Forskare: Att ha småbarn hemma är bättre för immunförsvaret än vaccin

Vi har inte sett slutet på vabruari ännu. Magsjuka, influensa, halsfluss och förkylningar sänker en efter en av oss. Som på beställning, för att peppa oss igenom de sista veckorna av vab har en ny studie presenterats. Resultatet visar att familjer med två vuxna och små barn får ett lika fullgott immunförsvar av sin livssituation, som ett vaccin skulle kunna ge.

I studien (från Leuven universitet i Belgien och Babraham Institute i England) har man tagit en noggrann titt på 670 deltagare inom ett ålderspann mellan 2-86 år. Man har tagit med i beräkningen varje individs ålder, vikt och kön – för att sedan analysera hur immunförsvaret har fungerat i de olika åldrarna och i olika familjekonstellationer genom livet. Deltagarna i studien följdes och analyserades under tre år.

En faktor stod ut tydligt gentemot de andra. I familjer där två vuxna levde tillsammans med små barn så påverkades föräldrarnas immunförsvar till det bättre. De två vuxna hade nämligen en 50 % lägre variation mellan sina immunförsvar, vilket innebär en minskad risk för att drabbas av säsongssjukdomarna.

LÄS OCKSÅ: Halsfluss hos barn – smitta, symptom och behandling

– Det här är första gången någon har tittat på, och jämfört, immunprofiler hos två personer som inte är besläktade, säger forskningsledaren Dr. Adrian Liston till Science Daily.

– Föräldraskap är en av de största miljöutmaningar som någon kan utsättas för, därför är det väntat att det påverkar immunförsvaret - men att småbarnsåren är en bättre investering i immunförsvaret än ett influensavaccin, det är något helt nytt. Sömnbrist, stress, kroniska infektioner och alla andra utmaningar under föräldraskapet ger oss inte bara gråa hår, utan leder även till något gott för vår kropp. Jag tror alla föräldrar ända upp till skolåldern kan uppskatta effekten som deras barn har på immunförsvaret,

Andra fynd under studien var hur otroligt elastiskt vår immunsystem är. Direkt efter en infektion som influnsa eller förkylning så börjar immunsystemet byggas upp igen och är väldigt snart tillbaka i sitt ursprungsläge. Äldre personer har en lite längre period tillbaka – och har också generellt ett lägre immunsystem i grunden.

Så nu kan vi slippa paniken över barnets snoriga pussar. Många av oss är ju mer eller mindre immuna ändå! 😉

Gillade du den här artikeln tror vi även att du skulle tycka att det var intressant att läsa om varför det kan vara bra att samsova länge med barnen.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? Gör som nästan 17 000 andra och följ oss även där

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!