Kan man få föräldrapenning som student eller arbetslös? Och vad är maxtaket på för föräldrapenning? Försäkringskassan har svarat på de vanligaste frågorna.
Kan man få föräldrapenning som student eller arbetslös? Och vad är maxtaket på för föräldrapenning? Försäkringskassan har svarat på de vanligaste frågorna. Foto: Istock / Istock

Föräldrapenning – allt du behöver veta om tillägg, tak och lägstanivå

Föräldrapenning är en djungel av tillägg, inkomsttak och lägstanivåer. Här samlar vi svaren på vanliga frågor kring föräldrapengen som Försäkringskassan brukar få. Hur funkar det om man är student, arbetslös eller arbetare?

Försäkringskassan: Så funkar föräldrapenning 2020

Som blivande, eller nybliven, förälder kan det vara lätt att dra sig för att ge sig in i Försäkringskassans djungel, för att lära sig hur föräldrapenning fungerar. För att göra det lite lättare svarar Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, på några av de vanligaste frågorna. 

Innehåll föräldrapenning (gäller från år 2020):

Så beräknas föräldrapenningen 

Vad är maxtaket - hur mycket får jag max tjäna? 

Tillägg på föräldrapenningen

Vad innebär en lägstanivå?

Vad innebär grundnivå? 

Hur många dagar får man per förälder? 

• Vad är dubbeldagar? 

Föräldrapenning som arbetslös

Föräldrapenning som student

Så får du ut mest föräldrapenningen

Vad är taket för föräldrapenningen – finns det ett max för hur mycket man får tjäna? Japp, det finns det. Foto: Istock

• Elina, 26: ”Så delade vi upp föräldraledigheten jämställt”  

Hur beräknas föräldrapenning?

– Föräldrapenningen beräknas utifrån den årsinkomst du har, upp till ersättningstaket, där denna multipliceras med 0,8 och sedan delas med en omräkningsfaktor på 0,97 och divideras med 365. Enklast är att använda våra beräkningsverktyg som finns på forsäkringskassan, säger Niklas Löfgren. 

Vad är taket för föräldrapenning 2020? Vilken lön får man max tjäna?

– Taket innebär att inkomster upp till 473 000 kronor per år är fullt ut försäkrade. Inkomster över detta tak på en motsvarande månadslön på ca 39 000 kronor räknas alltså inte in i din ersättning.

Vad är föräldrapenningtillägg?

– Det är ingenting som vi har på Försäkringskassan, utan något man får om man har ett avtal med sin arbetsgivare. Då fyller arbetsgivaren ut ersättningen över högsta ersättningstaket. Föräldraförsäkringen täcker ju ca 80 procent av lönen, upp till en årsinkomst på 473 000 kronor, men har du ett avtal med arbetsgivaren så brukar de fylla ut så att du får 90 procent av din lön istället, oavsett hur mycket du tjänar. Detta är oftast reglerade i kollektivavtalen som din arbetsgivare och fackförbunden kommit överens om och kan se lite olika ut.

Vad betyder lägstanivå på föräldrapenning?

– Det finns olika nivåer som du kan få ersättning för från föräldrapenningen. Totalt har föräldrarna 480 dagar per barn med föräldrapenning och för 390 av dem får de 80 procent av sin lön i ersättning, men för 90 dagar får de ersättning på lägstanivå, och då får alla 180 kronor brutto per dag.

Vad betyder grundnivå? 

– Det är om du inte har någon inkomst att försäkra eller har väldigt låg inkomst. Det är den lägsta ersättningen som du kan få för de 390 dagar som är relaterade till inkomsten. Ersättning på grundnivå är 250 kronor brutto per dag.

Hur många dagar får man per förälder?

– Om ni har gemensam vårdnad om barnet så är hälften av dagarna till för respektive förälder. Det innebär 45 dagar var på så kallad lägstanivå samt 195 dagar på inkomstrelaterad nivå. Har du ensam vårdnad om barnet får du alla dagarna själv, alltså 390 + 90 = 480 dagar.

Vad är dubbeldagar?

– Dessa innebär att två föräldrar under 30 dagar samtidigt kan vara hemma med föräldrapenning. Varje dubbeldag räknas dock som två eftersom ni är hemma två personer samtidigt så att säga. Nyttjar ni alla 30 dubbeldagar har ni alltså använt 60 föräldrapenningdagar. Det finns en forskningsrapport från Stanford University som visar att det kan vara positivt för kvinnors hälsa om föräldrarna använder de så kallade dubbeldagarna.

Får man föräldrapengen som arbetslös?

– För att få ersättning som är högre än grundnivån på 250 kronor brutto per dag när du är arbetslös så krävs att du har arbetat tidigare och anmälde dig hos Arbetsförmedlingen första vardagen som du var arbetslös och fortfarande är anmäld där. Om du arbetade 6 månader eller mer innan du blev arbetslös så räcker det om du anmälde dig till Arbetsförmedlingen inom tre månader efter att du blev arbetslös. Om du gör detta så kan din ersättning istället grundas på den lön som du hade innan du blev arbetslös.

Frågorna kring föräldrapenning är många: Hur länge får man pengar? Hur beräknas den? Och hur funkar det om man är student eller arbetslös? Foto: Christopher Futcher

• Krönika: Mammor – vi behöver inte klara allt under föräldraledigheten 

Hur funkar föräldrapenningen om man är student?

– Det funkar egentligen som för alla andra, men det beror på om man har jobbat innan man började studera, förklarar Niklas Löfgren. Om du arbetade innan du började studera kan du få föräldrapenning som är baserad på din senaste lön men kontrollera vad som gäller just för dig. Har du inte arbetat tidigare får du en låg ersättning: Då får man inte 80 procent av sin lön, utan en ersättning på grundnivå vilket innebär 250 kronor brutto per dag. Utöver det har du lägstanivådagarna som ger 180 kronor brutto per dag.

Hur ska man tänka om man vill få ut som mest pengar när man får föräldrapeng?

– Då ska du se till att du tar ut föräldrapenning varje dag som du är föräldraledig hemma. Du kan också kolla med arbetsgivaren om det finns något föräldrapenningtillägg, tipsar Niklas Löfgren. Kanske är det ändå viktigast att du börjar med att planera upp tiden fram till dess att ni har barnomsorg.

Hur länge får man ta ut föräldrapenning? 

– Du får använda föräldrapenningen fram till dess att barnet fyllt 12 år men tänk på att enbart 96 dagar får sparas efter barnets fyraårsdag.

Om jag är orolig för hur reglerna fungerar och vill ha mer tips under graviditeten som gäller just mig hur gör jag då?

– Du loggar in på mina sidor på Fk.se med ett mobilt bank id och testar ”vänta barn guiden”. Den följer er under graviditetens alla delar och tipsar om vad du behöver göra och när. Det kan handla om moderskapsintyget, uppdatera inkomstuppgifter, planering av hela familjens ekonomi inklusive föräldralön. Det kan handla om hur du skyddar din inkomst eller när du förväntas göra olika saker.

 Läs mer om föräldrapenning på vår medlemssajt Vi föräldrar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!