Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Karin, som egentligen heter något annat, berättar för mama om makens spelmissbruk och varför hon fick flytta till en liten lägenhet med barnen.
Karin, som egentligen heter något annat, berättar för mama om makens spelmissbruk och varför hon fick flytta till en liten lägenhet med barnen.
Karin, som egentligen heter något annat, berättar för mama om makens spelmissbruk och varför hon fick flytta till en liten lägenhet med barnen.
Karin, som egentligen heter något annat, berättar för mama om makens spelmissbruk och varför hon fick flytta till en liten lägenhet med barnen. Foto: Illustration: Shutterstock

Fyrbarnsmamman betalar av exmakens spelskulder

Fyrbarnsmamman Karin hade varit gift i åtta år när hon fick reda på att maken hade stora spelskulder, och att lånet hon tagit för att hjälpa hans företag i själva verket finansierade hans spelande. Hon valde att lämna relationen – och flytta.

– Det var ett stort svek när jag fick veta hur det låg till på riktigt och när det visade sig att han tömt våra gemensamma sparkonton var jag helt enkelt tvungen.

I en intervju med mama berättar ”Karin”, som är i 40-årsåldern och egentligen heter något annat men vill vara anonym med hänsyn till familjen, om vad som hänt ekonomiskt efter att hon fått reda på exmakens spelskulder. För henne är det viktigt att berätta sin historia, eftersom det är så lätt att vara blåögd när det gäller boendeekonomi, menar hon. 

Under uppväxten hade Karin själv tagit mycket ansvar för den egna ekonomin och när hon gifte sig ansvarade hon för den gemensamma ekonomin, trodde hon. Men det skulle framkomma senare att hon inte hade full insyn i sin ex-makes ekonomi.

– I början av 2022 fick jag reda på att min man hade stora spelskulder och att lån som jag tagit för att för att hjälpa honom med företaget i själva verket hade finansierat hans spelande. Då hade vi varit gifta i åtta år. Tyvärr förstod jag inte för ens då hur allting låg till och jag ville så klart tro det bästa om min partner.

Misstänkte du aldrig att han spelade?
– Under äktenskapet var det jag som ansvarade för den gemensamma ekonomin och de fasta utgifterna, men jag hade aldrig full inblick i min ex-makes ekonomi. Eftersom det alltid fanns tillräckligt med pengar för att betala de gemensamma utgifterna kände jag inte heller någon oro över detta, och vi tjafsade sällan om pengar. Så under en lång period hade jag ingen aning om vad som försiggick. Det var ett stort svek när jag fick veta hur det låg till på riktigt och när det visade sig att han tömt våra gemensamma sparkonton var jag helt enkelt tvungen att lämna relationen. 

Hur fick du reda på att din exmake hade stora spelskulder då?
– När spelskulderna och papper från kronofogden kom fram så var min exman tvungen att avslöja att han hade ett spelmissbruk som gått alldeles för långt. Skulderna var extremt stora och när skulder blir stora är de också svåra att dölja. Jag kunde inte leva i en relation med lögner som pågått under så pass många år.

Maken hade tömt familjens sparkonton. Bilden är en genrebild.
Maken hade tömt familjens sparkonton. Bilden är en genrebild.
Maken hade tömt familjens sparkonton. Bilden är en genrebild.
1 AV 2
Maken hade tömt familjens sparkonton. Bilden är en genrebild.
Foto: UNSPLASH
2 AV 2
Foto: OLLE SPORRONG

Förutom lånen stod Karin även på alla avtal och försäkringar som de hade tecknat tillsammans – vilket påverkar hennes ekonomi än i dag.

– Mitt namn står i princip på allt vi tecknade tillsammans, vilket är otroligt dumt. Men man tror så klart det bästa om sin partner, och tänker att man ska dela hela livet ihop och att det löser sig. Eftersom mitt namn står på allt så är det också mitt ansvar att allt betalas. 

När ni separerade, hur löste ni boendet?
– Vi sålde vårt gemensamma hus, då ingen av oss hade råd att bo kvar eller kunde köpa ut den andra, berättar Karin.

I dag bor hon i en mindre hyreslägenhet tillsammans med sina fyra barn och har lån som kommer påverka henne under en lång period framöver.  

– Min exman hyr också en lägenhet. Eftersom vi bor på en mindre ort var det inga större problem att hitta var sin hyresrätt. Däremot är hyrorna höga och jag hade gärna bott större och inte behövt sova i vardagsrummet. 

– Det är en stor omställning att ha en inkomst i stället för två, men det viktigaste för mig är att ha tak över huvudet och se till att mina barn har det bra. 

Situationen som Karin hamnat i är tyvärr inte ovanlig. Även om hon flytade, så väljer var femte kvinna att stanna kvar i en relation just på grund av boendet, visar en ny rikstäckande undersökning, Relationsrapporten 2023, som Nordax Bank låtit genomföra tillsammans med Novus. 

För kvinnor mellan 30-49 år är siffran ännu värre, där uppger så många som var fjärde att de inte skulle kunna lämna relationen. Denna grupp har ofta fått barn, varit föräldralediga och köpt bostad tillsammans med sin partner, vilket gör en separation komplicerad.

För Karin och hennes barn blev separationen extra svår eftersom allt hände väldigt snabbt.

