Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fayme akutopererades. Graviditeten visade sig växa i höger äggledare, ett så kallat utomkvedshavandeskap. Både äggledaren och graviditeten togs bort.
Fayme akutopererades. Graviditeten visade sig växa i höger äggledare, ett så kallat utomkvedshavandeskap. Både äggledaren och graviditeten togs bort.
Fayme akutopererades. Graviditeten visade sig växa i höger äggledare, ett så kallat utomkvedshavandeskap. Både äggledaren och graviditeten togs bort.
1 AV 2
Kan leda till livshotande skador
2 AV 2
Fayme akutopererades. Graviditeten visade sig växa i höger äggledare, ett så kallat utomkvedshavandeskap. Både äggledaren och graviditeten togs bort.

Fyrbarnmammans Faymes semestermardröm – opererades för utomkvedshavandeskap i Phuket

Mitt under semestern i Thailand fick 26-åriga Fayme ont i kroppen och magen.

På sjukhuset i Phuket upptäcktes ett utomkvedshavandeskap, det vill säga en graviditet som börjat växa utanför livmodern. Om äggledaren brister kan man bli livshotande sjuk. Hon opererades akut.

– Jag hade sådan panik att jag kommer knappt ihåg. Jag var helt övertygad om att jag skulle dö.

På julafton reste Fayme Elmén, 26, till Thailand med hela släkten, och de fyra barnen Colin 8, Leo 7, Mila, 5, och Sally, som är 1,5 år. Några dagar hann familjen bada och njuta. Men på nyårsafton började Fayme började må konstigt. Hon berättar för mama:

– Jag var yr, hade ont i kroppen, ont i höfterna och magen kändes konstig och svullen. Jag kände mig inte helt hundra men kunde inte sätta fingret på VAD som var fel.

Fayme visste inte då att hon var gravid, så hon tog först smärtstillande och försökte ignorera det onda. På natten blev hon sämre, fick feber och sedan också en blödning. I handväskan låg ett graviditetstest, som hon tog mest för att utesluta att det rörde sig om en graviditet eller missfall. När det visade positivt fick hon en chock. Fayme hade svårt att ta in det hela. Och snart hade hon så ont att hon inte kunde stå rakt upp. På kvällen på nyårsdagen gick det inte längre, och hon tog sig till sjukhus. 

Fayme Elmén

Ålder: 26

Familj: Moltas, 29, Colin 8, Leo 7, Mila 5 och Sally 1,5. 

Bor: Segersäng i Nynäshamn
Gör: Influencer, driver @faymeelmen på Instagram

Fayme i Thailand, innan hon blev sjuk. Foto: PRIVAT

Fayme hade fått utomkvedshavandeskap

Sjukhuset blodprover visade att Fayme var gravid, men på ultraljud såg man ingen graviditet. Däremot såg man koagulerat blod i hennes buk. Läkaren förklarade för Fayme att de ville operera akut för att hitta graviditeten och ta bort den.

– Jag fick också reda på att jag inte fick bada, behövde stanna på sjukhuset och inte fick flyga hem med min familj. När dom sa det funderar jag på om jag kanske överdrev och bara skulle låta det gå över av sig självt så alla skulle slippa att jag pajade semestern. Men det gjorde för ont, och jag visste att jag inte kunde vara mindre än sex veckor gravid så något var fel.

– Dom röntgade mina lungor, tog EKG och gav mig lavemang innan de sövde mig två timmar senare.

Fayme akutopererades. Graviditeten visade sig växa i höger äggledare, ett så kallat utomkvedshavandeskap. Både äggledaren och graviditeten togs bort. 

– Jag fick inte veta något på över ett dygn efter operationen.  Sen kom läkaren in och gav mig ett tjockt, vikt papper. När jag öppnade det så var det en utskriven bild på graviditeten i äggledaren och sedan på den utopererade äggledaren. Coolt att få se! ”Ectopic pregnancy, but everyting is good now. Operation went well” sa han och gav mig bilden.

Jag grät hela veckan i Thailand.

Efter operationen fick Fayme en bakterieinfektion, med kräkningar, magkramper och feber. Totalt fick hon stanna sex dagar på sjukhus, och flög sedan hem med familjen dagen efter utskrivningen.

– Jag grät hela veckan i Thailand. Jag gråter aldrig så det var tio års ranson som gick åt…

Hur var det att ligga på sjukhus där, kände du dig trygg?
– Vården var toppen och jag kände mig trygg, det som var jobbigt var språkbarriären. Det var svårt att förstå och det var svårt att göra mig förstådd. 

