Foto: Karl Nordlund

Älskade ärrade mama-mage! 4 mammor om sina kroppar efter graviditeten

Det vackra behöver inte alltid vara perfekt. Bristningar, ärr efter kejsarsnitt och lös hud – spåren efter en graviditet kan se olika ut men är alltid en påminnelse om det vackraste du skapat. mama har träffat fyra mammor som stolt visar upp sina magar.

mamas toppbloggare Emily Slotte:

"Kejsarsnittet är ett spår av livet"

Blå kimonojacka, 1 900 kr, soft sport Filippa K. Topp, 1 299 kr, och shorts, 1 499 kr, Gai + Lisva. Halsband med måne, 1 200 kr, och halsband med hjärta, 600 kr, Blue Billie. Vinnie: Grön onesie, stl 44–68, 349 kr, Polarn O. Pyret. Foto: Karl Nordlund

Det är endast tre veckor sedan Vinnie föddes när vi gör den här fotograferingen och den nyblivna trebarnsmamman Emily Slotte är fortfarande lite omtumlad. Hennes stora fasa inför förlossningen, att behöva genomgå ett kejsarsnitt, blev nämligen en verklighet.

Förlossningen satte igång redan i vecka 33 och det uppstod problem eftersom livmoderhalsen inte öppnade sig tillräckligt fort. Det visade sig att ärrbildningen efter en skrapning för att avlägsna cellförändringar några månader tidigare var för kraftig. Det drog ut på tiden och bebisens värden började dippa.

– Jag minns så tydligt när läkaren sa: "vi måste snitta dig NU". Jag var livrädd för att bli uppskuren och att faktiskt känna någonting. Hela kroppen skakade och jag grät hysteriskt. Vårdpersonalen behövde lugna mig för att kunna genomföra ingreppet.

Tio minuter senare var Vinnie ute. Emily såg hur han försvann iväg, som en liten blå klump, in i ett annat rum. Det var ett par panikartade minuter för både Emily, som låg kvar på operationsbordet, och hennes man Christian som såg på medan ett gäng specialister arbetade med att få igång den lilla livlösa bebisen som nu var född i vecka 33+5.

– Jag lyssnade efter skriket men hörde inget. När de äntligen fick liv i honom fick Christian ta honom. Själv åkte jag till uppvaket och ägnade mig åt att försöka röra på tårna och benen, det är kriterierna för att få komma därifrån. När de körde ner mig till neonatalen några timmar senare rann tårarna av lättnad och chock.

Hur ser du på förlossningen nu i efterhand?

– Jag gav förlossningen en tvåa, även om alla medicinska beslut säkert var helt korrekta, eftersom jag var så rädd och orolig. Jag visste ingenting om kejsarsnitt innan, men nu tycker jag att det är helt fantastiskt. Det är så coolt att man har tekniken och kunskapen att utföra ett ingrepp som faktiskt räddar liv.

Hur kändes det i kroppen efteråt?

– Dagen efter var krävande, det var jobbigt att sätta sig upp och att stå men annars har det varit över förväntan. Upplevelsen har varit lik en vaginal förlossning då kroppen återhämtar sig ganska snart. Ärret har stramat lite, men inte mer än så. I dag känns förlossningen med kejsarsnitt lika naturlig som mina vaginala och jag är stolt.

Hur ser du på ärret på magen?

– Min rädsla för kejsarsnitt hade inget med ärr att göra. Det köper jag. Kroppen förändras så mycket av att vara gravid ändå. Jag fick mitt första barn som 18-åring och då uppstod bristningar på rumpan och brösten. Det är spår av livet. Jag tänker mer på hur coolt det är att min kropp har återhämtat sig så pass bra efter tre graviditeter. Nu är det bara lite svullet vid ärret och snart är jag helt återställd igen.

Hur pratar du med din dotter om att föda barn?

– Jag försöker sätta ett härligt skimmer runt tanken på barnafödande för att uppmuntra henne och förklara vilken fantastisk upplevelse det är, om det så är vaginalt eller genom snitt.

Elitidrottaren Moa Hjelmer, 27:

"I dag äger jag mina ärr"

Sporttopp, 599 kr, Kari Traa. Träningsjacka, 1 499 kr, och träningsbyxor, 599  kr, Casall. Sneakers, 799 kr, Tamaris. Vincent: Panther onesie, stl 56/62–80/86, 549 kr, Mini Rodini. Foto: Karl Nordlund

Innan elitfriidrottaren Moa Hjelmer, 27, fick barn hade hon en okomplicerad relation till kroppen rent utseendemässigt, hennes funderingar handlade mer om att bli så stark som möjligt för att kunna prestera på topp.