– Jag har fyra barn och två av dem är från ett tidigare förhållande. De två yngre barnen har tyckt att det har varit jobbigt att bo varannan vecka och behöva ställa om från att bo i ett stort hus till en mindre lägenhet och dela rum med sina syskon. Separationen har tagit hårt på dem eftersom allt skedde väldigt plötsligt och deras trygga plats rivits upp. Sen var vi tvungna att ordna ett nytt boende för hunden, vilket också var jättejobbigt för barnen. 

Relationsrapporten: Kvinnor fortsatt låsta i sina relationer

Kvinnor (31 procent) tycker det är svårare att hitta ett nytt boende efter separationen än män (24 procent)

Svenskarna har blivit sämre på att prata med sin partner om vad som ska hända med boendet vid en eventuell separation eller skilsmässa i jämförelse med tidigare år. På frågan ”Har du och din nuvarande partner haft en diskussion kring vad som ska hända med ert boende vid en eventuell skilsmässa/ separation?” svarade 67% nej år 2023. 2022 var siffan 61 %.

Svenskarna är ganska medvetna om att det råder skillnader mellan könen och deras ekonomiska förmåga. Nära hälften av alla kvinnor (49 procent) uppger att deras partner kommer klara sig ekonomiskt bäst om de separerade idag, var femte man (21 procent) svarade samma sak

Tre av tio svenskar (29 procent) tycker att ekonomisk trygghet är viktigare än gränslös kärlek. Kvinnor (34 procent) tycker detta i högre utsträckning än män (23 procent).

Källa: Relationsrapporten 2023, Nordax Bank tillsammans med Novus. Rikstäckande undersökning (4704 respondenter) .

Hur påverkar spelskulderna ditt liv nu och framöver?
– Hans spelskulder och lånen jag tog påverkar mig väldigt mycket och kommer göra det under en lång period framöver. Förutom lånen stod jag även på alla avtal och försäkringar som vi hade tecknat tillsammans, vilket också påverkar. Jag behöver arbeta extra varje månad för att kunna gå runt och trots extrajobbet är det inte så lätt alla månader att få hushållsekonomin att gå runt. 

Vad är ditt råd till andra kvinnor nu när du gått igenom det här?
– Är det något som jag vill skicka med alla unga som lever i en parrelation i dag så är det att inte stå på alla avtal och försäkringar själv. Ta aldrig lån för någon annans skull, låt dig inte bli övertalad till något du inte vill och ha koll på var de gemensamma pengarna tar vägen. Och till sist är det alltid bra att fundera på vart man ska ta vägen om man skulle behöva separera och att prata om pengar öppet. 

Så får ni en jämställd boendeekonomi

Utgå från era förutsättningar

Det som funkar för era bästa vänner eller syskon kanske inte fungerar för er. Istället bör ni alltid utgå från era egna förutsättningar och förväntningar på varandra. Hitta ett upplägg som ni båda skriver under på och en gemensam väg framåt mot en mer jämställd boendeekonomi. En riktlinje som många par väljer att utgå ifrån är att man bidrar till den gemensamma ekonomin baserat på vad man tjänar. Det vill säga, tjänar din partner 20 procent mer, betalar hen 20 procent mer av de gemensamma utgifterna.

Våga prata om skilsmässa och separation

Amortera inte på din partners lån

Ha ett fuck off-kapital

Tänk på pensionen i god tid

Källa: Linda Werdi, bolåneexpert Nordax Bank

Psykologen David Waskuris bästa tips för att prata ekonomi utan bråk

Använd ett ”jag-perspektiv”

Ett bra hjälpmedel för att undvika att man klagar, skuldbelägger eller försöker övertala sin partner är att prata utifrån ett jag-perspektiv. Exempelvis ”jag upplever att du...” eller ”jag blir ledsen när du...”. Då beskriver du hur du upplever saker och ting utan att hamna i en position där en har rätt eller fel.

Undvik att prata i affekt

Det blir aldrig några bra samtal när man pratar i affekt. Det är lätt att bråket eskalerar och att man säger saker man senare ångrar. Om du har en tendens att brusa upp och bli arg är det bättre att vänta med att prata tills du lugnat ner dig.

Kom över tröskeln

Ju mer man gör något, desto mer bekväm blir man med att göra det – och samma regel gäller för samtal om pengar. Varje gång man pratar om pengar med sin partner blir det lättare. Här är det viktigt att börja litet för att sedan trappa upp.

Skapa en trygg samtalsmiljö

Om du har en partner som har svårt att öppna upp sig är det viktigt att skapa en neutral och trygg miljö att prata i. Visa att du är lyhörd och att det är viktigt för dig att ni fattar beslut tillsammans och skapar en rättvisa i beslutsfattandet.

Respektera att ni tycker olika

Ibland tycker man inte lika, och det är helt okej. Man behöver inte alltid komma överens och ibland är det kanske bättre att ”agree to disagree”. Det är viktigt att kunna möta varandra och inte ha en inställning att man ska vinna argumentationen. Om frågan är superviktig ska du såklart stå upp för dig själv – men under rätt förutsättningar. Var också tydlig med din feedback och gör upp en plan tillsammans hur ni båda kan komma överens.

Källa: David Waskuri,  legitimerad psykolog på Sveapsykologerna, Relationsrapporten från Nordax bank