Fyrbarnsmamman My, 38, blev steriliserad mot sin vilja
– Jag googlar på vad en sterilisering innebär för en kvinna och fattar inte att det är det de gjort på mig, tårarna bara rinner.
My Larsen Dahl har alltid drömt om en stor familj. Men i samband med sin senaste förlossning krossades hennes dröm om att bli fembarnsmamma när hon blev steriliserad utan att själv förstå det. Nu riktar Inspektionen för Vård och Omsorg (Ivo) kritik mot Blekingesjukhuset för att inte ha säkerställt samtycket från My.
Barn betyder allt för My Larsen Dahl, 38. Faktiskt så mycket att hon omgett sig med barn både hemma och på sitt jobb som barnskötare på förskola. Men i samband med sin senaste förlossning har hennes planer på en större familj tagits ifrån henne, något som bland annat SVT Blekinge berättat om.
Men vi tar det från början. Länge levde My i tron att hon kanske aldrig skulle kunna få biologiska barn efter att under många år ha tampats med ätstörningar.
Lyckan var stor när Mys och maken Magnus första barn föddes i april 2013: dottern Melissa. Två år senare kom sonen Milian. Och bara tre månader efter den förlossningen var det dags för nästa glädjebesked: Plus på stickan, igen. De skulle bli trebarnsföräldrar.
My Larsen Dahl
Ålder: 38.
Familj: Maken Magnus, 37, och barnen Melissa, snart 10, Milian, 8, Matheo, snart 7, Minelle, 1,5. Hunden Silver och katten Morris.
Bor: Rödeby utanför Karlskrona.
Gör: Barnskötare på förskola.
My får ett bukväggsnät inopererat efter sin tredje förlossning
Med två tidigare kejsarsnitt i bagaget beslutades att Mys tredje barn skulle födas med ett planerat kejsarsnitt. Men en månad innan BF gick vattnet och det akuta kejsarsnittet som följde blev dramatiskt.
– Jag minns från operationsbordet att de fick dra ut Matheo så hårt att jag drogs med på den här bristen man ligger på, det gick otroligt fort allting. Det visade sig efteråt att jag fått en komplikation, bukhinnan hade spruckit ett par centimeter. Jag blev sjukskriven i stort sett hela min föräldraledighet och fick till exempel inte bära honom på grund av bråcket.
Det låter tufft som nyförlöst trebarnsmamma. Hur mådde du då?
– Under den här tiden var jag ganska ledsen, barnen var så små allihopa. Melissa hade precis fyllt tre, Milian var drygt ett år. Åtta månader efter förlossningen gjorde jag en magoperation och fick ett bukväggsnät inopererat. Det var en plågsam tid. Men åren går och jag och min man längtade samtidigt efter fler barn.
My och Magnus är medvetna om riskerna med fler graviditeter och förlossningar samtidigt som deras längtan efter fler barn blir starkare. 2018 bokar My därför en läkartid för att undersöka sin livmoder och därmed sina förutsättningar för att få fler barn. Under samtalet nämns sterilisering då det enligt läkarna finns påtagliga risker med fler graviditeter på grund av sammanväxningar och ärrbildning i buken.
– Allt såg ändå bra ut, trots min operation med nätet. De pratade risker förstås, och nämnde också sterilisering. Men det var aldrig något jag var intresserad av. Jag kände mig väl undersökt och medveten om riskerna när jag och min man börjar planera för ett syskon.
– Två år efter läkarbesöket, i oktober 2020, blir jag gravid och den lyckan var euforisk. Det är det mest fantastiska man kan få uppleva i sitt liv. Inget av det jag varit med om har satt skräck i mig, jag har mått fysiskt bra och min kropp är stark.
”Jag googlar på vad en sterilisering innebär för en kvinna”
Mys fjärde graviditet flyter på bra. My mår bra. Barnet mår bra.
Då det planerade kejsarsnittet förväntas bli komplicerat gör vårdpersonalen en plan för att förlösa barnet i vecka 37+6 med specialistläkare och kirurger närvarande. Men Minelle som ligger i magen har andra planer. Redan i vecka 34 får My värkar och tar sig därför mitt i natten till förlossningen på Blekingesjukhuset. Hon är värkpåverkad och blöder. My minns att en kvinna innan operationen ställer frågor och att hon skriver under en blankett. En blankett som hon idag knappt minns.
Här inträffar det som gjort att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) nu riktat kritik mot Region Blekinge. I samband med kejsarsnittet blir My steriliserad utan att själv förstå eller vilja det. Enligt Ivo har man steriliserat henne utan att ha ”försäkrat sig om patientens samtycke”.
– Där och då var jag helt fokuserad på att jag skulle föda barn, jag tänkte på bebisen i magen och hur det skulle gå nu när hon skulle födas sex veckor tidigt. Min man förstod inte heller, för det här var ju ingenting som han och jag hade diskuterat.
Jag började tänka, kan jag inte få flera barn? Vad har de gjort? Vad var det egentligen de sa över huvudet på mig inne på förlossningen när jag kom in och hade ont och blödde?
I efterhand har My läst i sin journal att personalen pratar sterilisering med henne en kvart innan kejsarsnittet och att det är vad hon skriver under på den där blanketten som på fackspråk heter ”begäran om sterilisering”.
– Första tiden med Minelle var jag i ett euforiskt tillstånd, vi var så lyckliga att det gått så bra med våran tjej trots att hon kom sex veckor för tidigt och fick ligga på neo i två veckor. Att jag hade blivit steriliserad och vad det faktiskt innebär förstod jag inte förrän vi börjat landa hemma. Jag började fundera på varför kejsarsnittet tagit så lång tid och vad det var för frågor hon ställde till mig innan snittet.
