Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mer familjetid enligt det nya förslaget.
Mer familjetid enligt det nya förslaget.
Mer familjetid enligt det nya förslaget.
Mer familjetid enligt det nya förslaget. Foto: iStock / Getty images

Fler lediga dagar med barnen – det här innebär familjeveckan

Mer kvalitetstid med barnen på lov och studiedagar. Det är förhoppningen när regeringen vill införa en såkallad familjevecka. Så här funkar det.

Redan från april nästa år vill regeringen införa familjeveckan. 

Den nya förmånen skulle innebära att föräldrar till barn mellan 4 och 16 år ska kunna vara hemma med 80 procent av lönen under ett antal dagar per år.

– Det är väldigt många som inte kan jobba hemifrån, som inte har makten över arbetstiden. De människorna måste få bättre förutsättningar att vara med sina barn och vara delaktiga i barnens skolgång, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. 

Försäkringskassan är de som ska sköta utbetalningarna samt kontrollera att reformen inte missbrukas.

Så många lediga dagar innebär föräldraveckan

Föräldrar som har gemensam vårdnad om barn får tre dagar om året och ensamstående föräldrar totalt sex dagar. Tanken är att dagarna ska kunna användas när en förälder avstår arbete på grund av lov, studiedagar, utvecklingssamtal och motsvarande. 

– I kombination med semester, i kombination med föräldraledighet blir det här en förmån som ge lite bättre och rättvisare villkor för Sveriges familjer och föräldrar, säger Ardalan Shekarabi till ”Nyhetsmorgon”. 

Totalt berör familjeveckan 1,6 miljoner vårdnadshavare i Sverige, och beräknas kosta 3,5 miljarder kronor under första året. 

Familjeveckan var ett av Socialdemokraternas stora vallöften i förra valet. Förmånen har dock kritiserats av oppositionen som anser att den är onödig och dyr.