När du skrevs ut, hann du njuta något mer av semestern sedan?
– Nej, jag flög ju hem direkt så jag njöt inget mer av semestern. Flygresan hem gick bra, men jag var väldigt stressad, eftersom att jag flög hem på egen risk och min läkare avrådde mig.

Klassiska symptomen: Småblödningar och ont i magen

Nu har det gått nästan tre veckor sedan operationen, och Fayme är hemma i Sverige igen. Hon berättar att såren har läkt och att huvudet börjar hinna ikapp. Hon har bokat en tid hos en gynekolog här hemma för att kontrollera att allt ser okej ut efter operationen, och nu vill hon sprida kunskap om utomkvedshavandeskap.

Vid ett utomkvedshavandeskap fastnar ett befruktat ägg på vägen till livmodern. Ofta beror det på att äggledaren är skadad, och när ägget börjar växa kan man få mycket ont, och om äggledaren brister kan man bli livshotande sjuk. Ibland sköljs ägget bort från äggledaren och blir till ett missfall, men det är vanligt att utomkvedshavandeskap behöver opereras. Ett utomkvedshavandeskap kan aldrig leda till ett levande barn.

På tisdagen gästade hon Nyhetsmorgon i TV4 tillsammans med Helena Kopp Kallner, som är gynekolog och överläkare Danderyds sjukhus. Kopp Kallner förklarar att det vanliga är att man vid utomkvedshavandeskap får symptom i vecka fem eller sex i graviditeten. De klassiska symptomen är tidig graviditet, småblödningar och ont i magen. Om en kvinna kommer in med de här symptomen till sjukhuset vill man göra ett ultraljud för att se att graviditeten ligger på rätt ställe. Ligger den i äggledaren i stället för i livmodern behöver man operera, förklarar Kopp Kallner i Nyhetsmorgon.

Fayme Elmén berättade om sitt utomkvedshavandeskap i Nyhetsmorgon. Foto: TV4

– Det är absolut en akut operation, för när som helst kan det här börja blöda betydligt mer, och då kan det bli livshotande. Vi opererar kvinnor som har två liter blod i buken och då är det verkligen livshotande. Det gäller att göra operationen innan man kommer dit.

Fayme Elmén berättar om paniken hon känt på sjukhuset innan hon opererades.

– Jag var helt övertygad om att jag skulle dö. Det var fruktansvärt.

Utomkvedshavandeskap – graviditet utanför livmodern

Utomkvedshavandeskap är när ett befruktat ägg fastnar på vägen till livmodern. Ofta beror det på att äggledaren är skadad. När ägget börjar växa kan du få mycket ont. Du kan bli livshotande sjuk om äggledaren brister. Det är ovanligt med utomkvedshavandeskap.

Ibland sköljs ägget bort från äggledaren och blir till ett missfall. Men det är vanligt att utomkvedshavandeskap behöver opereras. Du kan också behöva läkemedel för att bli bra igen.

Symtom:

En del får vanliga tecken som påminner om graviditet. Mensen uteblir. Du kan känna av spänningar i brösten och illamående. En del märker ingenting alls.  Ungefär fem till sex veckor efter att ägget fastnade i äggstocken kan du få symtom. Du kan få ett eller flera av följande symtom:

Du får mycket ont i magen. Smärtan känns ofta långt ner i magen. Det kan kännas mer ont mot ena sidan.

Du blöder från slidan.

Du kan bli yr, kallsvettig och känna dig svimfärdig om äggledaren brister.

När och var ska man söka vård?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har utomkvedshavandeskap. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad händer i kroppen?

En graviditet börjar med att ett ägg befruktas i äggledaren. Ägget rör sig sedan till livmodern, där det fastnar i slemhinnan och börjar växa. Det händer att det befruktade ägget fastnar på vägen till livmodern. Det kan fastna i äggledaren. När ägget börjar växa gör det ont, eftersom utrymmet i äggledaren inte är tillräckligt stort. Det är ovanligt att ägget fastnar i äggledaren. Men om det gör det kan det aldrig utvecklas till ett barn. Antingen lossnar ägget och blir till ett missfall. Eller så behöver ägget tas bort med läkemedel eller med en operation.

Komplikationer

Ett utomkvedshavandeskap behöver inte påverka chanserna att bli gravid. En ärrig eller borttagen äggledare påverkar inte möjligheten att bli gravid om den andra äggledaren fungerar bra.

Källa: 1177.se