Frida Boisen är programledare för ”Trolljägarna”, där hon på nätet utger sig för att vara en 14-årig flicka. Foto: Unsplash, Johnny Wohlin/TV3

Frida Boisen låtsades vara 14-åring på nätet: ”Värre än mina värsta mardrömmar”

Programmet ”Trolljägarna” är tillbaka med en ny säsong. I avsnitt två utger programledaren Frida Boisen sig för att vara en 14-årig tjej och får hundratals sexuella meddelanden från män. Sedan konfronterar hon pedofilerna.

Övergrepp mot barn på nätet ökar just nu, eftersom fler barn än vanligt är hemma på grund av coronakrisen, uppger polisen.

– Det är skrämmande att förövarna själva uttrycker att det är många barn på nätet och de är lättillgängliga eftersom kontrollen på vissa appar och plattformar är mindre än det brukar vara, säger Patrick Cordner, sektionschef på polisens nationella it-brottscentrum.

Enligt polisen håller förövarna till på en dold del av internet, Darknet, där de utbyter tips och råd. Kontakten med barn tas däremot främst på vanliga sajter, chattar, sociala medier och onlinespel.

– Det är viktigt att du som förälder pratar med dina barn om vad de gör online. Så de förstår att det finns faror där ute och vad de ska göra om de blir utsatta. Det är viktigt att barnen förstår att de inte har någon skuld och att de vågar berätta, säger Patrick Cordner.

Att kontakten med barn tas på vanliga sajter har programledaren Frida Boisen upplevt på nära håll. I programmet ”Trolljägarna” letar hon och medprogramledaren Robert Aschberg upp olika nättroll och ställer dem mot väggen. Avsnitt två, som sänds tisdagen den 31 mars, handlar om pedofiler och sexuellt utnyttjande av barn på nätet. 

Frida! Berätta om avsnittet, varför ville ni lyfta just det här ämnet?
– Sexuella övergrepp och våldtäkter på barn är det absolut värsta jag vet. Hur rena rovdjur förstör barns liv, kränker deras kroppar och ger dem ärr för livet. Inte minst som mamma, gör det mig fruktansvärt arg och berörd. Idag, inte minst i dessa tider, när allt blir så digitalt är barnen så otroligt exponerade. Vi ville se hur illa det faktiskt är där ute. 

Du utger dig för att vara en 14-årig tjej – vilket bemötande fick du?
– Mitt 14-åriga jag blev uppvaktad av extremt många män. Det kunde vara 15, 20 nya män på en dag. Det är konversationer på Kik, Snapchat och Instagram, som pedofilerna ofta inleder oerhört raffinerat… Berömmer mig, säger att jag är vacker. Om jag säger att något är jobbigt i skolan eller hemma, är de ofta väldigt stöttande. De var där som vänner. 

”Pedofilerna var där hela tiden. Messade maniskt, dygnet runt,” berättar Frida Boisen. Foto: Unsplash

Frida berättar att de snabbt leder in konversationen på sex. De skickar bilder på sina stånd eller videor där de runkar. De säger att de vill träffa henne och berättar vad de vill göra med henne och att hon kommer få pengar när de ses. Att hon skulle få meddelanden i den stilen hade Frida räknat med, men inte att det skulle vara så här illa. 

– Det var mycket värre än i mina värsta mardrömmar. Pedofilerna var där hela tiden. Messade maniskt, dygnet runt. ”Vad gör du just nu? Kan du inte gå ut från lektionen och ta en bild på dig själv? Du är så vacker, jag blir galen av att tänka på dig”. De flåsade ständigt i örat, skickade nya runkvideor, tjatade hela tiden om när vi skulle ses. Samtidigt som de var omtänksamma, ville stötta när jag sa att ett franskaprov gått dåligt eller att pappa inte brydde sig. Men allt drev målmedvetet mot att de ville ses och våldta mig, det barn som de bygger en relation med. Det var som att man blev hjärntvättad med dessa pedofiler ständigt väsandes i min mobil. Jag fick hundratals meddelanden per dag.

 ”Allt drev målmedvetet mot att de ville ses och våldta mig, det barn som de bygger en relation med”

Vad chockade dig mest?
– Hur målmedvetna de här pedofilerna är av att sexuellt ofreda, utnyttja och våldta barn. Det är som ett parallellt heltidsjobb. Från det att de vaknar, på jobbet, till det att de lägger sig på natten. De går ur möten för att ha en videokonferens med mig i rummet bredvid där de väl hoppas kunna snabbrunka med en 14-åring. De kommer förvisso av sig när jag istället visar mig med mitt rätta ansikte och förklarar att de är med i ”Trolljägarna”.

