Fredrik Backman: All makt åt Tayo. Vår befriare.

Fredrik Backman skriver krönikor om barn och föräldraskap i Vi Föräldrar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

"Den heter Tayo. Den är ond. Den måste stoppas.

Ni måste lyssna på mig!

Jag heter Fredrik Backman. Jag kommer från framtiden. Och om ni läser det här är jag rädd att allt redan är för sent.

Visst, ni skrattar nu. Som åt ett skämt. Men om några minuter kommer även ni att veta vem Tayo är. Och då kommer ni att vända er till andra småbarnsföräldrar, och de kommer att skratta först, men när ni berättar vem Tayo är så kommer de att viska ”åh… åh är det DEN…”.

För mig började det med Pippi. Men jag vet andra som började med Chuggington. Eller Drömmarnas Trädgård. Eller den där trötta tanten i mjukisoverall som bakar en brandbilstårta. Eller snubben med släpande vokaler och mystiskvitskåpbils-betoning på sina ”m” som har lagt upp tusen frikkin klipp där han öppnar Blixten McQueen-leksaker och flåsar ”mmm, nice and colorful”.

De ledde alla till Tayo. På Youtube undkommer ingen Tayo.

Jag lämnade min son oövervakad vid Ipaden i två minuter, och när jag kom tillbaka var den där. Med sin klämmiga lilla signaturmelodi och de vaggande små karaktärerna. Som videon i The Ring. Och visst, visst, den verkar harmlös i början. Ondskan gör alltid det. Men några dagar senare försökte jag hitta den själv, och vet ni vad man märker då? Att det är o-m-ö-j-l-i-g-t, det är vad fan man märker! Jag satt och klickade på related-länkar i fyra timmar, jag gick igenom hela historiken. Jag sökte på alla rimliga sökord. Ingenting! Den är Youtubes Keyser Söze.

Sedan gick det sju dagar. Och en tidig söndagsmorgon hörde jag min son tassa genom hallen. Hörde klicket av knapplåset. Och trettio sekunder senare: Melodin. De vaggande små karaktärerna. Ondskan.

Och visst, ni bara ”mäh hur svårt kan det vara at…”, och visst. Visst! Det är så det börjar. Men när ungarna hittar det där klippet så är alla länkarna på ko­reanska. Fattar ni hur lång tid det tog mig att ens fatta att det var just KOREANS­KA eller!? Veckor!!! Och hur många klick tog det min son att hitta Tayo igen? T-r-e. Och visst, ni skrattar, men ni vet fortfarande inte vem Tayo är. Alla föräldrar skrattar innan de vet vem Tayo är. Men jag grävde fram sanningen. Jag Googletranslejtade skiten ur det här. Och sedan gick jag till världen med sanningen. Och då sa varenda småbarnsförälder först ”nä, vem då?”. Och sedan ”åh… jaså…DEN!”

Och snart kommer du också att göra det. Vända dig mot närmaste person bredvid dig och säga ”jag läser en krönika här om Tayo, vet du vem det är?”. Och när de skakar på huvudet kommer du att säga ”det är en koreansk tecknad serie på Youtube, den handlar om ett gäng små talande bussar, och en av dem heter Tayo, och den har en signaturmelodi som liksom äter sig in i din hjärna och får dig att vilja hälla kaustiksoda i hörselgången…”. Och då kommer de att titta länge på dig. Och sedan kommer de att nicka sakta och säga ”åh… åh är det DEN! Mina barn älskar den! Jag fattar inte hur de hittade den bara…”.

Och det är så det börjar.

Jag heter Fredrik Backman. Jag kommer från framtiden. Och om ni läser det här är jag rädd att allt redan är för sent."

Fler krönikor av Fredrik Backman hittar du här!

Texten publicerades 2013.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!