Proteststorm från föräldrar när pojke ska vara lucia

En skola i Ödeshög har drabbats av en proteststorm från föräldrar efter att en pojke valts till Lucia. "Vi följer läroplanen. Vi ska lära ut jämställdhet och demokrati", säger läraren Anna Wissman till Corren.

När årets lucia skulle väljas i årskurs fem i Fridtjuv Bergskolan i Ödeshög lät man alla som ville kandidera skriva sitt namn på en lapp och lägga lappen i en hatt, rapporterar TT. Sedan drogs ett namn och det barnet fick bli årets lucia. I år blev lucia en pojke - något som fått många upprörda föräldrar att höra av sig till läraren, rektorn och skolchefen.– Upprörda mejl och sms började strömma in. Nästan alla var negativa, vissa rena personpåhopp, säger läraren Anna Wissman till Corren.Att en pojke ska vara lucia är inget problem i klassen - klasskamraterna är positiva till valet. Det var när beskedet nådde barnens föräldrar som protesterna började strömma in.– En del verkar tro att det var en ploj att välja en pojke som lucia. Men vi följer ju läroplanen. Vi ska ju lära ut jämställdhet och demokrati, säger Anna Wissman.

Skolan har inga planer att ändra beslutet, däremot har de bjudit in kommunen officiella lucia, som är en kvinna, att lussa tillsammans med femteklassarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!