"Glasspinnar är enkelt och roligt att göra själv och perfekt att göra med barn också", säger Nicole Emson som driver glasscaféet StikkiNikki i Stockholm. Foto: Martina Ankarfyr

Gör egen pinnglass - tre smaskiga recept

Att göra egen glass kan vara enkelt, kul och inte minst – supersmaskigt! Du väljer själv vad du stoppar i smeten. ”Frys, doppa och lek loss med topping”, tipsar konditorn och glassexperten Nicole Emson.

Som liten fick Texasfödda Nicole Emson smeknamnet StikkiNikki på grund av spinkiga ben, nu handlar det i stället om att hon är sötsaksfantast (sticky = kladdig/klibbig). Hon har jobbat som konditor världen runt. I Italien lärde hon sig konsten att göra gelato, italiensk – inte så fet – glass, den som hon nu säljer i sitt glasskafé i Stockholm. Kärleken till glass kommer från Nicoles pappa som älskade den hemgjorda varianten. Kärleken till maken Urban uppstod i Taiwan och det var den som sedan lockade henne hit till Sverige för fem år sedan. Och här har hon nu gjort en bok om glass, på pinnar.Hur glassigt är ditt jobb?– Eftersom vi gör all glass själva, varje dag, så är det en del jobb. Nu när Jacqueline är två år och går på dagis är livet lättare. Men 2012 var tufft. Jag gick upp tre på natten, åkte och gjorde glass, bytte av min man hemma vid nio när han skulle till jobbet. Var med Jaqueline fram till eftermiddagen, sedan i väg och göra mer glass, fixa beställningar …

Sa du klockan tre …? På natten?– Ha ha, ja. Men jag älskar mitt jobb. Det gör mig verkligen glad. Det vill jag föra vidare till Jacqueline, att pengar inte är allt. Det ska kännas bra att gå till jobbet.

Vad är viktigast när man gör glass?– Bra råvaror. Jag använder naturliga, ekologiska ingredienser. Inga kemikalier, smaksättare, färgämnen. Jag vill veta vad jag får i mig och det blir sååå mycket godare.

I boken är det pinnglass som gäller?– Glasspinnar är enkelt, roligt och perfekt att göra med barn. Det går att göra många varianter utan glassmaskin och det är lätt att ta ut svängarna och fortfarande få bra resultat. Frys dem, doppa i choklad och lek loss med topping. Ha kul!

Vad ska man tänka på när man gör glass med barnen?– Att ha tålamod. Förbered gärna en del innan ni sätter i gång och låt barnen vara med på det roligaste. Och sedan – låt barnen göra glassen på sitt sätt, det är svårt att misslyckas. Låt det vara okej att spilla!

Vilken glass är bäst att göra med barn?

 

– Ni kan göra enkla och nyttiga barnglassar genom att låta barnen skära frukt med en snäll kniv och sedan frysa in tillsammans med juice som pinnglassar.

 

Hur ofta äter ni glass hemma?

 

– På jobbet smakar jag varje dag, hemma blir det inte mer än en gång varannan vecka. Och Jacqueline har precis fått börja smaka, hon har varit mer intresserad av strutarna.

 

Ditt glassintresse kom från din pappa, vad sa han när du öppnade glasskafé?

 

– Tyvärr gick han bort innan jag hann öppna kaféet men jag hade en kiosk innan som han gav mig goda råd om. Även om han tyckte det var lite galet av mig att sälja glass i ett så kallt land som Sverige.

GLASSRECEPT:

Coconut cream

Cranberry-orange sorbet

Watermelon-sorbet med "kärnor"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!