Foto: CHRISTOFER DRACKE

Familjen som driver hotell i Kenya: "Det är så lätt att ha barn här"

Från hektiska New York till en stilla strand i Kenya. Ida Trygg Andersson, 35, och ­hennes familj driver eget hotell vid Indiska oceanen. "Vi insåg att det är här vi ska leva, det är nu vi ska njuta", säger hon.

Ett enklare, gladare och roligare liv. Så beskriver Ida Trygg Andersson sin tillvaro på ­hotellet Kinondo Kwetu, söder om Mombasa. Hon driver det tillsammans med sin man Filip, och ­döttrarna Lova, 6, och Filippa, 3,5, är alltid med.– Det är så lätt att ha barn här. Vi hinner paddla kajak eller dyka vid korallrevet före frukost, eller ta ett dopp på väg till skolan, säger Ida.

Kinondo Kwetu betyder ”Home away from home”, och det är så Ida vill att gästerna ska känna sig – som att de besöker en vän med ett lyxigt lantställe. All service är väldigt personlig och det finns ingen room service-meny på rummen, men man kan få vad som helst när som helst bara man ber om det. – En gäst kallade det för ”slow luxury”, det tycker jag är en bra beskrivning.

Bland dem som hittat hit finns bland annat Felix Herngren, som kallat Kinondo Kwetu ”skönaste hotellet, i världen” på Instagram.

Hotellet, som ligger precis vid en underbart vit sandstrand, byggdes 1997 av en vän till familjen, och användes från början som ett hem. Ida och Filip förälskade sig i platsen, köpte hotellet 2004 och har sedan dess byggt ut och expanderat. Filip är släkt med Karen Blixens man baron Bror von Blixen-Finecke, så relationen med Kenya fanns redan. 

Flyttlasset gick från ett högsta tempo i New York, där de jobbat med film, musik och mode, till ett byggprojekt på Afrikas landsbygd. Och sedan kom barnen.– Tiden i New York var superkul, men jag är väldigt glad att vi bytte liv lagom till att vi blev en familj. Vi hade varit väldigt annorlunda människor om vi bott kvar, stelare, mer stressade och oftare på dåligt humör. Och barnen skulle ha sett oss mycket mindre.

Nu ser de varandra hela tiden, när Lova och Filippa inte är i skolan och förskolan. Det är den allra största vinsten med Afrika-flytten, tycker Ida.– Det vi först och främst ger barnen genom det här äventyret är oss själva. Tillgången till oss – hela tiden. Och för vår del är det kanske ännu större att få ha våra barn hos oss.

Att jobba med sin man beskriver hon som en riktig vinstlott.– Det är underbart! Båda kan vara lika ­delaktiga i jobb och uppfostran och man har respekt för den andras arbete.– Att vi bor på vår arbetsplats innebär å ena sidan att vi alltid jobbar, å andra sidan behöver vi inte laga mat om vi inte vill, ingen behöver diska eller bädda. Många vardagskonflikter är automatiskt undanröjda och det är väldigt bra för en kärleksrelation.

Att föda barn i Kenya var mindre drömlikt.– Det är inget jag rekommenderar. Första gången hade jag inställningen att ”det är ju det mest naturliga i världen att föda barn, här föder ju folk direkt på jordgolvet”.

Men i stället för en naturlig förlossning fick Ida sövas för ett akut kejsarsnitt på grund av komplikationer. Och nästa gång blev det ännu mer dramatiskt.– Vi trodde att Filippa var på väg ut redan i vecka 25, eftersom jag börjat öppnas, och i Kenya har man bara kuvöser från vecka 28. Och jag fick inte flyga.

En vän till familjen flög hem Ida till Sverige, och väl hemma blev hon sängliggande. Sedan fick hon ett missfall. Det visade sig att hon också haft ett utomkvedshavandeskap som läkarna missat, och som inte påverkade hennes ”vanliga” graviditet alls.– Det var den lilla tvillingen som kom ut, och sedan blev allt helt normalt igen. Filippa föddes utan några problem i vecka 40 på Södersjuk­huset. När man har fött i Afrika inser man verkligen hur fantastiskt vi har det här hemma.

Foto: CHRISTOFER DRACKE

Hotellet – deras hem – har fått växa fram organiskt, bit för bit. – All inredning kommer från Kenya eller marknader i grannländerna. Och vi anlitar bara lokala hantverkare. 

Det, kombinerat med att byggnaderna från början var bostadshus, bidrar till hemkänslan. Idas och Filips arbete spiller också utanför det egna företaget, de ger tillbaka till landet som blivit deras paradis. Bland annat har de startat skola och förskola i byn, och en sjukhusklinik. Det började med att byborna sökte sig till hotellet för att få hjälp vid förlossningar och sjukdomsfall.– Vi var de enda som hade vatten och elektricitet så de kom till oss, ibland mitt i natten, och bad om hjälp och skjuts till sjukhuset. 

Ida och Filip började söka pengar hos olika fonder – i dag har kliniken 35 000 patienter per år. Ida säger att man inte kan leva i Kenya utan att engagera sig i samhället, och sedan de fick barn har hennes engagemang djupnat ytterligare.– Som mamma kan man bara inte se andra barn fara illa. 

Afrika har på många sätt gett henne nya perspektiv på livet.– Det var en riktig aha-upplevelse hur onödigt det är med alla prylar man trodde att man behövde, men största skillnaden från livet i USA är att Kenya är mer på riktigt.– I New York kunde folk man jobbade med ”dö” för att det var fel rödfärg på ett plagg. Här dör folk faktiskt på riktigt – av fattigdom. Man lär sig att ta vara på livet och tar bara det verkliga allvaret på allvar.

Man kan säga att engagemanget gått i arv. Idas mamma 

Agneta

 startade stiftelsen Trygga barnen, som Ida är väldigt aktiv inom. Den jobbar med att stötta och hjälpa familjer till missbrukare. För även om Idas tillvaro är rosenröd i dag har det inte alltid sett ut så.

 

– Jag hade en gravt alkoholiserad pappa, som valde spriten före familjen och dog av sitt missbruk. Samhället la miljontals kronor på vård av honom, men vi andra fick inget stöd alls. Det är det som är Trygga barnens uppgift.

Hon säger att livet i Afrika känns som en enda stor, lång semester. Men äventyret har en tidsfrist.– I Kenya går man i skolan på hemorten tills man är nio, sedan är det internat som gäller. Så vi har fyra år på oss, för vi tycker att det känns lite hårt att skicka bort barnen.Men Kenya kommer de aldrig att släppa, vart de än tar vägen.– Jag är lite lyckligare här. Och mycket mindre stressad. Ibland tänker jag att jag har det så bra att jag nästan skäms, säger Ida.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!