Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nikitha har fem barn, där det äldsta är sex år.
Nikitha har fem barn, där det äldsta är sex år.
Nikitha har fem barn, där det äldsta är sex år.
Nikitha har fem barn, där det äldsta är sex år. Foto: Privat

Fembarnsmamman Nikitha: ”Därför har jag ett drömliv”

Hur är det att vara mamma till fem barn, där det äldsta endast är sex år? Läs om Nikitha Clementssons bästa mama-hacks för att underlätta vardagen, och inställningen som gör att hon anser att hennes liv är det bästa tänkbara. 

Nikitha Clementsson, 27, från Sävsjö i Småland har alltid drömt om en stor familj, målet var fem barn innan 30, vilket hon nu har lyckats uppnå med några år tillgodo.  

Här är hela familjen samlad. Och Nikitha säger att hon gärna vill ha fler barn i framtiden. Foto: Privat

Tillsammans med maken Mikael har hon Jamie, 6, Julian, 5, Joline, 3, Justin, 1,5, och Josephine, 2 månader.

– Att få fem barn så tätt är både märkligt och häftigt! Man förstår inte hur mycket kärlek som ryms i hjärtat förrän man får uppleva ett barn upp på bröstet efter nio månaders graviditet... 

Du var 21 år när du blev gravid första gången, var det planerat? 
– Väldigt planerat! Och jag var faktiskt sen som mamma i min släkt. Min mormor var 20 år när hon födde min mamma, min mamma var endast 16 år när hon fick min syster och min syster var 18 år när hon fick sin dotter. Så man kan säga att jag ökade medelåldern, haha.  

Nikitha berättar att hon pluggade till butikschef i Alingsås som 20-åring då hon började känna en enorm längtan efter barn. Så hon slutade med p-piller, tog hjälp av Clear blue för att få koll på ägglossningen... Och ganska snart visade graviditetstestet två streck.
– Jag blev så rädd, glad, lycklig, orolig och alla känslor i en enda röra! 

Graviditeten gick bra och förlossningen likaså – även om Nikitha minns de två dagarna i latensfas som det mest utmanande med alla sina förlossningar.
– När Jamie var sex månader började vi planera för ett kommande syskon. Jag slutade nattamma och ganska snart blev jag gravid igen… Mitt i allt dyker ett hus upp som jag länge drömt om att få köpa.

Familjen vann budgivningen och flyttade in i huset i början av december 2016. Snart därefter anlände deras andra barn.
– Någonstans här inser jag att jag älskar att vara gravid. Jag har inga krämpor... Jag har i princip kunnat leva på som vanligt under alla mina graviditeter med allt vad de innebär: hoppa studsmatta, springa, krypa på alla fyra... så tacksamt! 

Och i dag har du alltså fem barn, där det äldsta är sex år. Hur jonglerar du allt vardagspyssel? Många tycker att det är mycket med ett eller två barn också... 
– Jag får ofta den frågan, såklart. Jag försöker generellt att vara tydlig. Eftersom vi har barn nära i ålder så leker dem också väldigt bra med varandra och rår om varandra. Med två barn blir fokuset liksom lite större på bara två om du förstår vad jag menar?

Ja absolut, jag har väldigt fullt upp med mina två små...
– Det handlar om att fördela fokus och tålamod, och att försöka uppmuntra varje liten person att ta egna initiativ. 

Yngsta dottern Josephine är två månader gammal. Foto: Privat

Vidare menar Nikitha att fördelen med att vara hemmamamma innebär färre tider att passa och mer fokus på lugna förmiddagar med lek.
– Vi älskar att vara ute i skogen tillsammans där vi plockar många liter svamp och lingon tillsammans, för att sedan gå hem och laga lingonsylt. Om man involverar barnen tidigt känner de ansvar och får lära sig att hjälpa till.
– Vi bakar ofta och gör mycket mat från grunden. På sommaren går barnen själva ut och plockar grönsaker i växthuset och det är ju rena skattjakten! 

Men jag menar... när du sitter och matar en bebis och inte kan resa dig, hur gör du då om ett annat barn sitter på toaletten och ropar?
– Då gäller de att vara snabb! Haha... Ibland är ju maken hemma och kan hjälpa till… 
– Men jag har ett superknep! I köket har jag en spjälsäng som jag använder som lekhage för att kunna använda båda mina händer vid till exempel matlagning. 

Smart! Har du fler knep som underlättar vardagen? Vilka är dina bästa mama-hacks?
– Jag förbereder kaffebryggaren kvällen innan!
– I tvättstugan har jag en stor Kallax-hylla där jag fördelar barnens kläder i egna lådor, det sparar mycket tid och energi. Jag slipper springa i trapporna och de äldre barnen har koll på vart deras kläder finns.
– Jag vill också lägga till att det är viktigt att ta sig tid att vila en stund och att det faktiskt är okej att ge barnen en surfplatta.
– Och generellt behöver båda föräldrar vara delaktiga i barnen och planera livet tillsammans.

Din man är lokförare – hur funkar det? 
– Han är hemma mycket dagtid vilket gör att vi får tid tillsammans. Mikael kan ju ibland arbeta 24 timmar men sedan vara ledig tre dagar. 

