Knepet som gör att barn vill äta upp sina grönsaker (enligt forskning!)

Svårt att få ditt barn att även äta av grönsakerna? Genom att låta barnen hjälpa till med matlagningen så kan det faktiskt gå mycket lättare. ;) Vi visar dig hur!

Skölja, rensa eller mosa. Ja, det är uppgifter som barn brukar tycka är roligt att göra när de hjälper till i köket – något som också kommer att få dem att äta mer hälsosamt. Det visar en ny forskning från Nestlé reserach institute som jämförde vad barn valde att äta när de hjälpte till att laga sin egen mat, med vad de åt när de inte gjorde maten.

- Vi fann att barn som var med i köket åt mer varierat av sin måltid och en betydligt större mängd grönsaker, säger Susanne Wolff, kost och hälsoexpert på Nestlé i Norden.

Men hur lagar man då hälsosam mat tillsammans med barn? Här är 4 enkla tips att tänka på:

1. Låt barnen kontrollera färgerna på tallriken

- Det bästa tipset för hälsosam matlagning är att använda en mängd olika färger. Genom att göra så ser du till att få en mängd olika vitaminer och mineraler från grönsaker och annan mat, och som en bonus ser maten aptitlig ut. Ge barnen i uppgift att dubbelkolla att maten på tallriken innehåller ett visst antal färger, säger Susanne Wolff.

2. Gör mönster av maten – var kreativ

Gör den nyttiga maten till bilder och former på tallriken. Broccoli och andra grönsaker är mycket lättare att äta om man gör broccoli till träd eller målar formar så som hjärtan, stjärnor och ansikten.

3. Räkna och lär

När ni lagar mat tillsammans så kan det vara roligt att få in lite matte. Exempelvis när ni mäter upp ingredienserna. Låt barnet hjälpa till med att räkna.

4. Låt det bli stökigt

När barn är med i köket och räknar, sköljer, mosar och rensar så kan det (minst sagt) bli lite stökigt. Men ta det med en klackspark. Låt barnen istället vara kreativa och så kan ni städa tillsammans efter middagen istället.

Fakta: Nestlé Hälsobarometer, en undersökning utförd av YouGov på uppdrag av Nestlé.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!