Hur kände du när det började sjunka in vad som hänt?
– Det var stark ångest som när man bara vill spy... Jag började tänka, kan jag inte få flera barn? Vad har de gjort? Vad var det egentligen de sa över huvudet på mig inne på förlossningen när jag kom in och hade ont och blödde? Tankarna snurrade.
– Jag googlar på vad en sterilisering innebär för en kvinna och fattar inte att det är det de gjort på mig, tårarna bara rinner.
Fakta: Kvinnlig sterilisering
Källa: 1177 och Socialstyrelsen
”Det är inget jag pratat med min barnmorska om”
”Varför?” är frågan My ställer sig om och om igen.
– Det fanns inget i mina journaler att jag ville bli steriliserad, det är inget jag har pratat med min barnmorska om under graviditeten. Det här är en fråga jag får en kvart innan operationen. Varför?
– Jag kan förstå att de rekommenderar det, jag fattar det. Men jag undersökte mig innan och tog risken för att det såg bra ut. Det finns dessutom andra sätt att skydda sig om man inte vill bli gravid.
Vad tänkte du när du läste i journalen att ni har pratat om det här och att du har skrivit på den där blanketten?
– Jag förstod verkligen inte. Jag har inte uppfattat alls vad det handlade om, det var väldigt konstigt gjort. Det är en orimlig fråga att svara på en kvart innan man ska föda sitt barn, när man är orolig och inte har tänkt på det alls under sin graviditet.
Ivo har klandrat regionen för det du varit med om. Hur känns det beslutet?
– Äntligen så känns det som att någon har lyssnat på mig. Jag fick rätt, det de har utsatt mig för... Det får inte gå till så! Det känns bra att jag kan ha gjort så att inte fler blir drabbade på det vis som jag blivit. Det är bara så sorgligt att jag blev en av dem.
Ivos beslut:
”IVO bedömer att vårdgivaren inte i tillräcklig utsträckning har informerat patienten under pågående graviditet och inte heller försäkrat sig om patientens samtycke till att genomgå en sterilisering i samband med kejsarsnittet. Vårdgivaren uppfyller därför inte kraven i 3 kap. 1-2§§ och 4 kap. 1-2§§ patientlagen (2014:821), PL, där det framgår att patienten ska
få utförlig information om sitt hälsotillstånd, olika metoder som kan erbjudas och när patienten kan förvänta sig att få vård samt att patientens självbestämmande ska respekteras och att ingen vård får ges utan patientens samtycke.”
Vad tänker du om fler framtida barn idag?
– Eftersom de har tagit ifrån mig möjligheten att göra på det vanliga sättet utan att jag själv fått bestämma så ska vi till en klinik i Lund i mars för att se om IVF är möjligt. Det kommer kosta oss väldigt mycket pengar. Sen får vi se vad läkarna anser, om min kropp är stark nog.
Hur har allt det här påverkat dig som mamma?
– Jag har blivit mer rädd att det ska hända mina barn något, att de ska råka ut för någon olycka eller bli sjuka. Det blir jobbigare att lämna dem med på något vis. Svårt att förklara... Annars försöker jag vara den mamma som mina barn behöver och är vana vid. Jag gör allt för dem.
Vad hoppas du på nu?
– Nu vill jag bara njuta av min familj. Se vad som är menat för oss. Sen är önskan är stor att Minelle ska få en jämnårig lillasyster eller lillebror.
Chefen för Kvinnokliniken: ”Fel av oss att inte ta upp det under mödravårdsbesöken”
Love Elthammar är verksamhetschef för Kvinnokliniken i Region Blekinge. Han är bland annat ansvarig för förlossningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona där My Larsen Dahl födde. När mama når honom vidhåller han att beslutet att rekommendera sterilisering utifrån medicinska grunder var rätt. Men han är självkritisk till hur det blev den där natten på förlossningen 2021.
– Medicinskt var det viktigt att göra, men inte på det här sättet.
Hur kunde det inträffa?
– Efter sitt tredje kejsarsnitt som var väldigt komplext fick My ett nät inopererat och man avrådde henne från fler graviditeter på grund av att det skulle bli en högriskgraviditet, med risk för livmoderruptur (att livmodern spricker, reds. anm.) Hon blev ändå gravid en fjärde gång. Det som händer är att förlossningen startar spontant redan i vecka 34 så de hinner inte ha diskussionen om sterilisering på mödravården.
Efter händelsen har Region Blekinge infört nya rutiner för att säkerställa att det som hände My Larsen Dahl inte ska hända igen. Det handlar om att diskutera sterilisering med patienten tidigare, i ett lugnt skede.
– Det vi får kritik av Ivo för är att vi inte redan tidigt i graviditeten, kanske i vecka 20, diskuterar en sterilisering. Då hinner patienten tänka på det här och sen pratar man vidare om det i vecka 25, 30 och så vidare. Jag tycker det var fel av oss att inte ta upp det under mödravårdsbesöken utan att det kom upp så här raskt på förlossningen. Vi har gått ut tydligt till våra avdelningschefer, så det här ska vi inte göra om.
Hur många kejsarsnitt får man göra?
Förr drogs gränsen vid ett visst antal kejsarsnitt. Nu är det en individuell bedömning där man bland annat väger in anledning till de tidigare kejsarsnitten, läkning och hälsa.
– Som regel, ju fler snitt man gör desto svårare blir operationen och risken för allvarliga komplikationer blir större, berättade Sophia Brismar Wendel är överläkare på förlossningen på Danderyds sjukhus och docent i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet för mama 2022.
LÄS OCKSÅ: 12 vanliga frågor och svar om kejsarsnitt