Hur är nattningarna? 
– Jag nattar varje barn en och en. Vi pratar om dagen, kliar på ryggen och gosar. Jag berättar hur värdefulla de är och så ber vi en bön. Alla barn sover oavbrutet från nattningen runt 19-20 till 06-07.30 varje morgon, så det underlättar...
– De två äldsta delar rum med varandra, och de två mellanbarnen delar också, de är så trygga med varandra. Nattningen tar högst en halvtimme.  

Vilken dröm! Hur har dina förlossningar varit? Blir det enklare att föda när man har gjort det flera gånger förut?
– För mig har varje förlossning gått smidigare än den förra. Jag har vetat vad som väntar, men jag har också drivits av att tänka på kärleken till mina barn, som jag vet är där hemma och längtar efter mig! 

”Det gäller att känna att det är meningsfullt att varje dag göra samma sak”, säger Nikitha. Foto: Privat

Hur är syskonen mot varandra?
– Väldigt kärleksfulla i grunden, men små bråk om samma leksak förekommer givetvis. De är väldigt glada över varje liten bebis som tillkommit. 

Finns det något barnen bråkar om?  
– De brukar lösa det själva, men ibland får man gripa in och få dem att dela på sakerna eller turas om.

Vad har du för inställning till hushållssysslor. Det måste vara en hel del grejer att hålla ordning på?  
– Vi hjälps åt med allting, det är aldrig bråk om vem som ska tömma diskmaskinen eller vem som ska göra vad. Vi visar alltid respekt för varandra även om sömnen kanske varit dålig för maken som jobbat natt. Vi gör allting som ett team! 

Har du egentid?
– Ja, då syr jag på symaskinen, stickar, ser någon serie eller bygger Lego... ja du hörde rätt! 

”Jag skulle ljuga om jag sa att jag känner mig klar”

Vill du ha fler barn i framtiden?
– Drömmen var ju fem barn men skulle ljuga om jag sa att jag känner mig klar, haha. 

Har du själv många syskon?
– Jag har tre syskon, ett fjärde syskon gick bort 2019 tyvärr. Min make har en storebror men hade också en syster som tyvärr lämnade oss alldeles för tidigt endast 26 år gammal 2012. 

Så sorgligt. Beklagar. Har dina vänner också barn? Finns det någon i din närhet i samma situation? 
– Min närmaste väninna har tre barn och vi umgås väldigt mycket! Vi blir faktiskt grannar snart! Så de är guld att få dela drömmen med sin bästa vän.

Får du hjälp? 
– Jag har mina fantastiska svärföräldrar bara två kvarter bort som alltid ställer upp. Även min mamma bor på nära håll och hälsar ofta på. Annars gör vi allting själva jag och Mikael.

Familjens bil har nio sittplatser och de firar sina semestrar i en husvagn. Foto: Privat

Hur gör ni med bil och hus för att alla ska få plats?
– Vi har en nio-sits Volkswagen Caravelle från 2017 och ett medelstort hus på en och en halv våning. På sommaren bor vi i vår sommarstuga på hjul, en Polar 840 Svit. 

Det låter som att du har det mesta under kontroll. Men finns det något du tycker är extra utmanande med att ha många barn?
– När vi ska på semester är de alltid trixigt att få ihop alla kläder och veta hur mycket man ska packa. Men själva vardagslivet flyter på och vi tar varje dag som den kommer och ser alltid framåt med hopp.
– Och när de blir för stökigt! Jag gillar att ha ordning och reda men behöver såklart tillåta vardagen att få bli lite rörig, jag måste släppa garden lite… 

Vad är det bästa med att vara en stor familj?
– Att de alltid finns någon att umgås med, leka med, prata med, skratta med... Det finns alltid liv liksom!

Har du fått några insikter om mammalivet som du vill dela med dig av? 
– Du får ett drömliv när du känner dig tillfreds med dig själv och omgivningen – det gäller att känna att det är meningsfullt att varje dag göra samma sak, för det är lite det livet handlar om, att ge mening åt de små och stora sakerna.
– Sedan är det viktigt med att hitta tid för varandra som par, så man inte bara tar varandra för givet. 

”Det är viktigt att man fortsätter ha tid för sex”

Just det ja!
– Vi försöker hinna ta på varandra och titta på varandra, säga att man älskar varandra. Och att bara få vara tillsammans på kvällen utan en massa måsten. Det är viktigt att man fortsätter ha tid för sex och inte Facebook-tid. Man får inte glida ifrån varandra trots att dagarna är 24 timmar för korta.

Nu är du hemmafru och hemmamamma, vad väntar i framtiden?
– Det får utvisa sig. Drömmen var att få arbeta med människor... Nu fick jag fem små mini-människor nära i ålder som behöver mig först och främst. Sedan älskar jag att vara hemmafru. Men jag slår ett slag för mitt fantastiska jobb som försäljare på Granngården och hoppas på att få arbeta där i många år till. Eller så läser jag vidare till sjuksköterska eller socionom. 

Nikitha Clementsson

Ålder: 27.

Familj: Maken Mikael 28, Jamie 6, Julian 5, Joline 3, Justin 1,5, och Josephine 2 månader.

Bor: Sävsjö.

Gör: Hemmafru.

Instagram: @NikithaJosephine

LÄS OCKSÅ: Sandra, 31, väntar femte barnet på nio år: ”För varje barn har det blivit lättare”
LÄS OCKSÅ:
Lisa Miskovsky: ”Det har varit en balansgång mellan karriär och mammaroll”