Det är viktigt att vi pratar med våra barn om vad som sker på nätet, och förklarar att det aldrig är deras fel om en vuxen behandlar dem illa, menar Frida. Foto: Unsplah

Är det något eller flera av ”fallen” som har etsat sig fast, som du inte kommer glömma?
– Allt för många. Busschauffören, en familjefar som hejar på folk som går förbi i vår videochat, och minuten senare drar fram sitt kön inför mig och börjar runka. Mitt på jobbet. Eller högt uppsatta chefen på välkänt företag, mitt i Stockholm city, som bygger en relation med mig i veckor. Och beskriver hur jag ska sitta på mattan under hans skrivbord på hans flotta kontor och vilka tofsar jag ska ha som han ska hålla tag i när jag utför oralsex, och vad jag ska få betalt. Han var så säker på att han var omöjlig att identifiera. Honom kändes det extra bra att konfrontera.

 Finns det någon typisk förövare?
– Utifrån mina månader som 14-årig tjej på nätet: Den stereotypa förövaren är en man. Jag träffade inte på en enda kvinna. De finns säkert, men män är otroligt överrepresenterade. Hur många de är, i alla hörn av vårt samhälle – det chockade mig. Välutbildade, lågutbildade, lärarvikarie, kock, projektledare, unga, äldre. När vi pratar med landets främsta experter på pedofiler säger de att det kan handlar om att upp till 5 procent av befolkningen är pedofiler, även om alla inte agerar på det. När jag varit i stora folksamlingar efter detta känner jag ofta; vilka härinne sexchattar med ett barn? Vem är du? Det är otäckt.

”Jag är ju själv mamma och det känns för jävligt att så många barn utsätts i vårt land”

Som förälder är det lätt att bli chockad av det du berättar…
– Ja, och utsatta barn brukar berätta; ”fel sorts uppmärksamhet är i alla fall bättre än ingen uppmärksamhet alls”. Det måste vi alla tänka på. Se varenda unge! Det är vår plikt! 

Vad kan man som förälder göra för att hjälpa och skydda sitt barn?
– Se ditt barn! Ge ditt barn uppmärksamhet, tid, kärlek, trygghet, omtanke och respekt. Och prata om hur de har det på nätet. Bygg förtroende. Säg att du vet att det finns vuxna som låtsas vara vänner, men som vill barn illa. Fråga om ditt barn stött på sådana personer på nätet, som exempelvis vill prata snusk. 

Pedofilerna skapar förtroende med de utsatta barnen. Foto: Unsplash

Hur kan man prata om sådana här ämnen med barnen, tycker du?
– Det är jätteviktigt att prata med ditt barn om att det finns pedofiler där ute. I de flesta förskolor och skolor tar man upp ”Stopp min kropp!”. Påminn om det. Skuldbelägg aldrig. Undvik ”men varför gjorde du si eller så?” Det är aldrig barnets fel givetvis, om hon eller han blir utsatt för brott. Sen tror jag inte heller på att försöka kontrollera ditt barns sociala medier-användande. Ditt barn kan alltid ha ett annat konto, vid sidan av det du har access till. Ställ istället frågor. Och lyssna! Har du varit med om att personer skickar bilder eller filmer på könsorgan? Inte sällan jobbar pedofiler med skam. Att skrämma barn med skam, att de inte kommer att bli älskade, utan hatade om de berättar för någon. Förklara för dina barn att du ALLTID kommer att älska dem, och att de alltid kan prata med dig om jobbiga saker, och om någon säger något annat stämmer inte det.

”Jag har tidigt pratat med mina barn om att de flesta människor är snälla men att det finns vuxna som inte är det” 

Hur pratar du med dina barn om sånt här?
– Jag gör allt det där jag precis sagt. Påminner om att jag älskar dem och alltid finns här för dem oavsett vad som händer. Har tidigt pratat med dem om att de flesta människor är snälla men att det finns vuxna som inte är snälla. Utan som vill illa, är elaka och gör fel. Och som ibland begår vidriga brott mot barn. Jag frågar om de drabbats av pedofiler, av porrbilder, porrfilmer och annat på sociala medier. Det drabbas tyvärr de flesta barn av förr eller senare. Som organisationen Porrfri barndom brukar säga: Våga ta sexsnacket med dina barn, av vad de är med om på nätet. Våga be om hjälp. 

Om man anar oråd eller känner att man behöver ytterligare hjälp som förälder, vart kan man vända sig?
– Glöm inte att vuxna som inleder sexuella konversationer med ett barn begår ett brott. Skärmdumpa och polisanmäl! 

– Både Bris och Rädda barnen har vuxentelefonlinjer där du som förälder eller annan vuxen anhörig kan få stöd och hjälp.

Hit kan du vända dig

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50
Rädda barnens hemsida finns mycket informationsmaterial för föräldrar.
Barnrättsorganisationen ECPAT Sverige har öppnat en särskild stödlinje där barn och unga kan få hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp: 020-112 100  
Polisens guide till att skydda sig mot grooming

Läs även vår intervju med Eva Röse, ambassadör för Porrfri barndom: ”Jag blev förtvivlad när min son exponerades för nätporr”
Samt med kriminologen Nina Rung: ”Jag oroar mig för att barn far illa om skolorna stänger” 

Aktuellt just nu