Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Ny bryter författaren och journalisten Frida Boisen, mamma till Tilda och Arvid, tystnaden kring sin mammas självmord. Foto: Privat/Magnus Ragnvid

Frida Boisen: ”Min mamma är död och det är mitt fel”

Läs författaren, journalisten och tvåbarnsmamman Frida Boisens egna ord om när hennes mamma tog sitt liv – och skyllde allt på sin dotter. Nu vill hon uppmana andra till att våga prata om självmord, inte minst med barnen, för att rädda liv.

mamaredaktionen

Året är 2007 och jag har glömt att ringa min mamma på mors dag.

Lars, min man, vår 2-åriga dotter Tilda och jag har varit på barnkalas. När jag lyfter luren och ser ett missat samtal från mamma 17.02 tänker jag: Fasen också. Nu hann hon ringa först. Nu är hon säkert sur. Och besviken.

Frida Boisen

Ålder: 45.

Familj: Maken Lars Johansson, journalist, och barnen Tilda, 15, och Arvid, 12. 

Gör: Programledare för ”Trolljägarna” på TV3, journalist, författare och föreläsare och grundare av Talarnas.

Aktuell: Med självbiografiska romanen ”Berätta aldrig det här” på Bookmark Förlag.

När jag ringer tillbaka förbereder jag mig på en utläggning från mamma. Om att hon ska behöva ringa mig på mors dag. Att hon förstås inte är viktig för mig. Att det förstås bara är jobbet som är viktigt för mig. Nya tjuvnyp om att hon tycker synd om Tilda som har mig som mamma. ”Jag tycker det. Jag säger bara sanningen.”

Ord som sårar, som letar sig rätt in i hjärtat. Ord som får mig att gråta, nästan varje gång vi rings. Det går liksom inte att värja sig. Det spelar ingen roll att jag bedyrar min kärlek till både min mamma och min dotter. Det viftas bort som trams.

Så svårt att förstå, hur mamma, som jag älskar, som alltid varit där för mig, som uppmuntrat mig, som bakat bullar med mig, som kramat mig, nu gör det till en sport att ständigt kritisera. 

Hur kan jag välja att vara chef, välja att sitta i tv, välja att inte ta en lång föräldraledighet, välja att inte sortera tvätten, välja att skriva krönikor, ständigt tycka saker, måste jag verkligen det? Samtidigt som jag ska vara mamma.

Jag är beredd på ytterligare en attack på mitt usla föräldraskap, men också på en passning om min uselhet som dotter.

Mamma svarar inte när jag ringer upp. Och jag får aldrig mer prata med henne. Nästa dag nås jag av beskedet att mamma är död. Och det är när jag läser hennes sista hälsning i ett brev som hela världen rämnar: 

Frida
Nu fick du som du ville!

Mamma är död. Och det är mitt fel.
Skulden, skammen, ångesten.
Bottenlös.

Så jag lovar pappa. Samma dag. Att begrava hemligheten i kammaren av tystnad. Där så mycket annat redan ryms. Jag har blivit van vid att låsa in hemligheter i tystnad. Men det är svårt att ljuga för sina barn när andra, nya självmord kryper nära.

Jag lovade min pappa att inte berätta för någon, men jag tänker inte längre vara tyst. Det går inte. För tystnaden sliter inte sönder bara mig. Tystnaden dödar. Var sjätte timme tar någon sitt liv i vårt land. Ofta för att man känner sig alldeles ensam.

”Hjälp den som egentligen kanske vill berätta”

I dag vet mina barn, att vad som än händer, hur dåligt de än mår: Berätta. Vi finns här, deras pappa och jag, familj, vänner, psykologer, läkare, kollegor, hjälplinjer. Det finns alltid hjälp. 

Psykiatrikern och suicidpreventionsexperten Ullakarin Nyberg har lärt mig att självmordstankar är lite som att falla ner i ett mörkt, hemskt hål. Att känna sig övergiven och ensam. Och att det bästa vi kan göra för en medmänniska med självmordstankar är att visa att vi bryr oss. De exakta orden är inte viktiga, utan den genuina viljan att hjälpa.

”Vi har alla den här kapaciteten, det är en mänsklig kraft. Det är aldrig farligt att fråga hur folk mår. Våga öva på att fråga. Då kommer du att märka att du kommer närmare människor”, säger Ullakarin Nyberg.

För min mamma är det för sent.
För någon annan är det inte det.
Hjälp den som egentligen kanske vill berätta.
Men som tror att hon eller han är ensam i ett hål.

Våga fråga, våga bry dig.
Har du tur, kan dina ord rädda liv.

Av: Frida Boisen

Frida Boisen, journalist och författare, var 32 år när hennes mamma Rosita tog sitt liv. Nu kommer boken ”Berätta aldrig det här” där hon i romanform berättar sin historia. 

Du kanske också vill läsa den här gripande intervjun med skådespelerskan Malin Mases Arvidsson: ”Nike dog i magen, men banade väg för sin lillasyster”
Eller vår spelexperts bästa råd: 3 viktiga saker alla föräldrar bör veta om TikTok