Fredagsmys – tips och inspiration som gör familjekvällen ännu bättre

Fredagsmys har blivit ett givet inslag hos de flesta svenska småbarnsfamiljer, även hemma hos mamas medarbetare. Här delar vi med oss av vad vi äter under fredagsmyset – kanske får någon av er läsare nya tips!

Tacos på fredagsmyset hos chefredaktör Lollo Bratt Tidmarsh:

– Jag önskar verkligen att jag kunde säga något originellt här, men fredagsmys hemma hos innebär tacos. Typ alltid. Ibland varierar vi det med fajitas, det vill säga typ samma fast med kyckling istället för köttfärs. Chips alternativt popcorn när barnen är vakna och sedan, när de somnat, CHOKLAD!

Caroline Borg, redaktionell projektledare, fredagsmyser så här:

– Vi är oftast hos vänner på fredagkvällar, så det blir fredagsmys där, men de kvällar då vi är hemma äter vi helst plockmat – precis som jag är uppvuxen med. Chark, ost, grillad kyckling eller revbensspjäll, tomat med mozzarella och annat som bara är att lägga upp. Min son Sam, 3, äter samma som alla(!) andra middagar: Pasta och gurka.

Bricka fyllt av gott, ja tack!

Fredagsmys hemma hos Maija Mårtensgård, f d redaktör:

– Jag älskar fredagar och fredagsmys! Måns, 3, och Nina, 6, får något enkelt till middag efter förskola och skola, medan jag och min man hänger i köket och lagar mat och dricker vin. När kidsen är parkerade i soffan med varsin popcornskål får vi äta i lugn och ro. Ibland kommer de ut och tigger till sig en glass – ministrutarna från Picard är en klassiker!

F d redaktionschef Malin Lundberg Aguilera fredagsmyser med ostbricka:

– Jag är så glad att jag och barnen 2017 kommer vara så supertrendiga. 2017 års stora trend är nämligen… bam… tacos! Ja, inte vanliga färstacos, utan mer veganska och pokétacos. Det äter vi inte. Men vanliga tacos på mexikanskt vis med lime och koriander. Varje fredag. Efter det dukas det upp ostbricka. Barnen älskar det! Och det är nog i ärlighetens namn själva ”bricktricket” som lockar, för ostbrickan innehåller ju ost som inte riktigt passar dem. Jag lastar dock på med rosmarinknäcke, getost och en klick honung och barnen mumsar på morötter, chips och kanske en gnutta brie.

Torkad mango och ministrutar, mums!

Fredagsmys hos webbredaktör Lisa Nyléns familj:

– För mina två barn på 3 respektive 5,5 år, är fredagsmyset lika med torkad mango! Vi lyckades vid något tillfälle lura i dem att det var lite extra lyxigt, och nu är det det enda de begär framför tv:n efter fredagsmiddagen. När de har somnat äter jag lakritschoklad framför tv:n!

Popcorn eller fika är fredagsmys hos Nina Hampusson, f d redaktör:

– En dag kom min äldsta son hem från förskolan och sa: "Det är så tråkigt när de frågar på förskolan vad vi ska göra på fredagsmyset, för jag måste alltid svara 'Ingenting'". Vi har aldrig aviserat det som fredagsmys, men efter det införde vi tydligare att det är någonting extra efter middagen, till exempel popcorn eller fika. Under en kort period hade vi, på sonens initiativ, tacogratäng varje fredag, men det slutade vi med efter en månad då alla ledsnat.

Klara Frankzén, f d AD, tipsar om fredagsmys på Ica:

– Vi går ibland till Ica Maxi och provsmakar oss runt, sedan köper vi det vi gillar. Det blir ofta tryffelsalami, som alla gillar, plus chips och popcorn till fredagsmyset.

Gör som konditorn My Feldt och låt barnen vara med i köket!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!