Forskare: Två mammor, två pappor eller en av varje spelar ingen roll för barnen

Den största studien någonsin i ämnet har konstaterat: inget tyder på att barnen på något vis skulle påverkas negativt av samkönade föräldrar.

Redan 1990 var många forskare eniga om att man inte kunde se något bevis för att barn i samkönade familjer skulle påverkas negativt av hemmiljön. Och runt millennieskiftet hade man egentligen nog på fötterna för att konstatera: inga förändringar gällande barnens psykiska hälsa, beteende eller inlärning har kunnat hittas i familjer med samkönade föräldrar gentemot i heterofamiljer.

Först förra året, 2015, fick man allt samlat – svart på vitt. Amerikanska forskare gick igenom och samlade 19 000 studier och artiklar i ämnet, så långt tillbaka som till 1977. Studien var en samstudie mellan de två universiteten University of Colorado Denver och University of Oregon.

– Jag ville analysera forskning från de senaste decennierna för att avgöra om det fanns enighet bland forskare i ämnet. Jag fann överväldigande bevis för att forskare är överens om att det inte finns någon negativ inverkan på barn till samkönade par, berättade Jimi Adams som lett forskningen vid University of Colorado Denver, för Science Daily.

Nu finns mama i nytt appformat! Missa ingenting från din favorittidning. Ladda ner mama nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!