Experterna: Det här vet vi om gravida och covid-19-vaccin
Färre gravida än andra i samma åldersgrupp har vaccinerat sig mot covid-19.
Här berättar en barnmorska, en forskare, en överläkare och en expert på Läkemedelsverket vad vi vet om vaccinet, covid-19 och gravida just nu.
– Det finns flera föreställningar om farliga biverkningar som 'man hört' någon annan berätta, säger Linda Asp, som är barnmorska och jobbar i stadsdelen Bergsjön i Göteborg.
Det är högre risk att bli allvarligt sjuk i covid-19 som gravid, även risken att föda för tidigt ökar. Ändå har bara 60 procent av de gravida vaccinerat sig mot covid-19, enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten.
Linda Asp, barnmorska i Bergsjön i Göteborg träffar dagligen gravida blivande mammor på den mottagning hon jobbar.
– Jag möter mycket oro gällande vaccinering mot covid-19. Främst gäller det oro för det ofödda barnet. Men många nämner också oro för sin framtida fertilitet. Det finns också flera föreställningar om farliga biverkningar som 'man hört' någon annan berätta. Många uttrycker ändå att de kan tänka sig att vaccinera sig efter att barnet är fött.
Vad är man orolig för?
– Att något skall hända med barnet och att vaccinet är så pass nytt säger många. Om de säger nej till vaccin så fortsätter jag att lyfta frågan vid varje besök faktiskt och det är för att jag vill dem väl.
Vad säger Du till den som är orolig?
– Jag säger att jag vänder på oron och blir orolig när den gravida INTE vaccinerar sig. De flesta gravida som blir sjuka i covid får milda symtom men de kan bli allvarligt sjuka främst i senare del av graviditet. Och om man har andra risker som till exempel högt BMI eller ålder över 35 år bör man väga in det också. Jag berättar att gravida är en riskgrupp för covid. Att det exempelvis kan leda till prematur förlossning och blodproppar. Att vi har sett flera tråkiga fall hos gravida som insjuknat men inte sett några allvarliga biverkningar hos den gravida eller fostret efter vaccinering. Jag har på nära håll mött några riktigt tråkiga fall när gravida insjuknat i covid.
Läkemedelsverkets uppmaning: ”Ingenting som tyder på en högre risk”
Under en stor presskonferens förra veckan riktade sig Veronica Arthurson, chef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket särskilt till alla gravida. Hon påpekade att de vaccin som används i Sverige i dag skyddar mot svår sjukdom och för tidig förlossning. Hittills har hundratusentals kvinnor vaccinerats mot covid-19 runtom i världen.
– Det pågår flera stora uppföljningsstudier på gravida där resultat löpande presenteras. Utifrån de vaccindata som hittills finns tillgänglig så ser vi ingenting som typer på en högre risk för komplikationer eller allvarliga biverkningar i den gravida kvinnan jämfört med en icke-gravid.
Svenska forskaren: ”Nu finns ett gediget kunskapsunderlag”
I Sverige pågår COPE-studien (COVID-19 in Pregnancy and Early Childhood) som löpande och på olika sätt undersöker hur covid-19 infektion under graviditet påverkar den gravida kvinnan och det ofödda barnet. Karolina Lindén som är forskare och vice ordförande för studien tror att den gravida alltid fattar beslut i omtanke av sitt ofödda barn.
– I början av Sveriges vaccinationskampanj var gravida undantagna vaccination för att aktuella myndigheter ville invänta ett större vetenskapligt underlag. Det var rätt och riktigt att avvakta i det initiala skedet, men nu finns ett gediget kunskapsunderlag och vaccination mot covid-19 rekommenderas. Det är en utmaning att nå ut med uppdaterad information till de som är gravida. Att vaccinera sig själv mot covid-19 skyddar mot svår sjukdom och är därför det tryggaste valet för den gravida kvinnan och det väntade barnet.
I en video från Region Stockholm berättar Karin Pettersson, överläkare och specialsakkunnig i förlossningsfrågor om hur vaccinet skyddar mamman och det ofödda barnet:
Barnmorskan kommenterar 3 påståenden av vaccinen:
1. ”Råden kring graviditet och vaccinationen har ändrats mycket de senaste åren. Det känns inte säkert”.
Barnmorska Linda Asp svarar: ”Självklart förändrads råd kring vaccin och mycket annat. Det är på grund av ny forskning eller att vi vet bättre om någonting. Vård är föränderlig. Då man förstod att gravida är en riskgrupp för covid-19 så anses vaccin viktigt för att skydda mot svåra biverkningar om man blir sjuk och man har inte sett ökad risk att vaccinera sig även om man är gravid”.
2. ”Min kompis fick missfall av vaccinet”.
Barnmorska Linda Asp svarar: ”Man får inte missfall av att vaccinera sig mot covid-19. Rekommendationen är att vaccinet tas efter graviditetsvecka 12 just för att inte ett missfall skall kopplas samman med att man tagit vaccin”.
3. ”Mitt barn är ingen försökskanin”
Barnmorska Linda Asp svarar: ”Att man rekommenderar vaccin till gravida är ju inte för att forska på fostret. Det är säkert att ta vaccinet! Att någon ens skulle tänka på detta sätt gör mig lite trött”.
LÄS OCKSÅ: Nu ändras reglerna för vab – det här gäller