Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: GB Glass

GB-glassarna vi älskade som barn (Kom tillbaka!)

Glasskartan från GB är en del av ens uppväxt. Handen upp alla som minns dofter, platser och lekar när ni ser en bild på favoritglassen från valfritt år! Här har vi samlat alla gamla godingar som gärna får komma tillbaka när som helst!

1970

1970-talet var basic på många olika sätt, så även utbudet på glass. Det var liksom glass rakt upp och ner. Visst, vi hittar lite strössel och nötter och så, och mot slutet av decenniet började det smyga sig in lite fyllningar vid själva pinnen (Nogger till exempel kom 1978), men mer spännande än så var det liksom inte. Men det fanns några klassiska guldkorn vi faktiskt saknar.

1. Puckstång

Den som minns Puckstång på riktigt minns det tunna folierade papperet som liksom fick skalas av för att komma åt den lilla krämiga glasskuben. Jordgubb var alltid favorit, och konsistensen var det krämigaste och ljuvligaste man någonsin ätit.

Puckstång fanns på glasskartan fram till början på 1990-talet. Foto: Cecilia Öhrn

2. Ananaspinne

Vaniljpinnen med isigt ananasöverdrag och en topp med mörk choklad. Glassen men inte riktigt visste om man gillade eller inte. Men vaddå, en glass är en glass, även om just den här kanske kändes lite vuxen i smaken. Men ner slank den och rent nostalgimässigt så har den definitivt satt sina spår i minnesbanken.

Ananaspinnen lanserades 1968 och såldes fram till 1973 då den ändrade form och bytte namn till Ananassplit. Foto: Cecilia Öhrn

3. Storstrut

Vaniljglass med chokladöverdrag och ett glassrån. Varken mer eller mindre. MEN DEN VAR JU STÖRST PÅ GLASSKARTAN! Klart man valde den när chansen gavs.

Storstruten lanserades på 1960-talet och såldes fram till 1994 (1991-1993 under namnet Basun), när nykomlingen Magnum Strut konkurrerade ut den gamla trotjänaren. Foto: Cecilia Öhrn

1980

På åttiotalet började det hända grejor på glasskartan! In dundrade jordnötter, godis, kolasås, megastora strutglassar, knasiga former och exotiska smaker. Och Lakritspucken! Den finns kvar 2021, så passa på att njut!

4. Minty

Här hade vi en pinnglass i äkta åttiotalskostym. Vit choklad omslöt den ljusa och krämiga chokladglassen, och intill pinnen, mot slutet, en oemotståndlig mintnougat som smälte i munnen. Kom tillbaka Minty, glassarnas svar på Miami Vices Sonny Crockett!

Minty blev inte långlivad, endast två år fick den på glasskartan, mellan 1980 och -81. Foto: Cecilia Öhrn

5. Lollipop

Fatta, en glass med ätbar pinne, vilket genidrag åttiotalet! Och den runda, rosa glassen med ”karamellsmak”, matchade allt från örhängena till Takano-overallen och rouget. Bästa glassen 1984!

Lolipop fick bara ett enda år på sig att försöka etablera sig hos de kräsna glasskonsumenterna, men se det gick inte alls, 1985 hade den ersatts av en annan godisglass, Bubbelpop. Foto: Cecilia Öhrn

6. Kiwawa

Bokstavligt talat tropisk coolhet i en liten förpackning. Både större och tuffare än Piggelin. Och exotisk. Kiwi liksom. Dock blev den här lilla åttiotalspärlan inte långvarig alls.

Lanserades 1983 men var borta lagom till sommaren 1985. Foto: Cecilia Öhrn

7. Snack

Året var 1986 när Snack introducerades på glasskartan, och vi fick en liten föraning om vad som komma skulle: Glassar fullproppade med härlighet. Snack var en chokladglass fylld med marshmallows och kolasås, omsluten av ett chokladtäcke med jordnötter. En modern glass så före sin tid att den inte hade vett att uppskattas. Togs ur sortimentet 1991.

Snack, såldes mellan 1986 och 1991, när den blev utkonkurrerad med dunder och brak av Magnum classic och Magnum mandel. Foto: Cecilia Öhrn

1990

Om sjuttiotalsglassarna var ”basic” och åttiotalsglassarna ”extra allt” så var nittiotalsglassarna ”megasuperduper-extra-allt”. Magnum i olika smaker och kostymer släpptes i en strid ström under hela decenniet. Cornetto-strutarna växte och blev större än vi någonsin sett dem för varje år och isglassarna fick lite olika roliga former, skruvar och små, små iskulor. Och så taco-glassen!

8. Cornetto citron

Citronglassen som tog dig direkt till himlen. Krämig vaniljglass med en topp av gyllengul citronkräm, syrlig, söt och bara alldeles underbar.

Cornetto citron hamnade bland de andra cornetto-sorterna 1995, och hängde troget med fram till 1999. Foto: GB Glass

9. Solero Shots

Solero Shots, små illgröna iskulor i en liten burk. Så himla himla dålig glassidé men man älskade ju den. En kladdig kula i taget!

1999 rullade Solero Shots in på glasskartan och 2003 var den puts väck. Foto: Cecilia Öhrn

10. Spinn

Okej, vi erkänner. Det var inte smakerna (fruktsoda/päron och apelsin/melon) vi ville åt. Men det var lätt den roligaste glassen på glasskartan. Klart man tog den!

Spinn i två olika smakvarianter snurrade runt på GB:s glasskarta mellan 1989 och 1991. Foto: Cecilia Öhrn

11. Winner Taco

90-talets tacohysteri nådde nya höjder när GB 1998 lanserade Winner Taco. Men vi åt. Och njöt.

1999 landade Winner Taco som manna från himlen till alla taco-frälsta glass-älskare! Men säg det goda som varar förevigt, 2001 lös den med sin frånvaro. Foto: Cecilia Öhrn

Illustrationer: Cecilia Öhrn