Förvaringsexperten: "Allt ska ha en egen plats"

Förvaringsproffset: "Allt ska ha en egen plats"

Förvaringsproffset och trebarnsmamman Susanne Liljenberg är en av grundarna till svenska succékedjan Granit. Hemgjord "legomatta" och korgar står på agendan när hon ger sina bästa ordningstips.

SUSANNE LILJENBERG

Ålder: 46.
Bor: I Visby.
Familj: Sambon Mattias Nordberg, 40, Vilmer, 12, Alve, 6, och Vidar, 5.
Gör: Grundade Granit 1997 med Anett Jorméus. Numera kreativ ledare och varumärkesutvecklare på Bergendahl Home Deco, där Granit ingår, delägare i företag på Gotland, föredragshållare, kreativ entreprenör och konsult. Är helt självlärd.
Dold talang: Behärskar eldslukning.

Varför har Granit blivit en sådan succé?
– Vi kom i helt rätt tid. Behovet av smart förvaring var stort. Ikea och Åhléns hade förvaring, men större artiklar. Vi kunde erbjuda allt från små kassettlådor till den stora förvaringslådan och var i slutet av 90-talet ensamma i vårt slag, säger Susanne Liljenberg, en av succékedjan Granits grundare.

”Estetisk funktion” var ledord när ni startade Granit – definiera!

– Vi vill stå för produkter som ögat gillar, men som även är funktionella. I det ingår även överraskande funktion, exempelvis en väska som också innehåller en nyckelring som sätts fast med kardborrband.

Vad är första steget när man rensar i röran?
– Att ta fram ett antal flyttkartonger eller sopsäckar. Märk dem med ”skänk bort”, ”släng”, ”skadat”, ”spara” och så vidare. Det som hamnat i ”skadat” (som plagg med trasiga blixtlås, ljusstakar som aldrig limmas ihop) kan vara bra att slänga – man bör omge sig med hela saker för den goda energins skull. Sedan gör du en prioriteringslista. Om receptsamlingen känns viktigare än att sortera foton eller kläder – börja med den! Men ta en sak i taget, det är då det blir av.

– Sätt också upp massor av krokar. Dels på väggar och insidan av garderober, men även sådana som går att hänga lösa över dörrar.

– Barnens teckningar sätter du upp på väggen. När väggen är full kan du samla dem i en pärm eller tidsskriftssamlare. Alternativt klistra in dem i ett fotoalbum som du sparar och ger bort när barnen flyttar hemifrån. Det är betydligt roligare än att få teckningar nedslängda i en flyttkartong.

Barnens lekrum i huset på Gotland.

Hur slipper man städa varje dag?
– Mitt allra bästa tips är att se till att allt har en egen plats! Då går det snabbare när det är dags att städa. Och är du en bra förebild, så härmar barnen ditt beteende, som att till exempel hänga upp jackan i hallen och ta undan tallriken efter sig. Men dra ner på kraven – satsa hellre på att ha kul än helt välstädat.

Finns det några ”måsten” man bör ha hemma för att hålla ordning?
– Två tvättkorgar – en för vitt och en för kulör. Leksakslådor. Bra hallförvaring. Förvaring för återvinning av till exempel plastflaskor. Varannan fredag efter att vi har lämnat baren åker jag och min sambo till återvinningen och efter det fikar vi.

Hallens bästa vän - en förvaring till varje pryl.

Ofta ligger leksaker i köket, bör man avsätta ett köksskåp för leksaksförvaring?
– Ja, om man är mycket i köket. Vi har uppsamlingsställen runtom i huset. Lite korgar här och var där man kan samla upp allt från bollar, hjälmar, och kläder innan middagen. Sedan sorterar man från uppsamlingsställena.

Finns det en plats för allt?
– Ja. Alla prylar ska ha ett eget bo. Barnfamiljer har grejer slängda över hela huset, men har tidningarna, legot och vantarna en egen förvaring så skapar det lugn. Då tar det cirka 30 minuter att städa ett helt hus.

Stilrena lådor för vardagsrummet.

Är det inte bättre att bara slänga än att köpa mer och mer förvaring?
– Först ska man rensa! Men man kan även skänka bort i stället för att slänga. Vi har en låda som heter ”ge bort”. Där lägger vi saker vi tröttnat på. Senast gav vi bort en lampslinga till en ny lycklig ägare. Man ska inte vara rädd för att ge bort återvunnet.

Hur ser det ut hemma hos er?
– Vi har det väldigt enkelt, personligt och blandat – en stol från återvinningen, en från farmor, en från när jag flyttade hemifrån.

Susannes bästa förvaringsknep för varje rum:

HALLEN:
– Regel nummer ett är att ha en låda för allt. Det behövs inte en låda till varje familjemedlem, utan en för vantar (både barn och vuxna), en för mössor, och så vidare. Sätt bilder utanpå vad de innehåller. När det är minus 10 grader ute och morgonstress hinner man inte stå och leta efter vantar och mössor. Sätt också upp många krokar, 20–25 stycken. Och köp ett nyckelskåp eller magnetvägg.

KÖKET:
– Köket går man oftast in i först när man kommer hem med matkassar och post. Skaffa ett mappsystem, vårt står framme på köksbänken. I det lägger ni all öppnad post. En kalender där man skriver in barnens förskole- och skoltider samt aktiviteter är också ett måste. Förvara också kökshanddukar i köket. Många har ett linneskåp där alla hemtextilier ligger, men man ska inte behöva springa runt i huset för att hämta en kökshandduk.

VARDAGSRUMMET:
– Ha många hyllor och korgar där tidningar och prylar kan ligga. Men glöm inte att lite röra också gör rummet personligt.

BARNRUMMET:
– Stora plastkärl för förvaring av lego och tågbanor. Vi har också en egenuppfunnen ”legomatta” – två gamla ihopsydda lakan. På den lägger vi allt lego som barnen häller ut. Då går det snabbt att plocka upp bitarna. Det spar mycket tid att slippa plocka legobitar över hela rummet när de ska tillbaka i kärlet.

SOVRUMMET:

 


– Här har vi så lite saker som möjligt, men en hylla över sängen är bra. Men golvet bör vara rent. Undvik att lägga kläder där och att ha dammsugaren framme, då blir sovenergin sämre. Det ska vara rent under sängen.

 

 


BADRUMMET:

 


– Vi har en korg för plåster, febertermometer, pincett och nagelsax. Sedan har jag en korg och min sambo Mattias en. Handdukarna förvaras i badrummet, inte i linneskåpet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!