Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Säg hej till Funkismorsorna – Petra, Anna och Lisa - mamas senaste bloggtillskott. Foto: Privat / Privat

mamas nya bloggare: ”Många funkisföräldrar känner sig ensamma”

De är funkismorsorna som gjort succé med sin podd. Nu börjar Lisa, Petra och Anna blogga på mama: ”Vi vill dela med oss och förhoppningsvis kunna hjälpa till att öka förståelsen för alla funkisföräldrar och deras barn”.

Deras funkisbarn förde dem samman. När Lisa Idering, 47, Petra Johansson, 41, och Anna Eriksson, 43, träffades och började prata upplevde de det nästan som terapi. Plötsligt fanns det någon som verkligen förstod hur det var att ha barn med särskilda behov – och det fanns ju så mycket att prata om.

Nu har de poddat tillsammans i drygt ett år – och i dag lanseras deras gemensamma blogg Funkismorsorna här på mama.

Hur kom det sig att ni började podda tillsammans?
– Vi alla kände att träffas och prata var som terapi. Men! Vi upplever också att samhället har en enormt stor okunskap kring barn med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar reds. anm.) och funktionsvariationer och att vi ofta missbedöms och värderas som föräldrar utifrån våra barns agerande. Vi vill därför dela med oss och förhoppningsvis kunna hjälpa till att öka förståelsen för alla funkisföräldrar och deras barn.

Vilka reaktioner får ni på podden?
– Överraskande bra. Vi känner att vi fyller en funktion. Många funkisföräldrar känner sig ensamma. Att man är den enda som ”har det så här”. Av naturliga skäl har man inte heller samma tid att söka upp likasinnade. Vår podd har blivit lite som en kompis tror vi. Det är responsen vi får i alla fall. Stark igenkänning och en känsla av gemenskap.

Anna, Lisa och Petra är mammorna bakom Funkismorsorna. Foto: Privat / Privat

Vad kommer vi få läsa om på er nya blogg här på mama?
– Vi kommer dela med oss av vårt liv så som det ser ut på riktigt. Kloka ord från professorer, forskare och läkare kan man alltid få men den sanna upplevelsen och erfarenheten är svårare att hitta. Vi kommer berätta om vår vardag. Det som är jobbigt, kämpigt, dränerande, roligt, energipåfyllande. 

Vilka mammafrågor brinner ni för?
– Att inte skuldbelägga varandra utan bara stötta. Mammor i dag tävlar om vem som ger den bästa maten och köper flest ekologiska leksaker och miljövänliga kläder. Alla vet bäst om uppfostran och så vidare. Vi om några vet att vi alla har olika förutsättningar, både barn och föräldrar, och att vi bara kan göra vårt bästa.

Lisa med pojkarna Kalle och Pelle. Foto: Privat / Privat

Lisa: ”Visst är tillvaron kämpigare – men glädjeämnena ofta större och starkare”

Lisa Idering

Ålder: 47.

Familj: Sönerna Kalle, 11, och Pelle som fyller 10 den 1 december 2020.

Bor: På ön Storholmen utanför Lidingö.

Gör: TV-producent.

Vilka fördomar möter du i ditt liv?
– Jag är mamma till två killar med ett syndrom som bland annat medför lindrig utvecklingsstörning. Jag upplever att många tycker synd om mig… Säkert av välvilja, men för mig blir det motsatt effekt. Visst är tillvaron kämpigare men glädjeämnena ofta större och starkare. Jag upplever också (som många andra funkisföräldrar) att mina barn upplevs som ouppfostrade. Att jag är alldeles för slapphänt som mamma. I vår situation får man lirka och välja sina strider på ett helt annat sätt. En annan vanlig fördom hos folk är att de påstår sig vara öppna och fördomsfria… Det brukar inte hålla så länge.

Petra med maken Markus, och barnen Polly och Svante. Foto: Privat / Privat

Petra: ”Man möter många fördomar och många blickar fyllda av fördomar”

Petra Johansson

Ålder: 41.

Familj: Min man Markus, 44, och barnen Svante, 10, och Polly, 5. Hundarna Jacko och Agnes.

Bor: På ön Tranholmen utanför Stockholm.

Gör: Frilansande reklamfilmsproducent.

Vilka fördomar möter du i ditt liv?
– Man möter många fördomar och många blickar fyllda av fördomar! Men det vanligaste är väl att man inte kan hålla ordning på sitt barn, att barnet är ouppfostrat, att vi låter mycket och stör. Eller att min son är som Rain man! Men allra mest är det stirrande blickar som består av fördomar och ibland avsmak. Vissa blickar tyder på att de tycker synd om en, men också att de tänker att ”Herregud vad är detta?!?” Sedan möts man också av fördomar, eller fördomar som förkläds i försök till att stötta, genom att säga att ”det är inget annorlunda med ditt barn” eller ”precis så där är det för mitt barn också”. Då blir det ju ännu mer en bekräftelse på att de tycker att vi som föräldrar lyckats dåligt, om vi nu har exakt samma förutsättningar...

Anna med Henrik och de fem barnen barnen Melvin, 16, Vilgot, 14, Dexter, 10, Frans som fyller 9 i december och Holly, 6. Foto: Privat / Privat

Anna: ”Frans är den mest kramsjuka i vår familj”

Anna Eriksson

Ålder: 43.

Familj: Henrik, 47, och barnen Melvin, 16, Vilgot, 14, Dexter, 10, Frans som fyller 9 i december och Holly, 6.

Bor: Täby.

Gör: Frilansar som castare inom tv och reklamproduktion 

Vilka fördomar möter du i ditt liv?
En vanlig fördom är att alla med autism är osociala och inte gillar fysisk beröring. Frans är supersocial och älskar när vi har gäster hemma. Han är också den mest kramsjuka i vår familj.
Missa inte: Funkismorsornas nya blogg på mama!
Du kanske också vill läsa vår stora intervju med funkismamman Ditte Svanfeldt: ”Della gör oss till bättre människor”