– Jag har alltid rört mig i miljöer där alla är väldigt vältränade och jämför sig med varandra. När jag var yngre jämförde jag mina magrutor med andras eftersom jag tänkte att det hörde ihop med prestation. Man kan lätt missta att utseendet anger hur duktig man är, men så är det ju inte. Man kan se helt olika ut och ändå vara bättre eller sämre. Jag har aldrig haft definierade muskler men har ändå kunnat prestera väldigt bra. När jag var yngre hade jag problem med det, och undrade varför jag inte fick mer synliga muskler.

För drygt fem år sedan bestämde sig Moa och maken Kristian för att försöka bli gravida – och i dag har paret hunnit få två barn, Wilma, 3,5, och Vincent, 10 månader.

– Jag behövde en paus från idrotten. Det krävs mycket mentalt att vara elitidrottare, och ett syskon var viktigt för oss. Nu är jag redo att fokusera på idrotten igen och barnen får hänga med.

Vad har du för relation till kroppen efter förlossningarna?

– Det hör till att kroppen förändras av graviditeter, det var jag beredd på, men jag visste inte innan hur kroppen skulle förändras på just mig. Det visade sig att jag skulle få mycket bristningar och ärr, både på magen och på brösten. Jag hade problem med det i början och valde att ha täckande kläder när jag tävlade. Jag ville inte att min lösa hud skulle göra att jag såg otränad ut. Det var en olustig känsla att vara missnöjd med mitt utseende, att hela tiden fokusera på vad andra eventuellt tänker.

Tätt inpå Moas andra förlossning, i början av 2017, publicerade hon en bild på sin mage på Instagram och skrev en text om känslorna att inte duga rent utseendemässigt som avslutades med: "Jag har känt att jag har varit tvungen att dölja mina fula delar på kroppen. Och det är inte rätt".

I dag är Vincent 10 månader och Moa har tränat mycket, för oss ser hon vältränad ut, men hon menar att hon inte alls ser lika vältränad ut som hon faktiskt är. Men så skiljer hon på utseende och prestation.

– Jag har bestämt mig för att inte låta de här tankarna ligga och gro i bakhuvudet. Jag har valt att konfrontera dem, acceptera dem och sedan lägga energin på det som är viktigt, mina barn och det jag gör. På det viset känner jag mig mer bekväm med mig själv. Att föda barn är det mest naturliga vi kvinnor gör, kroppen förändras av det, så är det bara. I dag äger jag mina ärr.

Hur pratar du om din kropp med din dotter? 

– Hon kan titta på mina ärr, peta och undra "vad är det?". Då svarar jag att ärren sitter där för att magen var så stor när jag var gravid. Hon säger "jaha, ja magen var ju stor". Hon förknippar dem med bebisar och det är ju något roligt.

Trebarnsmamman Mickaela Nydahl, 24:

"Barnen älskar att gosa med min mage"

Kavaj, 599 kr, Lindex. Kort träningshoodie, 279 kr, Hunkemöller. Skinnshorts, Zadig & Voltaire. Örhänge, 119 kr, Glitter. Valentina: Body, stl 56–98, 319 kr, och leggings, stl 56–176, 319 kr, Marmar Copenhagen. Foto: Karl Nordlund

För trebarnsmamman Mickaela Nydahl har det varit extremt utmanande att vara gravid. Vid de två första graviditeterna fick hon ett tillstånd som kallas polyhydramnios, det vill säga onormalt hög volym av fostervatten. Dessutom mådde hon väldigt illa och fick besvärlig foglossning.

– Många tyckte att min mage var väldigt häftig, den stod rätt ut från min annars rätt lilla kropp. Jag var gigantisk och många på stan kom fram och ville röra den.

Det blev regelbundna läkarbesök och ultraljud för att hålla koll på fostervattnet och pojkarna, som båda vägde över fyra kilo när de föddes.

– Bristningarna uppstod i vecka 32 när jag väntade min första pojke, i samma veva som forstervattnet ökade. Det kom bara fler och fler bristningar för varje dag som gick. Jag kunde känna hur huden sprack och jag blev helt förstörd, speciellt när jag såg andra gravida som inte fick en skråma. Jag var 19 år gammal och kände mest "varför jag?".

Hur har kroppen förändrats efter dina graviditeter?

