Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pappan fångade moderkakan i ett durkslag

Freebirthing – kvinnorna som föder på egen hand

För de allra flesta gravida kvinnor i Sverige är det självklart att gå till mödravården, och att sedan föda sitt barn på sjukhus. Men det finns också ett litet antal kvinnor som väljer bort det – och vill föda på egen hand. Att föda utan legitimerad vårdpersonal på plats kallas för oassisterad förlossning eller freebirth. 

Vem är då den typiska freebirtharen – och varför väljer kvinnor det? 

Freebirtharen, en kvinna som föder på egen hand, är oftast väldigt påläst och har noga vägt olika risker mot varann. Hon vill undvika onödiga interventioner, och föda på en trygg plats. Ofta har hon tidigare haft en jobbig förlossning på sjukhus. Det berättar barnmorskan, doulan och sexbarnsmamman Märta Cullhed Engblom. 

Märta har jobbat på flera förlossningskliniker och med planerade hemförlossningar, och har även själv skrivit inlägg om fenomenet freebirth på bloggen Föda med stöd. Hon vill inte reflexmässigt döma ut kvinnor som väljer freebirth, men det betyder inte att hon inte ser att det kan finnas risker.

– Jag skulle inte själv välja eller råda någon till en freebirth. Men det betyder inte att jag inte kan FÖRSTÅ varför vissa gör det valet. Just eftersom det är så otroligt viktigt att lyssna inåt och föda där man själv känner sig trygg.

– Förut trodde jag precis som de flesta andra gör: att de som väljer att föda utanför systemet är helt tossiga. Jag dömde ut dem! Men det gör jag inte längre eftersom jag har skaffat mig kunskap och lyssnat på kvinnor, säger hon till mama.

Barnmorskan Märta Cullhed Engblom. Foto: Lovisa Engblom / PRESSBILD

”Kvinnor som gör det valet blir oftast hånade”

Kvinnor som inte vill föda på sjukhus och som öppet berättar om det möts ofta av hård kritik och ifrågasättande. När den gravida träningsprofilen Rachel Bråthens ”Yoga girl”, i en intervju med mama berättade att hon ville föda sitt andra barn hemma, och att hon också avstod mödravård, kritiserades hennes beslut i flera artiklar. ”Föda utanför vården inte riskfritt” skrev DN i en artikel, och ”Vild graviditet kan vara din värsta idé”, menade Zina Al-Dewany på Aftonbladet ledare.

Rachel ”Yoga girl” Bråthen. Foto: Dennis Schoneveld

Märta Cullhed Engblom tror inte att Yoga girls beslut kommer påverka blivande mammor att vilja föda oassisterat.

– Tvärtom blir kvinnor som gör det valet oftast hånade och exotifierade. De stämplas som oansvariga mammor. Det är sorgligt att vi är så snabba på att döma ut andra mammor.

Det finns inga siffror eller statistik om hemförlossningar

Att freebirth skulle vara en växande trend i Sverige går inte att belägga. Enligt Eva Nordlund, ordförande för Barnmorskeförbundet, ökar hemmaförlossningar där en hembarnmorska närvarar i popularitet, men oassisterade födslar är ovanliga. Men det finns å andra sidan inga siffror eller statistik om hemförlossningar. Bara förlossningar på sjukhus registreras i Graviditetsregistret och hos SCB. 

”Missnöjet är utbrett gällande vården”

Barnmorskan Sara Dellner tror att förlossningskris och nedskärningar inom vården kan göra att alternativa vindar blåser. Det är inte förvånande, eftersom det finns ett utbrett missnöje och en frustration, både bland vårdpersonal och patienter, säger hon. Men att avsäga sig vård är inget hon rekommenderar. Tvärtom.

Barnmorskan Sara Dellner. Foto: Privat / Privat

– Mödravården är absolut frivillig, även om i princip alla gravida väljer att gå till en barnmorska. Men hur ska din intuition berätta för dig om du har en moderkaka som sitter för öppningen av din livmoder? Att din moderkaka börjar svikta i funktion? Att du drabbats av ett virus eller en bakterie som riskerar att ditt barn tar skada eller föds alldeles för tidigt? Att försöka föda ett barn vaginalt med en föreliggande moderkaka är livsfarligt för både mor och barn. Det måste inte vara svart eller vitt, att lyssna inåt innebär inte att du behöver ta potentiellt livsfarliga beslut, säger hon och fortsätter:

– Har vi glömt bort hur många barn och födande som dog i barnasäng för bara hundra år sedan? 

En del kvinnor vill bara föda med kejsarsnitt 

Barnmorskan Asabea Britton. Foto: Hannah Hedin

Systrarna Asabea och Opokua Britton, barnmorska och doula, är precis som Märta Cullhed Engblom inne på linjen att freebirthing handlar om att kvinnan vill känna kontroll, kunna styra förlossningen själv och att man inte litar på vården. De ägnar ett helt poddavsnitt åt freebirthing, och tar bland annat upp fyrbarnsmamman Josy som födde i havet som ett exempel. Den mamman delade själv bilder på sin freebirth i sociala medier, något som blev viralt och även vi på mama skrev om. 

– Jag tror att de flesta tänker att det här en hippiegrej, säger Opokua och frågar Asabea vilka hon tror väljer freebirth.

– Min uppfattning när jag har pratat med kvinnor som har valt eller vill ha freebirth, är att det oftast, nästan alltid, är ett väldigt medvetet och väl ”researchat” val som inte görs lättvindigt. Utan det görs med sig själv och sitt barn i åtanke, man tänker att det här är det bästa för en, svarar Asabea.

Asabea Britton pekar också på att kvinnorna kan vara rädda för rasism eller diskriminering från vårdens sida, om de tidigare har varit med om en jobbig upplevelse. Hon önskar att man kunde sluta omyndigförklara kvinnor som pratar om freebirth – för det finns ett ohämmat sätt att se på gravida.

– Istället för att dumförklara de som väljer det, i stället för att vara blint kritisk och tänka att de inte fattar, var nyfiken och kanske se det som ett betyg på den traditionella förlossningsvården..., säger hon i podden.

Därför vill kvinnor föra hemma på egen hand

• Man ser faror och risker med att föda på sjukhus = onödiga interventioner

• Tillit och förtroende till den egna kroppen och förmågan att föda barn

• Integritet

• Autonomi och kontroll

• Brist på barnmorskor som kan bistå vid en planerad hemfödsel (eller att inte klicka med barnmorskan som finns)

• Säkerhet

• Tryggheten i det egna hemmet

• Att se förlossningen som en familjeangelägenhet

• En önskan sen långt tillbaka om att få föda hemma ”själv”

• Tillit till instinkter och intuition

• Förlossningstrauma: vilja undvika, eller tidigare trauma vid födsel på sjukhus

• Att det känns rätt helt enkelt

• En önskan om att helt och fullt ta ansvar för födseln

Källa: Barnmorskan Märta Cullhed Engblom

Är det lagligt att föda på egen hand?

Alla får föda hemma i Sverige om man vill. Det finns inte heller någon lag om att man måste ha en barnmorska som assisterar. Så länge barnet ligger inne i magen är hen inte en juridisk person, utan det är mamman som bestämmer över sin kropp. 

Barnmorskeförbundets ordförande, Eva Nordlund, rekommenderar att det alltid ska finns en utbildad barnmorska i närheten om man väljer hemfödsel.