Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Frida Berry Eklund har skrivit boken ”Prata med barn om klimatet” och upplever att det bästa sättet att stilla sin klimatoro är att engagera sig tillsammans med andra.
Foto: Appendix fotografi/Privat
2 AV 3
Foto: Privat
3 AV 3
Foto: Privat

Frida, 44: ”Att bli mamma gav mig kraft att vilja förändra världen”

Tvåbarnsmamman Frida Berry Eklund hade jobbat med klimatfrågor i flera år när hon fick barn – vilket förändrade allt. Hennes klimatoro ökade, men också hennes engagemang. Här tipsar hon om fem (enkla!) saker vi alla kan göra för att bidra till en bättre värld för våra barn. 

mamaredaktionen

Som nybliven mamma oroade jag mig för sjukdomar, värmeslag, prickar, amning och miljögifter. Och det var bara början. När min son blev äldre oroade jag mig för att han skulle komma bort, fallskador, solsveda och hur han hade det på förskolan. Nu har jag två barn – sex och nio år gamla – och inser att oron alltid kommer att finnas där, men vad jag oroar mig för förändras över tid.

Det finns dock en oro som slår allt annat: klimatförändringarna. Jag har jobbat med klimatfrågan i tio år, men det var först när jag fick barn som allt förändrades. Plötsligt fick det jag visste om klimatet en helt ny innebörd. Det gick inte längre att läsa rapporter och undra varför det inte görs mer inom politiken – det var ju min sons liv och framtid som stod på spel! 

Jag slogs av avsaknaden av föräldrarnas röster. Det är ju vi som ska skydda och föra barnens talan. Barnen har inte gjort något för att skapa det här problemet, men det är de som kommer att få leva med våra beslut. Med dessa tankar i huvudet kunde jag inte förstå: Var är alla upprörda föräldrar?

När Frida blev mamma ökade hennes oro, men också hennes engagemang. Foto: Frida Berry Eklund/Privat

När min son var ett år gammal drog en mammabekant igång en föräldragrupp för klimatet på Facebook, Föräldravrålet. Gänget bestod av engagerade småbarnsföräldrar som drevs av att göra livet bättre för barn – inte bara våra egna barn, utan allas barn. Vår devis blev: ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Vi skrev debattartiklar samtidigt som vi ammade, hade telefonmöten medan vi lagade familjens middag, och med bebisarna på höfterna demonstrerade vi på stan. Vårt mål var att få media att skriva om klimatet och politikerna att göra något åt klimatkrisen. I dag heter vår organisation Våra barns klimat och vi står också bakom den globala plattformen Our Kids’ Climate. 

Och devisen ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något” gäller faktiskt. Här kommer fem saker du kan göra redan i dag som bidrar till en bättre värld för våra barn: 

1. Stötta en klimatorganisation. Det finns många grupper och organisationer som engagerar sig för att vi alla ska ha en levande planet. Skriv på upprop, dela kampanjer och – om du har möjlighet – ge en slant i månaden för att ge andra kraft att driva på för förändring. 

2. Ta ett nytt vardagsbeslut – och berätta om det för andra. Det bidrar till att sprida ringar på vattnet och bygga nya sociala normer. Det som har mest effekt för klimatet är bilen (gå, cykla, åk kollektivt), biffen (ät mer växtbaserad mat), börsen (flytta dina pengar till mer hållbara alternativ), bostaden (byt till grön el och välj energisnåla vitvaror) och butiken (köp färre grejer och fokusera på hållbart och secondhand). Bara gör: byt till grön el.

3. Flytta pengarna. Banker, fondbolag och investerare placerar fortfarande dina och mina pengar i olja, gas och kol. Fundera på om du kan starta ett grönt sparkonto till barnen och fråga banken vilka hållbara alternativ de har. Har de inga – kräv att de ska erbjuda det. 

4. Påverka jobbet. Ett av våra viktigaste sammanhang är våra jobb. Att påverka vad företag och organisationer gör kan ha stor effekt och dessutom inspirera andra att ta efter. Välj en fråga som du brinner för, hitta några andra att kroka arm med och framför förslaget till din chef. Det kan exempelvis vara att göra om resepolicyn så att tåg premieras framför flyg.

5. Rösta med hjärtat och fokus på barnen. Nästa år är det val och då är det viktigt att vi får in personer som baserar sina beslut på fakta och vetenskap, inte på känsla. Ta reda på mer om det parti du tänker rösta på och hur de tänker om klimatet. Det går jättebra att mejla personer på valbar plats i din kommun och fråga hur de kommer att jobba för en planet med friska ekosystem för dina barn. Är du inte nöjd med svaren, säg att du kommer att lägga din röst någon annanstans.

Min oro för klimatet har inte försvunnit. Så länge problemet kvarstår kommer den att finnas med mig. Jag önskar att jag kunde lägga min tid på annat, men tyvärr går det inte att ”oveta” när man väl vet. Den bästa boten jag hittat för min oro är att engagera mig tillsammans med andra som känner likadant. Då blir bördan lättare att bära och vår föräldrakraft starkare.

Av: Frida Berry Eklund

Frida Berry Eklund

Ålder: 44.

Bor: Nacka.

Familj: Man och två barn, 6 och 9.

Gör: Författare till boken ”Prata med barn om klimatet” (Natur & Kultur), talesperson för Våra barns klimat (tidigare Föräldravrålet) och grundare till Our Kids’ Climate.