Roblox är populärt bland barnen – Paula ”Fenjima” Manrique berättar allt du behöver veta. Foto: Daniel Stigefelt (montage)

mama-bloggaren Fenjima: Allt du behöver veta om Roblox

Har du barn runt lågstadieåldern? Då har du förmodligen hört talas om Roblox. mamas nya bloggare Paula ”Fenjima” Manrique har stenkoll på vad du som förälder borde veta om den hajpade spelplattformen: ”Det finns både bra och dåliga grejer”.

Att som förälder ha koll på allt som händer i barnens liv på nätet kan kännas som ett omöjligt uppdrag. Spelexperten och mama-bloggaren Paula ”Fenjima” Manrique vet. Hon har själv barnen Liam, 13, Kaila, 8, och Isolde, 3 månader, och bonusbarnen Elvis, 14, Eddie, 12, och Ingrid, 7.

Roblox - positiva och negativa saker

Just Roblox har blivit en riktig favorit hos 8-åringen och i ett blogginlägg djupdyker gaming-mamman i fördelar och nackdelar med det populära spelet.

”Det som är bra är att barnen kan träffas online istället för att springa ute till sent, det är barnvänliga spel som till exempel versioner av kurragömma, ”mamma, pappa, barn”, kull med flera. Kidsen läser mer och lär sig engelska medan de navigerar menyer, det är ett väldigt bra ställe att hänga online med ytterst lite allmänt näthat och det är fullt med tjejer som spelar”.

Men även i barnvänliga Roblox finns det så klart fallgropar att se upp med – och sådant som är bra att prata med barnen om.

”Det är ett nytt ställe att mobbas på av sina skolkompisar genom att uteslutas. Lite som när barnen på skolgården går när man kommer eller när alla i klassen bjuds på kalas förutom du. Man kan blocka varandra lite hur som helst och stänga varandra ute som till exempel i Bloxburg som är en stad där man bygger sitt eget hus, du kan ge din kompis en nyckel till huset och du kan också ta tillbaka den och stänga kompisen ute”.

Fenjima: Så pratar du med barnen om näthyfs

Att skippa suckandet och i stället själv engagera sig i barnens spelade tror Paula ”Fenjima” Manrique är nyckeln för att förstå vad som händer och kunna prata om situationer som dyker upp.

”Jag begränsar mina barns skärmtid utifrån hur de beter sig mot andra online och snackar hela tiden om att ord sårar, skrivna som sagda”.
Du kanske också vill läsa om  3 saker alla föräldrar borde veta om TikTok. 

Aktuellt just nu