Gåsmamman, Younger, Big little lies, Bonusfamiljen och Tully – grymma tv-serier och filmer för och om mammor. Foto: TV4, HBO, SVT

25 sevärda tv-serier och filmer serier där mammor är i fokus

Är du på jakt efter en ny tv-serie att plöja eller en film till kvällen? Vi listar serierna och filmerna som du kan krypa upp och njuta av när barnen är upptagna med annat. Bonus: Alla kretsar kring mammor.

Är du på jakt efter nya filmer och serier? Då behöver du inte leta längre! mama listar 25 serier och filmer där mammorna är i fokus.

13 mamma-serier du inte vill missa:

1. Good Girls

Tre mammor kämpar med ekonomiska problem. Lösningen på bekymret? Att råna en livsmedelsbutik. Men när ett kriminellt gäng dyker upp och kräver ersättning för rånet börjar problemen hopa sig. En spännande serie om allt från kriminalitet till barnuppfostran.
Du hittar serien på: Netflix.

2. Bonusfamiljen

Fantastisk svensk dramakomediserie med grymt manus och perfekt castade skådespelare. Hur mycket har man att säga till om när det gäller sina bonusbarn och är det viktigt att ha en bra relation med sin partners ex? Bonusfamiljen bjuder på många vanliga dilemman som kan uppstå när man lever i en stor och brokig familj.
Du hittar serien på: Alla tre säsongerna finns på SVT Play och Netflix.

Fredrik Hallgren som Martin och Nour El-Refai som Sima i ”Bonusfamiljen”. Foto: SVT

3. Gåsmamman

Trebarnsmamman Sonja lever ett bekymmersfritt liv med sin familj, helt utan vetskap om att hennes make odlar och säljer marijuana för att försörja dem. När livet vänds upp och ner tvingas Sonja in i ett farligt spel med både den organiserade brottsligheten och polisen – allt för att skydda sina barn. Med fantastiska Alexandra Rapaport i huvudrollen kan man inte annat än dras in i serien redan efter första avsnittet.
Du hittar serien på: Alla fyra säsongerna finns på C More.

Läs även vår intervju med Alexandra Rapaport: ”Det var väldigt stressande att få barn sent” 

4. The Affair

Succéserie om Noah som är lyckligt gift och har fyra barn, men som, när han träffar Alison, som också är gift och har förlorat ett barn, inleder en affär. Spännande skildring då historien berättas ur två olika perspektiv – Alisons och Noahs. Intressant att fundera över hur olika vi kan uppfatta situationer.
Du hittar serien på: Alla fem säsongerna finns på HBO Nordic, men några finns även på Viaplay och Netflix.

5. Big little lies

En man dör under en fest, men vem är mördaren? Fem mammor, med olika relationer till varandra, blir föremål för utredningen i serien som tar upp ämnen som hustrumisshandel, våldtäkt och barnuppfostran. Med bland andra Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Laura Dern.
Du hittar serien på: Båda säsongerna finns på HBO Nordic.

6. The Act

The Act är baserat på den verkliga historien om Gypsy Blanchard och Dee Dee Blanchard. Serien utforskar den tragiska relationen mellan Gypsy och hennes överbeskyddande mor Dee Dee. När dottern försöker bryta sig loss från sin mammas styre upptäcker hon en rad hemligheter som leder henne in på en dödlig bana. Även om vissa bitar är typiskt filmatiserade är helheten skrämmande lik den verkliga händelsen.
Du hittar serien på: HBO Nordic.

7. Huset fullt – igen

Var du ett fan av Huset fullt på 1990-talet? Då kanske du kan finna en liten nostalgisk tröst i att det kommit en uppföljare. Som många upplagor kan den inte riktigt jämföras med originalet, men det faktum att de kvinnliga barnskådespelarna (minus Olsen-tvillingarna) är tillbaka, men nu som vuxna mammor, gör ändå att serien blir nostalgiskt mysig.
Du hittar serien på: Netflix. Även originalet finns på Netflix.

8. Jane the virgin

Jane vill vänta med sex tills hon träffat den rätte. Men ett besök hos gynekologen leder till en ofrivillig inseminering som leder till en oönskad graviditet. Livet vänds nu upp och ner för romantikern Jane som försöker få klarhet i en förvirrad situation.
Du hittar serien på: Netflix.

9. Younger

Hemmafrun Liza skiljer sig från sin man och vill tillbaka till arbetslivet efter att ha varit hemma med sin dotter i 15 år. Men att få ett jobb som 40-åring visar sig vara lättare sagt än gjort. När en ung kille i en bar hävdar att hon ser yngre ut än hon är kommer hon på idén att utge sig för att vara 26 i hopp om att landa drömjobbet.
Du hittar serien på: Alla säsonger finns på C More och de tre senaste finns på TV4 Play.

Hilary Duff, Sutton Foster och Molly Bernard i ”Younger”. Foto: TV4

10. Gilmore girls

Inget otippat val måhända men finns det någon serie som behandlar ett mor-och-dotter-förhållande så mycket som ”Gilmore girls”? Serien handlar om den ensamstående unga mamman Lorelai Gilmore och hennes dotter, tillika bästa vän, Rory. Förutom att serien har bra underhållningsvärde så involverar den också den svåra balansgången med att vara kompis med sitt barn.
Du hittar serien på: Netflix.

11. Dead to me

Jen förlorar sin man i en bilolycka. I en stödgrupp för anhöriga som mist en närstående träffar hon den excentriska Judy. Änkorna blir snabbt vänner och Judy flyttar in hos Jen. Men bakom vänskapen döljer sig mörka hemligheter.
Du hittar serien på: Netflix.

