för bebis men i min erfarenhet så blir det inte kaos förrän efter ett halvår, haha. Men visst, det kommer bli mycket. Det största förändringen tror jag blir att någon av oss alltid kommer ha ett barn hos sig. Inte som nu att Aleks kan ha barnen eller att jag har dem, vi kommer ha händerna fulla. 

Känns det nervöst?
– Nej, inte så värst. Jag tänker också på min mamma. Hon var ensamstående med tre barn, om hon klarade det så klarar vi det på två vuxna. 

Har du alltid drömt om många barn och en stor familj?
– Ja, och Aleks också som tur är, det är kanske inte självklart. Egentligen så har vi alltid sagt att vi ska ha fyra barn, men då behöver jag nog inte försöka så tätt som tidigare, kanske tar en liten paus då, haha. 

Hur är den här graviditeten jämfört med dina tidigare?
– Den här graviditeten var faktiskt den jobbigaste hittills, jag brukar ju må rätt dåligt men den här gången så började illamåendet tidigare och det höll också i sig längre nu, från vecka sex till 18. 

Jag känner mig trygg och säker i att föda

Hur känns det inför den kommande förlossningen?
– Jag är jättepeppad! Och är så himla nyfiken på hur allt kommer starta och vem det är som kommer kika ut. Jag känner mig trygg och säker i att föda och jag tror att det kommer gå toppen. Jag är bara lite orolig för hur vi ska göra med barnen, det var en sak att få hjälp med ett barn inför den förra förlossningen men min mamma har aldrig haft båda barnen själv så jag är lite nervös inför det.  

Det kan vara svårt att ens föreställa sig hur man kommer vara som mamma innan man får barn, är du som du trodde du skulle vara som förälder?
– Ja, det skulle jag nog säga. Den största skillnaden är att jag trodde att jag skulle vara mer orolig av mig, framför allt när barnen var bebisar. Det visade sig att jag inte är en sådan som tror att det värsta ska hända, ingen hönsmamma. Jag har varit ganska chill, vilket förvånade mig. 

Att gå från två till tre barn tror Kenza kommer bli en omställning. Men hon är inte orolig: ”Jag tänker också på min mamma. Hon var ensamstående med tre barn, om hon klarade det så klarar vi det på två vuxna”. Foto: Hannah Hedin / Expressen Lifestyle

Hur balanserar du jobb och föräldraskap?
– Jag gillar verkligen att jag har ett så fritt jobb, det gör att jag kan lägga upp tiden med barnen precis som jag själv vill. Det är något jag är tacksam över, när jag är med mina barn så är jag liksom med mina barn och behöver inte tänka på jobb. Den största delen av mitt liv handlar inte om jobb, så har jag faktiskt alltid velat ha det. 

Och, ditt jobb som ändå handlar så mycket om att just dela med dig av ditt liv.
– Ja men livet ska inte vara jobb. Jag vill göra som jag vill och det kan jag. 

Därför slutade Kenza med sin blogg: ”Jag var färdig”

Kenza slog som bekant igenom som bloggare och hennes blogg blev snabbt en av de mest välbesökta redan i starten 2006. Beslutet att sluta med den kom gradvis men kändes helt naturligt och berodde till stor del på barnen. 

– Det kändes naturligt, jag var färdig med det i samband med att jag blev förälder. En blogg är beroende av att man delar med sig av väldigt mycket av sin vardag och att man gör det dagligen, jag var inte bekväm med det på samma sätt när jag fått barn och efter att mitt andra barn fötts så slutade jag helt, berättar hon. 

Kenza får, precis som man kan tro väldigt mycket kommentarer, meddelanden och reaktioner på sina olika inlägg. Hon läser allt och lägger ungefär en timme om dagen på att försöka svara och för det mesta får hon positiv respons.   

Har det blivit mindre negativt gensvar genom åren?
– Ja, verkligen. Det har minskat och jag tror det beror på att följarna inte är så unga längre och vet hur man beter sig på internet och sen har jag ju ändrat typen av kanaler jag syns i och delar inte riktigt lika mycket på Instagram som i bloggen exempelvis. Jag gör det på ett annat sätt nu. 

Även om tonen i Kenzas egna kanaler har blivit mindre hård förekommer elaka kommentarer och kritik förstås och Kenza har blivit hårdhudad med åren: ”Jag har inte tid att bry mig så mycket, jag måste ta hand om mina barn”. Foto: Hannah Hedin / Expressen Lifestyle

 

Blir du ledsen om du råkar på något elakt?
– Man är ju så van, så väldigt van. Sen är jag ju inte gjord av stål, särskilt om någon skriver något om mina barn. Jag skulle inte säga att jag blir ledsen och tar åt mig, jag blir mer arg. 

