Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Frida Skattberg ger tips och inspiration inför julbaket.Frida Skattberg ger tips och inspiration inför julbaket.Frida Skattberg ger tips och inspiration inför julbaket.
Frida Skattberg ger tips och inspiration inför julbaket. Foto: Helén Pe/Bonnier Fakta

Frida Skattberg: ”Att julbaka med barnen är kladdigt och roligt!”

Att baka med barnen kan vara mysigt, roligt och... lite kladdigt! Här ger bakbloggaren och småbarnsmamman Frida Skattberg sina bästa recept och tips inför julbaket. 

Frida Skattberg driver en uppskattad bakblogg och ett Instagramkonto och har har gett ut tre bakböcker, den senaste med julrecept.

Var kommer ditt stora bakintresse från?
– Mitt bakintresse grundar sig i att jag stod med mormor och rörde i grytorna när jag var liten. Varje gång vi kom hem till mormor och morfar så skulle det lagas mat, och vi fick alltid vara med i köket där. Jag kan inte minnas att vi har bakat tillsammans, men det väckte ändå mitt stora intresse för att vara i köket. Sedan har min mamma alltid bakat när jag var liten. Varje vecka bakades det kärleksmums, chokladbollar och sockerkaka. 

Om du får välja, vad bakar du helst till advent och jul?
– Riktigt saftiga lussebullar, knäck och chokladdoppad chokladkola. Eventuellt chokladfudge med pepparkaka också. 

”Alfred är med mig i köket mer eller mindre varje dag. Roligast är just småkakor (pepparkakor nu i jul), då får han en egen bit deg som han får knåda med”, säger Frida.”Alfred är med mig i köket mer eller mindre varje dag. Roligast är just småkakor (pepparkakor nu i jul), då får han en egen bit deg som han får knåda med”, säger Frida.”Alfred är med mig i köket mer eller mindre varje dag. Roligast är just småkakor (pepparkakor nu i jul), då får han en egen bit deg som han får knåda med”, säger Frida.
”Alfred är med mig i köket mer eller mindre varje dag. Roligast är just småkakor (pepparkakor nu i jul), då får han en egen bit deg som han får knåda med”, säger Frida. Foto: Helén Pe

Vilken är julens bästa smakkombination?
– Choklad och pepparkaka!

Tiden innan jul är ofta knapp, hur ska man tänka om man vill planera sitt julbak? (Men inte vill göra allt när barnen lagt sig...)
– Om det är möjligt – baka med barnen! Ta en dag när ni är lediga från alla måsten, på med julmusik och baka tillsammans. Det är kladdigt men också väldigt roligt! Och barnen kommer att älska det. Sedan är det bara att fylla frysen. Nästan allt godis och alla bakverk inför jul kan frysas in i upp till tre månader. Så oavsett om du bakar med barnen eller ej så är mitt bästa tips att baka när du har tid, och frys in.

Bakar du tillsammans med din son? Vad bakar ni då?
Alfred är med mig i köket mer eller mindre varje dag. Ibland i fem minuter och ibland i någon timme. Han älskar att vara i köket. Nu är han 16 månader och stoppar det mesta i munnen för att smaka (fast vem gör inte det? ha ha), så det blir inte jätteofta som vi faktiskt bakar tillsammans. Men de gånger som han är med och rör om i smeten och liksom ser att det blir kakor av en deg – de stunderna är magiska. Roligast för Alfred är just småkakor (pepparkakor nu i jul), då får han en egen bit deg som han får knåda med. 

Hur väl klarar du av kladd och stök i köket?
– När jag får stå själv i köket och baka loss så vill jag gärna ha det så kladdfritt som möjligt. Det blir lätt rörigt med ett gäng skålar, verktyg och plåtar högt och lågt, men inte så mycket kladd. Är däremot Alfred med så blir det kladd och det är helt okej. Det är ju så han lär sig och utvecklas.

Hur skulle du beskriva din bakstil?
– Nytänkande och modern skulle jag nog kalla den. Jag är själv inte mycket för gamla småkakor såsom mandelkubb eller finska pinnar, jag är mer inspirerad av amerikanska bakverk som är just mer nytänkande. ”Extra allt” kanske är en fin beskrivning av min bakstil.

En del gillar ju att baka men fikar inte så mycket, hur är du?
– För mig går det i vågor. Ibland kan jag inte låta bli att fika och vill göra det nästan varje dag, och sedan när jag har fått ”för mycket av det goda” så kan det gå flera veckor utan att jag är sugen på att fika. Däremot smakar jag av de bakverk som är nya för min blogg och när jag gör böcker. Så jag fikar nog mer än jag tror och tänker. 

Frida Skattberg

Familj: Maken Robert, Alfred, 1. 

Bor: Gotland.

Gör: Bakboksförfattare och receptkreatör.

