Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Charlotte Kalla är gravid med sitt första barn och berättar för mama om oron och glädjen efter att hon plussat. På bilden till höger tillsammans med Tobias Karlsson, som hon ska dansa med i ”Let's Dance”.
Charlotte Kalla är gravid med sitt första barn och berättar för mama om oron och glädjen efter att hon plussat. På bilden till höger tillsammans med Tobias Karlsson, som hon ska dansa med i ”Let's Dance”.
Charlotte Kalla är gravid med sitt första barn och berättar för mama om oron och glädjen efter att hon plussat. På bilden till höger tillsammans med Tobias Karlsson, som hon ska dansa med i ”Let's Dance”.
1 AV 2
”Vanligt att vara flåsig”
2 AV 2
Charlotte Kalla är gravid med sitt första barn och berättar för mama om oron och glädjen efter att hon plussat. På bilden till höger tillsammans med Tobias Karlsson, som hon ska dansa med i ”Let's Dance”.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Peter Knutson / TV4

Gravida Charlotte Kalla: ”Härligt att börja känna sparkar”

Charlotte Kalla har alltid varit öppen med att hon gärna vill bli mamma någon gång efter karriären. Nu är hon snart där. I en intervju med mama berättar skiddrottningen om drömmen om en stor familj, lyckan när hon och sambon tog graviditetstestet ihop, oron – och glädjen att känna den lille sparka i magen.

– Det är härligt att börja känna sparkar! Det är så påtagligt, det är jag fascinerad över. Att en så liten kan göra sig till känna på det sättet!

I slutet på februari berättade skidstjärnan Charlotte Kalla, 35, själv på Instagram att hon väntar barn tillsammans med sambon Fredrik Karström. Hon lade upp en bild på ultraljudsbilder, barnkläder och en tavla med texten ”Ny skidåkare i stan sommaren 2023”. I inlägget skrev hon sedan: ”Om allt går bra kommer sommaren 2023 innebära mitt livs största förändring. Vi ska bli föräldrar!”. När mama nu når Charlotte för att gratulera sitter hon på tåget. 

– Tusen tack! Jag mår bra! Jag har haft lite svårt att förstå under hela tiden, just för att måendet varit så bra!

Hade skrivit på Let's dance-kontraktet innan graviditeten

Kallas mage börjar synas lite nu, berättar hon. Och snart ska hon ha tajta klänningar och magen visas upp i tv-rutan, så då kommer hela svenska folket få se. ”Let's dance” börjar på TV4 den 18 mars och om Charlotte Kalla är med till finalen kommer hon att dansa fram till slutet av maj. Glädjebeskedet levererade hon samtidigt som hon låg i hårdträning inför sin medverkan – och hon räknar med att kunna dansa med bebisen i magen.

Här tränar Charlotte Kalla tillsammans med Tobias inför ”Let's Dance”. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Kändes det självklart att du skulle vara med trots att du var gravid?
– Jag hade skrivit på kontraktet långt innan jag visste att jag var gravid… Jag hoppades att jag kanske skulle kunna vara det, men det var svårt att ta ställning till något då. Sedan, när jag väl upptäckte att jag var det så har jag också känt en ödmjukhet att vara ärlig med produktionen med den här utmaningen jag står inför. 

– Jag är ju inte sjuk, men jag kan ju inte heller säga hur den här resan kommer bli. I och med att jag aldrig har varit på den tidigare!

Charlotte Kalla: Drömt om att ha familj hela livet

Du har drömt länge om att bli mamma. Hur länge?
– Ja, på riktigt har det ju varit sedan jag la av i våras, för snart ett år sedan. Fast hela livet har jag ju drömt om att ha familj.

Att bli mamma när man idrottar på så hög nivå måste vara en så stor sak?
– Det är så himla olika var man är i livet, med partner och allt möjligt innan man ens ska kunna tänka tanken! Jag tycker det är fantastiskt med alla som har tagit ett uppehåll och sen kommit tillbaka, att de kan hitta lösningar för att fortsätta elitidrottare. Killar behöver ju inte göra det på samma sätt, göra det valet. Det är en omställning för dom också, men de behöver inte pausa..

Det var aldrig något du tänkte, att du skulle pausa och sedan fortsätta med skidorna?
– Nej, det känns som att jag har fått leva det där livet. Från 2006 har jag åkt världscup, fram till 2022. Så det är ju bra många år!