– Brösten är tomma och hänger mer, men det är ju rätt självklart och stör mig inte så mycket. Rumpan är inte längre lika fast, men mitt största komplex har varit min mage. Mina magmuskler har inte gått tillbaka än, jag vet inte ens om de någonsin kommer att göra det, huden är lös och jag har massvis med bristningar. Det har gjort att jag har skämts inför min sambo, det har varit jobbigt när han har tagit på magen även fast jag vet att han älskar den.

Hur ser du på din kropp idag?

– Jag döljer helst min mage på stranden. Det är så konstigt egentligen, det vackraste jag vet är kvinnor som vågar gå runt på stranden och stolt visa sina tigerränder, som till exempel min mamma. Men för varje dag som går accepterar jag min mage mer och mer. Jag försöker tänka att, fan, jag har ju burit mina tre älsklingar, jag har bakat dem i min mage och gett dem näring och liv. Jag skulle aldrig byta bort dem mot någonting, dessutom älskar barnen att gosa med min mage, precis som jag älskade att gosa med min mammas mage.

– Mitt mål med min kropp är att komma igång med träningen så att jag orkar mer, inte för att bli fastare. Dessutom vill jag någon gång köpa en riktigt snygg bikini som jag ska bära stolt på stranden. Och slutligen, att visa upp magen i mama känns som en bra start!

Tvåbarnsmamman Johanna Karlsson, 25:

"Jag mår bra, därför har jag en perfekt kropp"

Rosa trenchcoat, 799 kr, Kappahl. Jeans, 1 099 kr, Levi’s. Kort halsband, 999 kr, Cu jewelry. Långt halsband ”amour”, 1 050 kr, Blue Billie. Stella: Leggings, stl 3–24 mån, 269 kr, Soft gallery. Body, stl 3/6–18/24 mån, 319 kr, Bobo choses. Foto: Karl Nordlund

Johanna Karlssons kropp har förändrats mycket sedan hon har fött två barn.

– Det mesta är lite lösare och mjukare, speciellt magen. Men även höfterna blev bredare och har fått en del bristningar.

Hur var dina graviditeter?

– De var väldigt olika varandra. Vid den första graviditeten blev jag sjukskriven i vecka 24 med order om att ta det lugnt. Jag gick upp mycket i vikt och hade en lång och jobbig förlossning, och kände mig helt slut både fysiskt och psykiskt efteråt. Jag fick vara kvar på sjukhuset i sex nätter eftersom Nova behövde sola (mot gulsot, reds anm) och jag återhämta mig. Den andra graviditeten mådde jag bättre och förlossningen gick snabbt men bra. Jag mådde bra efteråt och vi kunde åka hem redan morgonen efter.

Hur kände du när kroppen förändrades?

– Under den första graviditeten kändes det bra till en början, men när de första bristningarna kom tyckte jag att det var jobbigt, speciellt med vetskapen om att de alltid kommer att finnas där. Men jag tänkte om ganska fort ändå. Det är bara att gilla läget. I dag är jag faktiskt mer bekväm i min kropp än innan jag fick barn.

Hur såg du på din kropp innan barnen?

– Jag hade verkligen en dålig relation till kroppen tidigare. Jag tänkte mycket på hur jag såg ut och vad som kunde bli bättre. Jag var nästan aldrig nöjd, oavsett hur jag såg ut. När man ser tillbaka på gamla bilder förstår jag vilken skev verklighetsuppfattning jag hade. Att ha en "perfekt" kropp innebär inte samma sak för mig nu som innan jag blev gravid.

Hur ser du på din kropp i dag?

– Så länge kroppen fungerar, är stark och orkar det jag vill göra är jag nöjd. Om jag mår bra är kroppen perfekt. Det sitter ju i huvudet. Hur svårt det än kan vara måste man lära sig att tänka om och tänka rätt, och på det som faktiskt spelar roll i slutändan.

Dessutom har Johanna nu fler än sig själv att ta hänsyn till. Nu när hon har två små barn är det viktigare än någonsin att ha en positiv inställning till den egna kroppen.

– Jag vill inte att mina döttrar ska känna sig ledsna i framtiden över hur de ser ut eller inte ser ut. Därför måste jag göra vad jag kan för att vara en så bra förebild som möjligt, genom att aldrig klanka ner på min egen kropp eller andras.

Text: Carin Carlgren 

Foto: Karl Nordlund 

Styling: Emma Ljunglöf 

 Hår och makeup: Catherine Lehtonen/Söderberg agentur 

Stort tack till Generator Hostels

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård & molnlampa för endast 159 kr. Köp nu!