Fatma tröttnade på att inga dockor såg ut som sonen
Trebarnsmamman och biokemisten Fatma saknade en större representation av dockor i leksaksaffären – så hon gick hem och sydde sina egna. I dag driver hon och maken sitt eget företag som tillverkar normbrytande dockor.
– Det har inte hänt så mycket på 30 år sen jag själv var barn.
Allt började med att Fatma Guettou, 36, skulle köpa en docka till sin son, men väl i leksaksaffären blev hon chockad, alla dockorna såg likadana ut – ljus hy, skeva kroppsideal och massproducerade.
– Det blev en frustration, så jag gick hem och sydde en docka själv till mitt barn, en tygdocka som var mer lik mitt honom.
Sen blev det fler – dockor med olika hudfärger, funktionsvariationer, hijab och turban.
Fatma menar att en representation bland dockor kan göra stor skillnad.
– Vi vet att grunden för många av de värderingar vi tar med oss i livet sätts i tidig ålder. Vi vet också hur viktigt det är att kunna identifiera sig med sin omgivning för att känna sig trygg och självsäker.
Fatma Guettou
Ålder: 36
Familj: Hamid 40 år, Navid 5 år, Sami 3 år, Yasmine 8 månader.
Bor: Järvastaden
Gör: Driver Watoto Arts och jobbar som biokemist och cancerforskare
Instagram: Watoto_arts
Gjorde en ängladocka
Fatma har även gjort skräddarsydda dockor. Till exempel en docka utan arm eller en docka med en glykosmätare på armen.
Flera har också använt sig av Fatmas dockor under inskolningar på förskolan.
– När man lämnar sitt barn på till exempel en sovvila så får barnen ta med sig en föräldradocka.
Så jag fick göra ett till barn, en änglabebis med vingar
Ett önskemål som berört Fatma lite extra var när hon fick en beställning att göra ett änglabarn.
– Det var en kompis till den här mamman som beställde en dockfamilj. Det var en mamma, pappa och en son. Sen när pojken öppnade paketet sa han: ”Men var är Maja?”. Så jag fick göra ett till barn, en änglabebis med vingar. Storebror visste ju att han hade ett syskon i himlen. Då började man ju nästan gråta.
Diskuterade företagsidéer på förlossningen
Efter fler och fler förfrågningar att tillverka dockor till vänner och bekanta bestämde sig Fatma för att göra en business av det hela – hon startade företaget Watoto arts.
Företaget startades när Fatma var föräldraledig med sitt tredje barn.
– Vi satt till och med och snackade företagsidéer på förlossningen. För mig har det funkat bra, jag har haft ganska tur med bebis också, hon har varit samarbetsvillig och jag har kunnat amma henne överallt. Hon har hängt med i bärsele och sovit på natten.
Det är också vikigt att hitta ett team som lyfter en, man kan inte göra allting själv
Till vardags jobbar Fatma som biokemist inom forskningsbranschen. Planen är att balansera de två karriärerna men ändå skala upp det egna bolaget.
– Nu håller vi på att få ut våra dockor från olika återförsäljare, hitta relevanta samarbeten. Vi har nyss flyttat till större lokaler och har flera som jobbar med oss.
Har du några tips till andra mammor som vill starta företag?
– Tro på dig själv, våga drömma stort och våga satsa. Funkar det under föräldraledigheten så är det en bra tid, om man finner ro. Jag förstår att det kan vara väldigt svårt med en liten bebis. För mig var det ju tredje barnet, så jag kanske var lite mer rutinerad, säger hon och fortsätter:
– Försök att experimentera och testa på dina idéer, gör lite research och prata med folk som kan bolla idéer med en. Det är också vikigt att hitta ett team som lyfter en, man kan inte göra allting själv, har man ett bra team så är ingenting omöjligt.
Fatmas företag vann två tävlingar
LÄS MER: Nya vabbrekordet – så mycket vabbade föräldrar 2022
LÄS MER: Natali Fikas om första besöket på ett lekland: ”Fick panik”