Om du fick drömma – hur många barn vill du ha? Vill du ha en stor familj?
– Jag är ju själv uppvuxen med två systrar så det vore härligt med flera barn. Men man vet ju inte… 

Nej, att bli gravid var inget Charlotte Kalla tog för givet och hon verkar ödmjuk inför att mycket kan hända. Som elitidrottare har hon ställt ovanligt hårda krav på sin kropp.

– Men det här har varit den största utmaningen. Att inte veta hur lång tid det kommer att ta innan jag har en kropp som är i balans.

Men det gick ganska fort att bli gravid ändå?
– Ja, man tycker ju att det går svinlångsamt, skrattar Charlotte och fortsätter:

– I efterhand förstår man att det ändå gick fort. Det är speciellt eftersom jag haft så mycket kontroll på mycket annat i mitt liv, men med det här fanns det inget recept. Alla resor är unika och individuella.

Charlotte och sambon Fredrik Karström på Idrottsgalan. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / STELLA PICTURES/PATRIK ÖSTERBER PATRIK ÖSTERBERG

Charlotte Kalla och Fredrik tog gravidtestet tillsammans

Vem var den första du berättade för när du plussade? Var det Fredrik?
– Ja, det var det. Vi tog det tillsammans och det kändes väldigt väldigt speciellt.

Finns det något som oroar dig nu?
– Ja, jag hade väl en tanke om att det skulle vara lätt. Men nu har det varit många orostankar, och speciellt i början, de första veckorna. Då kändes det som att tiden bara kröp fram. Nu har jag inte samma oro som då längre, men jag hoppas att det kommer kännas bra fortsatt. Ja, att allt går bra.

Släppte oron lite efter ultraljudet?
– Ja, och när den första trimetern är över. Att man började våga hoppas på ett annat sätt.

Vill du och Fredrik veta om det blir en pojke eller flicka?
– Ja, men vi kommer vilja behålla det för oss själva. 

Har du fått några gravidcravings?
– Inte än, men det kanske kommer! Det har ju varit lite annorlunda, och jag har läst på och skaffa mer kunskap om vad man ska undvika. Det har blivit lite annat som har lagts till och vissa saker som jag har plockat bort.

Jag mixar grönkål, spenat och citron för järn

Vad har du lagt till?
– Jag har börjat mixa grönkål, spenat och citron, för att få i mig nog med järn. Så det försöker jag att dricka varje morgon. Jag gör en batch en gång i veckan så jag har. Jag hoppas att jag inte behöver ta järntabletter. Sedan har jag tagit bort kanel, det brukar jag alltid ha på frukostgröten ganska stora mängder. Det har jag läst att det inte är bra i för stora mängder och det är det väl egentligen inte till vardags heller.

När du vaknar på morgonen, vad är det första du brukar tänka på?
– Det är ju härligt att börja känna sparkar! Det är så påtagligt, det är jag fascinerad över. Att en så liten kan göra sig till känna på det sättet. 

Ja, det är verkligen speciellt! Har du tänkt något på hur du vill föda?
– Det känns så overkligt än så länge! Nej, jag är inte där i tankarna riktigt än!

Har du tänkt på om du vill amma eller flaskmata?
– Jag skulle vilja amma.

Kalla i mars 2022, med skidor i hand. Foto: PÄR BÄCKSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Har du fått några konstiga råd hittills under graviditeten?
– Ja, det är många har kommit med råd. Många har också frågat om de får komma med råd. Men jag åkte tåg här i fredags, och det kändes ovant när en främling frågade hur det var och jag sa ”det är bra” men då pekade på magen och sa ”men jag menar med den där”. Det kändes lite… ovant. Jag är ju van vid frågor om formen, men det här kändes nästan för privat. 

Hur vill du vara som mamma, tror du?
– Det blir mycket funderingar. Men närvarande tror jag. Det är det absolut viktigaste.

Bebisprylar, har du köpt några än?
– Nej, ingenting. Eller, ja en body och ett par byxor!

Har du kört veto-kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”? På vad i så fall?
– Nej inte än! Men det kanske kommer. Det är svårt att veta hur kroppen kommer må framåt. Nu är jag glad och tacksam att jag har inte har behövt avstå så mycket utan har haft tur att kunna röra på mig som jag älskar. 

Ser du fram emot att få lära ditt barn att åka skidor sedan?
– Ja, jo men det känns ju verkligen, jag hoppas att bebisen så småningom vill det själv. 

Vad längtar du efter att göra sedan när bebisen har tittat ut?
– Jag vet inte riktigt, kanske just vissa maträtter på restaurang. Ja, och att få lära känna bebisen så klart!

https://www.instagram.com/p/CpCdzUooulj/