Är det frestande att ge svar på tal i de stunderna?
– Jo, det kan det vara men jag gör det aldrig. Det bästa är att ignorera och inte ge dem uppmärksamheten. 

Vad blir du kritiserad för nu? Blir du flygskammad för dina resor exempelvis?
– Kanske, men inte lika mycket som förr då jag reste mer. 

Och svarar du på den typen av kritik?
– Nej, jag ser ingen anledning att svara på kritik överhuvudtaget. Man kan inte göra alla nöjda och oavsett vad jag svarar så kommer det inte vara ett svar som de blir nöjda med. 

Jag har inte tid att bry mig så mycket, jag måste ta hand om mina barn.

Finns det kvar någon missuppfattning om dig? Något som hängt med som du inte blir av med?
– Åh, jag vet inte. Jag tror inte att det finns så mycket kvar men när jag var yngre fanns det en uppfattning om att jag var världens bitch. Det ville jag motbevisa och jag gick ofta all in för att vara trevlig när jag var ute någonstans. Men, idag tror jag inte att det finns så mycket sådant kvar. 

”Jag känner mig trygg och säker i att föda och jag tror att det kommer gå toppen.” Foto: Hannah Hedlin

”Jag vill så gärna tajma in renoveringen med att den nya bebisen kommer”

Så skönt, har du fått bättre självkänsla med åldern tror du?
– Jag har nog alltid varit ganska självsäker och obrydd av mig, det måste man om man är en offentlig person men visst, sedan jag blev mamma har det ökat. Jag har inte tid att bry mig så mycket, jag måste ta hand om mina barn. 

Har du alltid haft bra självförtroende?
– J­a, men det tror jag. Jag kan inte minnas att jag någonsin tvivlat på mig själv, jag vet inte riktigt var det kommer från. Men, jag har alltid behövt vara väldigt självständig. Jag behövde växa upp fort, det har gjort att jag har varit tvungen att tro på mig själv. Det har att göra med hela min barndom och uppväxt. (Kenza har vid flera tillfällen berättat och skrivit om sina uppväxtförhållanden med en sjuk förälder och bland annat startat insamlingen Kenza x Alkoholmissbruk tillsammans med Hjärnfonden). 

Påverkade det dig att börja jobba tidigt?
– Jag startade ju företag när jag var 16 och fick ta väldigt mycket ansvar och hjälpa till ekonomiskt hemma. 

Hur var det?
– Det var inga problem, det var liksom inget snack om saken. Jag fick som sagt ta ansvar för mig själv ganska tidigt, så jag blev tvungen att vara ganska självsäker- annars hade det inte gått. 

https://www.instagram.com/p/CqFI53LMw9P/?hidecaption=true

Känner du krav på att kommunicera med dina följare? Kan du exempelvis försvinna en vecka?
– Kanske inte helt och hållet i en vecka. Det hade nog känts lite konstigt, ska jag liksom inte jobba då på en vecka? Nej. 

Det är inte helt ovanligt, folk tar ju ledigt från sina jobb.
– Jo, men något inlägg hade jag nog velat göra den veckan. Det handlar inte om press utifrån, det är mer att jag är så van vid att ha det så. För mig finns det inget annat. Att lägga ut något och dela med mig av någonting, det är det jag vill göra. 

Det börjar bli dags för Kenza att hämta sönerna på förskolan och att runda av fikabesöket, dagen innan intervjun så fick familjen nycklarna till sitt nya landställe i Norrtälje. Ett stort ljusblått hus byggt med snickarglädje omgivet av gästhus, lada och grönskade omgivningar. Planerna på renovering innefattar bland annat kök, badrum, ny inredning och så ska de gärna hinna bygga pool också. 

– Jag vill så gärna tajma in renoveringen med att den nya bebisen kommer, så vi har fyra månader på oss, haha. Men det kan gå! Det vore en dröm. Och, man kan följa hur det går på YouTube, säger Kenza. 

Och den som följer henne vet att det med stor sannolikhet kommer slå in. 

Text: Hanna Mellin
Foto: Hannah Hedin
Styling: Annika Norman
Hår och makeup: Hanna Lindblom 

När Kenzas pojkar var små var de med på bild. Men sedan de började förskolan har Kenza och Aleks undvikit att visa deras ansikten: ”De vill oftast ändå inte titta in i kameran”. Foto: Hannah Hedin / Expressen Lifestyle