Aktuell: med boken ”Julbak deluxe” (Bonnier fakta).

Instagram: @bakamedfrida

Julens bästa smakkombination? Choklad och pepparkaka tycker Frida.Julens bästa smakkombination? Choklad och pepparkaka tycker Frida.Julens bästa smakkombination? Choklad och pepparkaka tycker Frida.
Julens bästa smakkombination? Choklad och pepparkaka tycker Frida. Foto: Helén Pe/Bonnier Fakta
Lussebullar i långpanna.Lussebullar i långpanna.Lussebullar i långpanna.
Lussebullar i långpanna. Foto: Helén Pe

Lussebullar i långpanna

En lussebulle är ju i regel formad till det klassiska S:et, inte sant? Men vad tror du händer om du trycker ut degen i en långpanna i stället, för att sedan skära i rutor? Jo! Du sparar både tid och energi i köket. Vad du däremot inte sparar in på är smak och saftighet. 

 

Ca 30 bitar

BULLDEG

25 g jäst

4 dl mjölk, 3 procent

2 dl vispgrädde

1 g saffran

1 tsk + 1 dl strösocker

2 ägg

1 msk vaniljsocker

½ tsk salt

150 g smör, rumsvarmt

14 dl vetemjöl special

GARNERING

1 ägg

1 dl blötlagda russin

1 dl pärlsocker

SOCKERLAG

1 dl vatten

1 dl strösocker

 

GÖR SÅ HÄR

1. Lös upp jästen i mjölk och grädde i en stor skål. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker och häll sedan ner det i jästblandningen.

2. Rör ner socker, ägg, vaniljsocker, salt och smör. Tillsätt slutligen mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg och tryck sedan ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Dela degen i 30 bitar med en vass kniv. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylskåp i 8–10 timmar.

3. Ta ut formen ur kylskåpet och sätt ugnen på 225 grader.

4. Vispa upp ägget och pensla degen. Tryck fast två russin på varje bulle och strö över lite pärlsocker. Grädda sedan mitt i ugnen i 12–15 minuter tills bullarna fått en fin gyllene färg.

5. Koka ihop vatten och socker i en kastrull på medelhög värme och låt sjuda tills sockret lösts upp medan bullarna gräddas. Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna helt innan du delar bullarna.

Blötlagda ­russin

Russin är torkad frukt som suger åt sig vätska fantastiskt bra. Och om du trycker ner torra russin i din deg så kommer de alltså att suga åt sig vätska från degen vilket medför att bullarna riskerar att bli torra. Så lägg russinen i ett glas och fyll sedan på med vatten tills de är täckta. Låt stå under tiden som du bakar eller ännu längre. 

After Eight-tryfflar.After Eight-tryfflar.After Eight-tryfflar.
After Eight-tryfflar. Foto: Helén Pe

After Eight-tryfflar

Denna tryffel är enkel att svänga ihop och rolig att använda på olika vis. Antingen som i detta ­recept, som tryfflar rullade i kakao eller som topping på en kladdkaka, som en dip (smält då snabbt i mikron) eller som en liten gömma i chokladbollar.

Cirka 30 stycken

1 ½ dl vispgrädde

260 g mörk choklad, hackad

12 bitar After Eight

35 g smör

GARNERING

1 dl kakao

 

GÖR SÅ HÄR

1. Hetta upp vispgrädde på medelhög värme i en kastrull. Värm tills du ser första bubblan och ta ­­sedan av från värmen.

2. Rör ner hackad mörk choklad, After eight och smör. Rör tills allt har smält och blivit en slät smet. Häll smeten i en form och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2 timmar.

3. Ta ut och rulla smeten till bollar som du sedan rullar i kakao.

 

Foto: Helén Pe

Knäck

Ingen jul utan en riktigt god och knäckig knäck. Jag kokar knäck minst fem gånger varje jul. Dels för att det är roligt att variera smaksättningen och prova nytt, men också för att knäcken alltid försvinner spårlöst hemma hos oss, utan det minsta tecken på knäcktjuvar. Händer det hos dig också?

Ca 120 stycken

KNÄCK

3 dl vispgrädde

3 dl ljus sirap

3 dl strösocker

3 msk smör

 

FÖRSLAG PÅ SMAKSÄTTNINGAR

1 ½ dl hackad mandel

1 ½ dl krossade polkagrisar

1 ½ dl krossad turkisk peppargodis

 

GÖR SÅ HÄR

1. 2. Blanda grädde, sirap och socker i en ­tjockbottnad kastrull. Koka utan lock – rör om då och då – tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124 grader. Det brukar ta mellan 20 och 35 minuter.

Tillsätt valfri smaksättning och smör. Fördela sedan smeten i knäckformar och låt stelna. Förvara svalt.

LÄS OCKSÅ: Alla julkalendrar genom tiderna – en härlig nostalgitripp