Fredrik Backman: Till en vän som inte har barn

Fredrik Backman skriver krönikor om barn och föräldraskap i Vi Föräldrar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

"Kära vän som inte har barn.

Du vet hur en del småbarnsföräldrar säger ”men när DU får barn, då kommer du FÖRSTÅ det här!” till dig? Jag är inte en sån jävel. Jag vill bara klargöra det.

Inte för att jag har något emot andra småbarnsföräld­rar. Inte alls. Flera av mina bästa vänner är småbarnsföräldrar. Jag dömer inte. Jag är bara trött på att du sätter oss allihop i samma fack. Förstår du? Jag vill bara inte att du ska ta för givet att jag kommer gilla din polare Benjamin bara för att vi båda två har ungar. Okej?

Visst, jag har barn liksom. Men det är ju inte hela min IDENTITET för det! Jag menar, handen på hjärtat, det var inte direkt skitsvårt att tillverka det. Jag har ägnat mer tid åt att Youtuba Stalking Cat och försöka hitta flygplatsen i Grand Theft Auto 4 än jag har ägnat åt att skapa liv. Det var svårare att lära sig att köra bil än att lära sig hur man skaffar barn, och några av de dummaste människor jag någonsin har träffat har fasen körkort.

Så det är inte det att jag ogillar Benjamin. Jag blir bara lite kränkt av att du och din tjej bjuder min fru och mig på middag och sen bara ”ja, vi bjöd Hillevi och Benjamin också. Ni har j-ä-t-t-e-mycket gemensamt!” Och sen ler ni hemlighetsfullt, som om ni tänker säga att de också är med i Illuminati, och kläcker ur er ”de har också barn!!!”.

Som om vi skulle vara själsfränder bara för att deras internetleverantör också hade tekniska problem för två vintrar sen och ingen av dem pallade köra till Statoil. Det är som att säga ”Ja! Benjamin gillar också tv!”. Han kanske uteslutande ser dokumentärer om slaget vid Iwo Jima och instruktionsfilmer om hur man bygger rörbomber? Både Darth Vader, Carolaoch den där killen som delade ut flyers om ”Special performance: Banana shooting!” utanför den där klubben i Patong Beach när du var 19 har liksom varit småbarnsföräld­rar. Det betyder inte att de skulle komma överens.

Visst. Det skulle de kanske. Det vet ju inte jag. Men jag menar som princip. Det är fördomsfullt av dig att bara anta att de skulle det.

Inget ont om den här Benjamin, alltså. Men fortplantning tillhandahåller inte per automatik en uppsättning biologiska superkrafter som gör oss socialt kompatibla. Vi blev inte bitna av samma radioaktiva bvc-sköterska på förlossningen och började klä oss i spandex. Det föds ett barn i Sverige var femte minut, men det betyder inte att min högsta dröm automatiskt är att äta middag med ett nytt halvdussin dårar varje kvart.

Jag är faktiskt också en individ. Jag har också känslor.

Och visst. Visst.

Visst.

Nu ska visserligen Benjamin och jag ta med ungarna på vattenland på söndag. Och när de har somnat ska vi äta salamitortillas och kolla på sjätte säsongen av Rules of Engagement.

Men det handlar inte om att vi båda två är föräldrar utan om… ja. Det handlar liksom om skitmånga andra grejer. Och jag kan liks… vafan. Jag behöver faktiskt inte försvara det här för dig. Fattar du det?

Nej, det gör du inte.

Men när du själv får barn, då kommer du fan göra det."

Fler krönikor av Fredrik Backman hittar du här!

Texten publicerades 2012.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!