12. Working moms

Näst intill redan kultförklarad humorserie om fyra mammor som återgår till jobbet efter föräldraledigheten. Nu är det dags att tampas med såväl barn, chefer och kärleken i Toronto.
Du hittar serien på: Netflix.

13. SMILF

Rått och ärligt om unga ensamstående mamman Bridgette som gör allt för att få livet att gå ihop i Boston. Samtidigt som hon försöker försörja sonen Larry fajtas hon med relationen till såväl sitt ex som sin mamma och försöker ha kul med tillfälliga förbindelser. Väldigt trovärdig – det märks att den är gjord av en kvinna (Frankie Shaw, som även spelar huvudrollen).
Du hittar serien på: HBO Nordic.

Frankie Shaw spelar Bridgette, som är mamma till sonen Larry, spelad av tvillingsystrarna Anna och Alexandra Reimer. Foto: Showtime

14. Dejta

Svensk romantisk dramakomediserie om ensamstående trebarnsmamman Ella som bestämmer sig för att börja nätdejta. Trovärdig dialog, bra skådespeleri och ett och annat igenkännande skratt.
Du hittar serien på: SVT Play

15. Togetherness

Rå och rolig komedi om småbarnsföräldrarna Brett och Michelle som försöker hitta tillbaka till varandra i vardagskaoset. När Michelles syster och Bretts bästa vän flyttar in hos dem blir inte livet lättare.
Du hittar serien på: HBO Nordic

10 mamma-filmer du borde se:

1. Tully

Otroligt välgjord film om den nyblivna trebarnsmamman Marlo som anlitar den fantastiska nattnannyn Tully. Men det visar sig att Tully kommer påverka Marlos liv på ett oväntat sätt.
Du kan hyra filmen på: Google play.

Charlize Theron är trovärdig i rollen som Marlo.

2. Mother’s day

Det är bara några dagar kvar till mors dag och Sandy, Miranda, Jesse och Bradley planerar på skilda håll hur de ska tillbringa dagen. Med klassiskt ”Love actually”-manér får vi följa de olika berättelserna på varsitt håll för att till sist mynna ihop till en helhet. En helt okej feelgood-film.
Du hittar filmen på: Netflix. Kan även hyras på Google play.

3. Joy

Filmen bygger på den verkliga historien om affärskvinnan Joy Manganos liv. Under 1990-talet gick Mangano från att vara ensamstående tvåbarnsmamma med ett fallfärdigt hus och en dysfunktionell storfamilj, till att starta ett mäktigt familjeföretag och imperium. En sann ”inget är omöjligt”-film.
Du kan hyra filmen på: Google play.

4. Mamma Mia!

Donnas (Meryl Streep) dotter (Amanda Seyfried) ska gifta sig men vill först veta vem som är hennes pappa. Det visar sig finnas inte mindre än tre kandidater! Musikal-film baserad på ABBA:s låtar med härliga kulisserna från den grekiska-världen.
Du hittar filmen på: C More och Viaplay, eller att hyra på SF Anytime. Här hittas även uppföljaren ”Mamma Mia! Here we go again”.

5. All inclusive

Glöm jobbiga småbarn – i den här filmen är de vuxna barnen det största störningsmomentet. Tove och Malin ska fira sin nydumpade mammas 60-årsdag med en resa. Systrarna är, på klassiskt filmmanér, varandras motsatser och har olika syn på vad som är bäst för deras mamma.
Du hittar filmen på: Viaplay eller att hyra på SF Anytime.

6. A simple favor

Stephanie är en mammabloggare som försöker avslöja sanningen bakom sin vän Emilys plötsliga försvinnande. Tillsammans med Emilys man Sean tänker hon ta reda på vad som hänt. En skruvad berättelse om mord, barnuppfostran och vänskap.
Du hittar filmen på: Viaplay.

7. Still Alice

Alice är lyckligt gift med tre vuxna barn och hyllad Columbia-professor när hon plötsligt märker att hon börjar glömma saker. Det visar sig vara ett tidigt stadium av Alzheimer. Som den oberoende kvinna hon är kämpar Alice med att behålla sin livsstil och leva i nuet, trots att hennes jag långsamt skalas bort.
Du hittar filmen på: HBO Nordic men kan även hyra den på Viaplay och SF Anytime.

8. Unga Astrid

Gripande, hjärtskärande och mycket välspelat om Astrid Lindgrens (spelad av Alba August) ungdom och tidiga graviditet i 1920-talets Sverige. En film som hänger sig kvar.
Du hittar filmen på: Viaplay.

9. Erin Brockovich

Sann historia om ensamstående trebarnsmamman Erin Brockovich (spelad av Julia Roberts) som sliter för att få pengarna att räcka till. När hon en dag blir påkörd och hennes advokat inte lyckas få igenom ett skadestånd, kräver hon att få jobba på hans kontor. Där börjar hon undersöka ett energiföretag som visar sig ha mycket fuffens för sig.
Du hittar filmen på: Netflix.

10. Dolda tillgångar

Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson var tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt – John Glenns uppskjutning i rymden. Trion krossade alla kön- och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort. En viktig film som borde finnas på allas filmlistor.
Du kan hyra filmen på: Viaplay.

Här finns även en lista över barnprogram och barnfilmer som både barn och vuxna uppskattar
Du kanske även vill få boktips till barnen? Här är 59 böcker vi på redaktionen har läst för våra barn om och om igen! 

Av: Hanna Carlsson, uppdaterad av Lisa Nylén

Aktuellt just nu