Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tvåbarnsmamman Negar Mottaghi är ny bloggare på mama.
Tvåbarnsmamman Negar Mottaghi är ny bloggare på mama.
Tvåbarnsmamman Negar Mottaghi är ny bloggare på mama.
Tvåbarnsmamman Negar Mottaghi är ny bloggare på mama.

mamas nya bloggare Negar Mottaghi: ”Jag vill visa upp en annan verklighet än den normtypiska”

Årets inspiratörsmama 2021 – Negar ”Neg” Mottaghi – brinner för att skapa debatt och belysa funkisfrågor. Nu börjar funkismamman blogga här på mama:

– Jag hoppas få ge läsarna aha-upplevelser, självrannsakan och reflektioner.

HÄR KOMMER DU DIREKT TILL NEGARS BLOGG.

Varmt välkommen till mama Negar! För den som inte känner dig, vem är du?
– Jag är en helt vanlig mamma med en ”ovanlig” livssituation. Eftersom vår son har svårigheter och stora hjälpbehov skiljer sig vårt liv från normen. Jag vill visa att man kan vara sin egen person trots omständigheterna. Jag är en person som älskar debatt, nytänkande och att skriva. Jag älskar också mat, inredning och smink. Jag jobbar som kurator till vardags och varvar det med blogg och familjeliv.

Negar "Neg" Mottaghi

Ålder: 36.

Familj: Maken Ebbi och barnen Celine, 9, och Niro, 8.

Bor: Upplands Väsby.

Gör: Socionom, kurator, opinionsbildare som driver frågor om funkofobi och rättigheten till LSS.

Instagram: @negmottaghi @saduprecis

Aktuell: Som ny bloggare på mama. Du hittar Negars blogg här.

Berätta lite om din familj!
– Min familj består av min man Ebbi och våra två barn, Celine och Niro. Niro är åtta år och har sällsynta syndromet ZTTK som bland annat inkluderar autism och intellektuell funktionsnedsättning. Celine som är ett år äldre än sin lillebror är normtypisk och en lillgammal rolig tjej. Min man arbetar som it-arkitekt och har jobbat hemifrån sedan pandemins början. Och jag själv jobbar som kurator på vårdcentral dem dagar jag inte är hemma och försöker få livet att rulla. Vi är nog en ganska alldaglig familj med lite mer utmaningar och begränsningar än den normtypiska familjen. 

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?
– Bland annat om livet i en funkisfamilj, om utmaningarna och fördelarna (ja, det finns sådana också). Jag kommer även att skriva om mina erfarenheter av funkofobi, om samhällets brister och människors skeva människosyn som speglar välfärdssystemet. Allt i en kompott av svart humor och brutal ärlighet. Jag hoppas få ge läsarna aha-upplevelser, självrannsakan och reflektioner.  

Tillsammans med maken Ebbi har Negar barnen Niro och Celine. Foto: Privat

Vilka mammafrågor brinner du extra för?
– Givetvis brinner jag extra mycket för frågor som rör rättigheter till barn med speciella behov. Hur samhället nekar familjer dessa och hur det påverkar mammarollen. Både till barnet med diagnos, men också till syskonen. Jag vill också med min blogg visa upp en annan verklighet än den normtypiska. En verklighet av utmattning, sorg och känslan av att bli fråntagen sin roll som förälder helt ofrivilligt. Om kampen till ett fullvärdigt föräldraskap som tyvärr inte kan tas för givet. 

Du blev själv framröstad till Årets inspiratörsmama 2021. Vilka mammor inspireras du själv av?
– Jag inspireras av mammor som kämpar i det tysta. Ensamstående mammor, mammor som bor på sjukhus med dina sjuka barn, mammor som kämpar för sina barns basala rättigheter, mammor som lever i destruktiva relationer, mammor som förtrycks. Starka mammor. Som finns där ute. Men som ingen ser eller hör. Dom är min största inspiration. 

Häng med till Negars blogg!
Brev till mig själv
Det onormala föräldraansvaret

LÄS MER: Experternas 5 viktigaste tips till NPF-föräldrar